Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İskenderoğlu’ndan Engelliler Günü mesajı

Adalet ve Kalkınma Partisi

Adalet ve Kalkınma Partisi Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İskenderoğlu mesajında asıl engelin ruh ve zihinlerde olduğunu söyledi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. İskenderoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Duymak istemeyen kadar kötü sağır yoktur.” diye başlayan İtalyan atasözü bizlere asıl engelin ruhta ve zihinlerde olduğunu gösteren çok güzel bir işarettir. Yoksunluğun en güzel nimet olduğuna en iyi örnek; Troya Yılı’nı kutladığımız bu günlerde ozanlar ozanı, İlyada ve Odesa Destanı’nın yazarı Homeros’un bir görme engelli olduğudur. Yine en büyük ozanlarımızdan “Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece…” diyen Âşık Veysel’in görme engellisi olduğu haldeki başarısı ve bizlere bıraktığı eserleri, aslında yoksunluğun en güzel nimete döndüğünün örneğidir. İşitme engelli bir müzik dahisi olan Beethoven da duyma yetisi olmadığı halde birbirinden güzel eserleri insanlığa kazandırabilmiştir. Burada örnek verdiğimiz ve veremediğimiz nice engellerin hepsini aşan güzel insanların başardıkları; bizlere, akıllarda ve zihinlerde yaşanan engelin aşılamaz ve en büyük engel olduğunun en önemli göstergesidir. Burada aslolan; yaşamın önemsiz ve fazlalık detaylarından sıyrılıp insanın kendi iç zenginliğine dönebilmesi, kendi üstünlüğünü fark edebilmesi ve ruh zenginliğini içindeki o engin denizi keşfedip o sularda yüzerek kendini yeniden var etmesi ve kendini gerçekleştirmesi meselesidir aslında.

Ruhlarındaki zenginlikle her türlü engeli aşan engelli kardeşlerimiz belirli bir günde veya haftada değil her zaman gündemimizde olmuştur. Son 16 yılda engelli vatandaşlarımızla ilgili, daha önceki dönemlerde yapılmamış hatta hayal bile edilmemiş çok büyük çalışmalar, hizmetler ortaya koyduk.

Türk Siyasi Tarihi’nde ilk kez bir siyasi parti bünyesinde, nüfusumuzun yüzde 12,29’luk kesimini oluşturan engelli vatandaşlarımız için Engelliler Koordinasyon Merkezi teşekkül etmiştir. Daha önceki dönemlerde engelli vatandaşlarımız ile ilgili yapılamayan bir çok şey bugün artık birer birer uygulamaya geçmiş, engellilerimizle ilgili kelimelerin icraata dönüştüğü bir dönem olmuştur. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa hükümetimiz döneminde engellilik alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler getiren 5378 sayılı Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır. Bu yasa engelli vatandaşlarımız için de tam anlamıyla hayatı kolaylaştıran  önemli  bir dayanak olmuş, milyonlarca vatandaşımız yasanın somut getirilerinden bizzat faydalanır hale gelmiştir. Bu yasa engellilerin; eğitiminden ulaşımına, sosyal hayatta karşılaştıkları alt yapı sıkıntılarından, devlet bürokrasisinde karşılaştıkları problemlere kadar her alanda reform niteliğinde çözümler ve yenilikler getirmektedir.

Çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklar %200 ilâ %300 oranlarında artırılarak anlamlı bir tutara ulaşmış, aylık bağlananların kapsamı genişletilmiştir. – İlk defa; bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır. Çağdaşlığın önemli göstergelerinden olan bu hizmetlere ayrılan bütçede çok önemli artışlar sağlanmıştır. – Engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere kamuya açık her türlü yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile binaların, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Büyükşehir belediyeleri ile belediyelerin sundukları ya da denetledikleri şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli bireylerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanması temin edilmiştir. Bu hizmetler sadece yapılan çalışma ve hizmetlerin bir kaçıdır.

Her insanın bir engelli adayı olduğunu her zaman hatırlamalıyız. Unutmamamız gereken en önemli şey; en büyük engelin zihinlerdeki ve gönüllerdeki engellerin olmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nü kutlar, engelli vatandaşlarımızın daha huzurlu bir hayat sürmesini ve bütün insanlık için engelsiz bir dünya umuduyla hayatın onlara hep sevinç, mutluluk ve kolaylıklar getirmesini diliyorum.”

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech