Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanada ile bağımız anıtlarla güçlenecek

Kanada’nın Doğu Kanada bölgesinde

Kanada’nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan Newfoundland ve Labrador eyaletinin başkenti St. John’s’ta Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın temeli atıldı. Alan Başkanı Kaşdemir, atalarımızın yüksek hatıralarını bir anıtla onurlandırmak amacıyla düzenlendiğini vurguladığı törende “Gelibolu Tarihi Alanı’nda ve buradaki törenlerin sonucunda dikilecek anıtlar iki millet arasındaki bağı daha da geliştirecektir. Binlerce gencimizin hayatını feda ederek elde edilen bu barış ortamını sürdürmek için biz daha çok mücadele etmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.

Newfoundland ve Labrador eyaletinin, Gelibolu’da savaşan Karibu Alayları için dikeceği anıt dolayısıyla Çanakkale’de geçen ay bir tören düzenlenmişti. Bir ay önce Çanakkale’deki temel atma törenine karşılık, Türkiye’nin de bu eyalette bir Çanakkale Şehitler Anıtı dikme isteği geçtiğimiz gün gerçekleşti.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Türk Anıtı’nın temeli atıldı. Eyaletin başkenti St. John’s’ta düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, Çanakkale Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Eyalet Valisi Judy May Foote, Eyalet Meclis Başkanı Perry Trimper, Eyalet Başbakanı Dwight Ball, Eyalet Turizm, Kültür, Endüstri ve İnovasyon Bakanı Christopher Mitchelmore, dedesi Çanakkale Savaşı’na katılmış St. John’s Belediye Başkanı Danny Breen, St. John’s’taki Türk toplumu temsilcileri katıldı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, temel atma töreninde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Çok uzak diyarlarda, Gelibolu Tarihi Alanı’nda, 103 sene önce bir savaş esnasında karşı karşıya gelmiş atalarımızın yüksek hatıralarını bir anıtla onurlandırmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Bu anlamlı törende, şehitlik mertebesine olan inançla, vatanı uğruna canını hiçe sayan Türk milletini temsil etmekten büyük onur duyuyorum.

Kuşkusuz etkileri büyük olan bu savaşın kayıpları da çok olmuştur. Savaşın sonuçlarını kazananlar ve kaybedenler olarak sayılarla değerlendirmek elbette ki verilen mücadelenin yüceliğini tam olarak karşılayamaz. Vatanseverlikle, inançla ve umutla siperlerinden hücuma kalkan askerlerin sergilediği bu destansı mücadeleyi geçmişten alıp geleceğe taşımak, hak ettiği onuru yerine teslim etmek görevimizdir. Atalarımız, Gelibolu’da insanın içinde yer alan tüm evrensel insani değerleri ortaya koyarak erdemli bir şekilde çarpışmışlardır. İnsan gücünün çok üstünde bir dayanma ve direnç gösteren askerlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum. Sadece Türk askerlerini değil, aynı zamanda başka ülkelerden de savaşta kendi ülkeleri adına hizmet eden askerlerin anısını da saygıyla hatırlıyoruz.

Newfoundland Kraliyet Alayı, 103 yıl önce buradan hareketle, okyanusu aşıp bilmedikleri diyarlarda savaşmak üzere Gelibolu’ya gelmişlerdi. Çanakkale’de karşılıklı siperlerde can ve vatan savunması esnasında gösterilen kahramanlık, direnme gücü ve onur mücadelesi ile yaşanan ortak acılar ve kayıplar ülkelerimiz arasında 75 yıldır süregelen bu dostluğun tohumlarını atmıştır. Bir ay önce Gelibolu Tarihi Alanı’nda ve şimdi burada gerçekleşen törenlerin sonucunda dikilecek anıtlar iki millet arasındaki bağı daha da geliştirecektir.

“TÜM GÜCÜMÜZÜ BARIŞI KORUMAK İÇİN KULLANMALIYIZ”

“Atalarımızı karşı karşıya getiren o savaşın, çok geride kaldığı bugün bizler, tüm cesaretimizi ve gücümüzü barışı korumak için kullanmalıyız. Binlerce gencimizin hayatını feda ederek elde edilen bu barış ortamını sürdürmek için biz daha çok mücadele etmeliyiz.

Bizlere burada gösterilen misafirperverlik için minnetlerimi sunarken Gelibolu Tarihi Alan Başkanı olarak, siz değerli Newfoundland ve Labradorluları atalarınızın ebedi istirahatgahları olan Çanakkale’yi daima ziyaret etmeye davet ederim. Konuşmamı Anafartalar Kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile noktalıyorum; ‘Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde, rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.'”

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech