Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“TPAO’nun gemileri TPIC’e bedelsiz mi devredilecek?”

Plan ve Bütçe Komisyonunda

Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM TPAO sismik arama gemilerinin ve sondaj kulelerinin TPIC’e bedelsiz devrini gündeme getirerek, “Fatih ve Oruç Reis gemileri de TPIC’e devredilecek mi?” diye sordu.

Çanakkale Milletvekili Ceylan, TPAO’nun içini boşaltma olarak değerlendirdiği, Jersey Mevzuatına tabi olarak kurulan Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) bedelsiz olarak devredilmesini eleştirerek, “Milli kaynakları yabancı ülkelerde kurulan şirketlere devrediyor, sonra da Milli Enerjiden bahsediyorsunuz. Fatih ve Oruç reisi de devredecek misin?” diye sordu.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonda önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesi masaya yatırıldı. Bakan Fatih Dönmez yaptığı sunumda, “Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri ile Akdeniz ve Karadeniz’de detaylı sismik aramalar yürütüyoruz. Bu sismik aramalardan sonra derin deniz sondajlarını da milli kaynaklarımızla yapma çalışmalarımız doğrultusunda 30 Ekim 2017 tarihinde temin edilen ilk milli sondaj gemimiz 31 Ekim 2018 tarihinde Alanya açıklarında sondaja başlamıştır” şeklindeki konuşmasının ardından CHP’li Ceylan Bakan Dönmez’i ağır bir dille eleştirdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 1954 yılında aralarında İş Bankası, Anadolu Hayat, MTA gibi 20 kamu kuruluşunun hisseleri ile kurulduğunu hatırlatan Ceylan, “TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, PETKİM, İPRAGAZ gibi firmaların kurulmasını ön ayak olmuş bu büyük şirket, 1983 yılında bir tek madde ile tüm hisseleriyle Hazine’ye devredilmiş ve bu kurumlar teker teker, bir kısmı da devri iktidarınız döneminde satılmıştı” diye konuştu. Ceylan “TPAO; ülke enerji ihtiyacı gözetilmeksizin lime lime edilerek özelleştirilirken, ülkemizde bugün yılda ortalama 60 milyar dolar enerjiye kaynak aktaran ve dışa bağımlı bir ülke haline getirilmiştir” diye konuşarak, İtalyan ENİ şirketini gündeme getirdi. Ceylan, “Oysa aynı süreçlerde kurulan ve ülkemiz gibi petrol üreticisi olmayan İtalya’nın devlet şirketi ENİ bugün arama, üretim, sondaj vb. teknik çalışmalarda dünyanın sayılı büyük firmalarından biri haline gelmiştir” şeklinde konuşarak 2017 yılının Temmuz ayında ise TPAO’nun görevlerinin bir kısmının TPİC’e devredildiğini hatırlattı.

OHAL dönenimde çıkan bir kararname ile TPAO’nun “Kuyu Tamamlama”, “Sondaj” ve “Sismik Araştırma” görevlerinin 15 Esplanade, St. Helier, Jersey JE1 1RB CHANNEL ISLANDS adresine kayıtlı Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) devredildiğini kaydeden Ceylan, Bakan Dönmez’e “ Fatih ve Oruç Reis gemilerini de devredecek misiniz?” diye sordu.

Bakan Dönmez’e “TPİC gibi bir firmanın yönetim kurulu üyelerinin soyadları neden Çalık, Bayraktar, Yamandır” diye soran CHP’li Ceylan, TPAO’nun TPİC’e sondaj kuleleri için günlük kira ödeyip ödemediğini sordu. TPAO’nun 1983 yılından beri süren özelleştirme çabasının AKP eliyle tamamlanıp tamamlanmayacağın soran Ceylan, konuyu takip edeceğini söyledi.

Bakan Dönmez, CHP’li Ceylan’ın sorularını yanıtsız bırakırken, komisyon başkan Süreyya Sadi Bilgiç, sorulara bakanın yazılı olarak cevap vereceğini ileri sürdü.

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech