Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
H. Ayşe İrim

Kültürel Miras

Kültürel miras aslında ne güzel bir laf öyle değil mi? İçine hem iyiyi hem de kötüyü katan, harman eden ve dahi yeni nesle aktarabileceğiniz bir hazine gibi. Yaşadığınız coğrafyanın sizden önceki sakinleri de olabilir bu mirasın ilk devredeni, siz de olabilirsiniz üstelik. Ne paralar, ne mevkiler ne de isimler hatırlanmazken örneğin; bir yemek tarifi ya da bir çömlek yapma üslubu yüzlerce yıl hatırlarda yaşayabilir.

Çanakkale’de yaşıyorsanız hele, kültürel miras aslında siz daha farkına varacak yaşa bile gelmemişken etrafınızı sarıverir. Antik çağlardan bu yana dünyanın en önde gelen şehirlerinden olan Troya buradadır, tabii mirasıyla beraber. Assos, Parion, Maydos, Priapos ve daha nice kent ve onların da devralıp, bize kadar ulaştırdıkları kültürel mirasları yaşamımızın farkına varılmadık güzelliklerinden oluverir.

Sadece antik çağ mı? Değil elbette. İlerleyen zamanlarda bu coğrafyanın sakini olan Rumlar, Yahudiler, Çerkesler, Boşnaklar, Ermeniler, Yörükler ve daha niceleri… Her biri geldikleri yerden ve kendilerinden birer parçayı miras bırakmış, bize de kimi zaman keşfetmek kimi zaman da tadını çıkarmak kalıyor.

2018 Troya Yılı olunca, o dönemden gelen kültür mirası da hakikaten öyle üç-beş satıra sığamayacak kadar büyük oluyor. Mesela bu yıl inşaatı tamamlanarak ziyarete açılan Troya Müzesi sadece bir ihtiyacı karşılamakla kalmadı. Aynı zamanda nasıl zengin bir mirasa sahip olduğumuzu da hatırlamamıza vesile oldu.

Bir de Globi’miz var belki duymuşsunuzdur. OPET’in 2018 Troya Yılı etkinliklerine yaptığı katkılardan biri olan ve Şef Özlem Mekik’in uzun çalışmalarının ardından gastronomi dünyamıza kazandırdığı bu tatlı için geçtiğimiz günlerde bir tanıtım toplantısı düzenlenmişti.

Şimdi ise İstanbul’daki Ottoman Hotel Imperial bünyesinde hizmet veren Matbah (Mutfak) Restaurant’ta yerli ve yabancı turistlere servis edilecek olan Globi, Çanakkale’nin adını hem de tatlı bir tebessüm eşliğinde dünyaya duyurmaya yardımcı olacak.

Daha kim bilir ne güzel ve kıymetli ancak gün yüzüne çıkmamış kültürel miraslarımız için çaba sarf eden, dile getiren, gündem olmasını sağlayan herkese teşekkür ederiz.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech