Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyük Şirketlere Derman, Küçük İşletmelere Karabasan; KONKORDATO

İflastan önceki son çıkış

İflastan önceki son çıkış olarak bilinen “Konkordato”, yılsonuna doğru Çanakkaleli şirketleri de büyük ölçüde etkisi altına almaya başladı. Mart ayı itibariyle ekonomik alanda hayatımıza giren anlaşma, büyük yükümlülüklerine rağmen Çanakkale’deki pek çok şirket tarafından tercih ediliyor. Konkordato ilan etmekten başka çaresi kalmayan büyük şirketlere, ilan ile birlikte 15 ila 29 aya kadar icra takibi başlatılamazken alacaklarını uzun bir süre tahsil edemeyen küçük işletmeleri ise bitme noktasına getiriyor.

KONKORDATO KOMİSERLİĞİNE İLGİ BÜYÜK

Krizdi, dövizin tavan yapmasıydı derken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhran döneminde, “Konkordato” hayatımıza girdi. İcra ve İflas Kanunu’nca 15 Mart’ta yürürlüğe giren anlaşma, ülke gündemindeki yerini korumaya devam ediyor. Bir serbest mali müşavirin ve bir avukatın atandığı, şirketlerin krizden çıkışının yol haritasını kontrol ettiği bilinen “Konkordato komiserliği” de son dönemde hayatımıza giren yeni terimlerden biri oldu. Çanakkale’de bir elin parmaklarını geçmeyen, ‘konkordato komiserliği eğitimi sertifikası’ alan serbest mali müşavirin ve avukatın sayısında da artış yaşandı. Pek çok konkordato komiseri tarafından, suistimal edilmediği sürece dürüst bir şekilde üretim yapan şirketler için güzel bir çıkış yolu olarak nitelendirilen konkordato ilanı, başarısızlığı halinde iflası da beraberinde getirebiliyor. Ekonomik darlık döneminde, iflasın ertelenmesini ilan etmeden krizden çıkışın yolunu arayan şirketler, son çare olarak konkordatoya başvuruyor.

29 AYA KADAR UZAYABİLİYOR

İflastan önceki son çıkış olarak bilinen “Konkordato”, Çanakkale’yi de büyük ölçüde etkisi altına almaya başladı. Çanakkaleli şirketler bir bir konkordato ilan etmeye başladı. 29 aya varan dokunulmazlık, şirketleri büyük ölçüde rahatlatırken, alacağına en az 2,5 sene kavuşamayacak olan küçük esnaf da bitme noktasına gelme tehdidi ile karşı karşıya…

ÇANAKKALE’DE 5 ŞİRKET VAR

Kriz döneminde, ödeme güçlüğü içerisine giren şirketlerin son çaresi olarak hayatımıza giren konkordato, şirketleri icradan bir süre uzak tutsa da alacaklıların, özellikle de küçük işletmelerin kabusu olmuş durumda… Geçtiğimiz aylarda Çanakkale’de de birçok şirketin konkordato ilan ederek hazırladıkları projeleriyle iflastan kurtulma çabası içine girdi. Bu şirketlere yıl sonuna doğru yeni yeni Çanakkaleli şirketler de eklendi. Bir süre önce ilan.gov.tr’de konkordato ilanları yayınlanan Üsat Yapı Taahhüt, Özde Madencilik, Se-Ba Orman Ürünleri, Aydınlık İnşaat Hafriyat ve Ekimci Nakliyecilik de ‘3 aylık Geçici Mühlet’ ile konkordato silsilesine öncü olan Çanakkaleli şirketler arasında yerini aldı.

KONKORDATO İLANI ARTIK DAHA ZOR

Öte yandan perşembe günü Konkordato ilanını yeniden düzenleyen teklif, TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı. Buna göre, konkordato ilan etmek eskisi kadar kolay olmayacak. Raporlarda son 45 gün yerine artık üç aylık bilançolar dikkate alıyor. Konkordatoya giden şirketlere atanan komiserlerden en az birinin bağımsız denetçi olması zorunluluk haline geldi. Düzenlemeyle şu anda Türkiye genelinde 250 olan rapor verebilecek kuruluş sayısı da 110’a düştü.

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech