Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kadın

“Bu Hakkı Kazanmış Olmaktan Gurur Duyuyoruz”

Türk Kadınlar Birliği 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda geniş katılımlı bir etkinlik düzenledi. Pek çok siyasi parti ve sivil kurum temsilcilerinin katıldığı etkinlikte söz alan Türk Kadınlar Birliği Şube Başkan’ı Meral Ulucan “Kadınlarımızın 84 yıl önce siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı elde etmesi Atatürk devrimlerinden birisidir. Biz kadınlar bu hakkı kazanmış olmaktan gurur diyoruz” şeklinde konuştu.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi. Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi öncülüğünde düzenlenen etkinliğe, AK Parti Kadın Kolları, CHP Kadın Kolları, İyi Parti Kadın Kolları, BOREAS Kadın ve Sanat Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Anneler Derneği ile çok sayıda dernek ve vatandaş katıldı.

“Kadının eşitliği meşru egemenliğin tek yoludur”

Çelenk sunumu ve ardından okunan istiklal marşıyla başlayan programda ilk olarak Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Sabık Başkanı Güneş Pehlivan söz aldı. Pehlivan konuşmasına “Kadının eşit yurttaşlığı meşru egemenliğin tek yoludur. Eşitlik ve özgürlük temelli, şeffaf ve bağımsız siyasal demokrasinin unsurları ve araçları; demokrasimizin gücü ve güvencesi olan yargı bağımsızlığı her ne kadar hedef alınırsa alınsın, biz Cumhuriyet kadınları 84 yıl önce, kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan aydınlanmayı geleceğe taşıyacak ve onun önündeki tüm engelleri el birliğiyle yok edeceğiz” sözleriyle başladı.

“İlerlememiz köhne zihniyete kurban edilmeyecektir!”

Güneş Pehlivan konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Beşinci Dönem seçimlerinde, siyasette kadın temsiliyeti oranıyla dünya sıralamasında ikinci olmuş cumhuriyetin demokrasi kültürü, hiç şüphesiz, tüm saldırılara rağmen yıkılamayacaktır. Dünyanın ilk kadın Yargıtay üyesini, dünyanın ilk kadın sulh hakimini yetiştirmiş olan cumhuriyetin yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ideali, tüm baskı ve müdahalelere rağmen karartılamayacaktır. Dünyanın dokuzuncu kadın pilotunu ve ilk kadın savaş pilotunu yetiştirmiş olan cumhuriyetin ilerlemesi, köhnemiş zihniyetin hiçbir ürününe kurban edilemeyecektir.”

“… Karşılarında Türk kadınını bulacaklar!”

“Türk kadını, bugün etrafını kuşatmaya niyetlenen karanlığı aşacak kudrete sahiptir. Her kim ki, Türk halkına ait kürsülerde,  Türk halkına ait üniversitelerde, okullarda, meydanlarda, kadının erkekten aşağı bir cins olduğunu öğütler; kadına yönelik şiddeti azmettirir; kadının siyasi karar mekanizmalarındaki varlığına ipotek koymaya niyetlenir; kadının söz ve yetki alanını gasp etmeye kalkışırsa, karşısında Türk kadınının sarsılmaz eşitlik ve özgürlük iradesini bulacaktır. Aydınlık geleceğimize duyduğum sarsılmaz inançla, eşit yurttaşlık yolunda siyasal hak kazanımlarımızın ilk adımı olan seçme ve seçilme hakkımızın 84. Yılını kutluyorum.”

“TKB kadınların ilk temsil örgütüdür!”

Pehlivan’ın ardından söz alan Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Meral Ulucan da günün anlamını ifade eden bir konuşma yaptı. Ulucan, “Kadınlarımız 84 yıl önce siyasi hayatta seçme seçilme hakkı elde etmesi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinden birisidir. Biz kadınlar bu hakkı kazanmış olmaktan gurur diyor, Ulu Önder’e bunun için sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Konuşmasında TKB’nin kuruluşu ile ilgili de bilgi veren Ulucan sözlerine şöyle devam etti: “Eşitlik talebinin temeli olan seçme ve seçilme hakkını içeren bir tüzükle 1923 yılında Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmak üzere harekete geçen kadınlar, o dönem kadınların siyasi temsilciliği olmadığı için bunu gerçekleştiremediler. 1924’te ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın önerileriyle Türk Kadınlar Birliği kurulmuştur. Eşitlik özgürlük ve demokrasi mücadelesini başlatan cesur, yiğit ve aydın kadınlarımızın kurduğu ve tüm ülkeye yaydığı Türk Kadınlar Birliği Cumhuriyet’in ilk ve çok uzun yıllar tek örgütlü kadın gücü olmuştur.”

Esra Çanlı

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech