Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baro’dan Kadın Hakları Günü Mesajı

Çanakkale Barosu Kadın Hakları

Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamayı komisyonun yeni başkanı Ezgi Deniz Çalışal yaptı.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk’e olan minnet günün anlamı dolayısıyla bir kez daha yinelendi.

“84 yıl önce kadınlar en demokratik hakkına kavuştu”

Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu da günün anlamına ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Komisyonun yeni başkanı Ezgi Deniz Çalışal, komisyon adına yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk,5 Aralık 1934’te bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 84yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştular.”

“Kadına yönelik çözümler ülkeyi kalkındırır”

Çalışal konuşmasında kadın sorununa da değinerek Dünya’nın tüm ülkelerinde kanayan bir kadın sorununun hala var olmasının bir problem sahası olarak karşımıza çıktığını söyledi. Yeni başkan Çalışal “Özellikle gelişme halindeki ülkelerde kadın sorunlarına bakılarak o ülkenin gelişme seviyesi hakkında tahminler yapmak da mümkündür. Diğer bir deyişle kadın sorununa getirilecek çağdaş çözümler ülkenin kalkınma seviyesini de belirleyecektir. Asrın liderleri arasında bu ilişkiyi “en iyi gören kuşkusuz büyük önder Atatürk olmuştur. Atatürk kalkınma sürecinin kadın sorunlarının çözümünden geçtiğini daima vurgulamıştır” şeklinde konuştu.

“Mecliste kadınların temsilinde 91. sıradayız”

Meclisteki kadın azınlığını da dikkat çeken Çalışal, kadının sosyal hayatın her alanında aktif rol oynaması gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: “Maalesef ki Türkiye, parlamentodaki kadın üye yüzdesi açısından; 1935’te yapılan seçimlerde %4.6 oranıyla dünya oranlarına göre 21. sırada iken günümüzde kadın milletvekili oranının ortalaması dünya ülkelerinde ortalama %22 iken, bizim ülkemizdeki oran %17 ile ortalamanın çok altında olup, bu konuda Türkiye dünyada 91. sırada yer almaktadır. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise; her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Anayasa’da, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere gerekli değişikliklerin gecikmeksizin yapılması, Seçilen kadınların da gerçekten kadının yanında ve kadın sorunlarını yine kadın gözüyle, kadın diliyle çözüm üretmesi gerekmektedir. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84.yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı saygıyla bilgilerinize sunarız.”

Esra Çanlı

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech