Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kent Sohbetleri sürüyor

Çanakkale Kent Müzesi ve

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde düzenlenen kent sohbetlerinin bu haftaki konuğu Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan Mert Çatalbaş oldu.

Kent Müzesi’nin haberine göre bu haftaki Kent Sohbetleri’nde Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan Mert Çatalbaş ile “Seddülbahir Kalesi Restorasyon Çevre Düzenleme ve Teşhir- Tanzim Projesi Kapsamında Sürdürülen Arkeolojik Saha Araştırmaları I” konusu ele alındı.

Mert Çatalbaş kendisini tanıtarak başladığı sohbetine kalenin lokasyonundan ve tarihinden bahsederek devam etti. Kalenin inşasının 1658 yılında başladığını kalenin varlığına dair bilgilerin 1659 tarihli yazışmalarda açığa çıktığını değindi. Kalenin inşası sırasında çalışanlara da değindiği sohbette 4 sezon boyunca yapılan çalışmalar esnasında 40000’e yakın buluntuya rastlandığını,  bu buluntuların etiketlemelerinin yapıldığını sözlerine ekledi. Seddülbahir Kalesi’nin bulunduğu yerin sınırları içinde Hisarlık Tepe’deki antik kentten buluntuların Louvre Müzesi’ne götürüldüğünü söylerken bu buluntulara dair fotoğrafları konuklar ile paylaştı. Savaş sırasında Fransızların oluşturduğu mezarlık alanına da değinerek mezar taşlarının ve mezarların Fransa ile yapılan yazışmalar neticesinde, DNA ve antropolojik araştırmalar yapılabileceğini, kimlik tespitlerinin yapılması için çalışmalar gerçekleştirdiklerine değindi. Mert Çatalbaş, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı olarak gerçekleştirdikleri arkeolojik saha araştırmalarında beraber görev aldığı çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı. Sohbet, Mert Çatalbaş’a bölge ile ilgili sorulan soruların cevaplanması ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 28 Kasım 2018 Çarşamba saat 18.00’da Ahmet Kolkoparan ile “Eski Kent Fotoğrafları Okuma IX” etkinliği gerçekleştirilecek.

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech