Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Grip aşısı yüzde %100 korumaz”

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artış gösteren gripten korunmanın, yakalandıktan sonra tedavi olmaktan çok daha önemli olduğunu belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, “Grip aşısı inaktive yani ölü grip virüsünden elde edilir. Bu nedenle aşının kendisi gribe yol açmaz. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 100 değildir, yüzde 89’a varan oranlarda koruyucu olduğu bildirilmiştir.” dedi.

Havaların iyice soğuması ve okulların açılması nedeniyle artış gösteren grip genellikle boğaz ağrısı, ateş, öksürük, kırgınlık ve vücudu kaplayan genel bir ağrı olarak kendini gösterir. Gribin soğuk algınlığından farklı olarak çok ağır seyredip hayati açıdan ciddi risk oluşturabildiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, grip kapıyı çalmadan önlem alınması konusunda uyardı.

Grip hastalığı halk arasında soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen hastalıktan farklıdır; çok daha ağır seyredebilir ve zatürreye dönüşürse ölümcül olabilir. Grip hastalığına her yıl değişme özelliğine sahip influenza virüsünün neden olur. Hastalıktan korunmada sağlıklı beslenmeden hijyene dek alacak birçok basit önlem önemli rol oynar. Virüse karşı korunmak ve hastalığın yayılmasını engellemek için en etkili yöntem grip aşısı yapılmasıdır. Grip aşısı özellikle son yıllarda ölümcül grip salgınlarının da görülmesi nedeniyle büyük önem kazandı.

Grip aşısı yüzde 100 korumaz

Dünyada sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biri olan zatürrede grip virüsü bizzat zatürreye neden olabildiği gibi, ölümcül tablo oluşmasında ‘gribim nasıl olsa geçer’ düşüncesi de etkili oluyor. Grip aşısı inaktive yani ölü grip virüsünden elde edilir. Bu nedenle aşının kendisi gribe yol açmaz. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 100 değildir, yüzde 89’a varan oranlarda koruyucu olduğu bildirilmiştir. Grip aşısı olmuş bir kişi aşıya rağmen gribe yakalandığında genellikle hiç aşı olmamış bir kişiye göre hastalığı daha hafif geçirir. Zatürre aşısı da grip aşısı gibi çok önemlidir ve bazı kişilerin mutlaka yaptırması gereklidir.

Gripten sonra zatürre de olabilirsiniz!

Grip aşısı herkese yapılmaz. Yumurta alerjisi olanlar, aşıya karşı alerjisi olanlar, dört ayın altındaki hamileler ve altı ayın altındaki bebeklere yaptırılmaması gerekir. 65 yaşın üzerindeki kişilerin, kronik hastalığı olanların, bakımevinde kalanların ve sağlık çalışanlarının mutlaka grip aşısı olması gerekir. Bu grupların dışında kalan ve aşıya ulaşabilenlerin de grip aşısı olmaları önerilir. Grip aşısı gribal enfeksiyonu önlerken dolaylı olarak zatürre sıklığını da azaltır. Çünkü gribal enfeksiyon geçiren kişilerde bazen grip üzerine bakteriyel kökenli zatürre de eklenebilir.

Kimler zatürre aşısı yaptırmalı?

Zatürre de ABD’de ölüme yol açan hastalıklar arasında altıncı sırada yer alıyor. 65 yaşın üzerindekiler, KOAH hastaları, akut ve kronik kalp yetersizliği olanlar, diyabet hastaları, kronik böbrek yetersizliği olanlar, dalağı çıkarılmış olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve tekrarlayan pnömokok enfeksiyonu geçirenler mutlaka zatürre aşısı olmalıdır.

Kaynak: Acıbadem.com

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech