Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaleseramik’ten bir ilk daha

Kaleseramik ülkemiz açısından bir

Kaleseramik ülkemiz açısından bir ilki daha başardı. Geliştirdiği katma değerli inovatif ürününü, Çin’e hem de normal seramiğin iki katına fiyata ihraç etti.

ÇAN’DAN ÇİN’E İHRACAT

Aydınlık’ın haberine göre; Kale Grubu’nun kurucusu merhum İbrahim Bodur’un 1957 yılında Çanakkale’nin Çan ilçesinde temellerini attığı Kaleseramik, 1962 yılında Türkiye’nin ilk seramik duvar karosunu ihraç eden firması olmuştu. Cumhuriyet tarihimizde özel sektör kaynaklı büyük sanayi hamlesinin ilk örneklerinden olan Kaleseramik ülkemiz açısından bir ilki daha başardı. Geliştirdiği katma değerli inovatif ürününü Çin’e hem de normal seramiğin iki katına fiyata ihraç etti. Yıllardır sanayicisinden ekonomistine, bürokratından siyasetçisine herkesin dilinde olan katma değerli üretim ve ihracatı nedense bir türlü ölçek anlamında başaramıyoruz. Kale Grubu gibi Türk sanayisinin köklü şirketlerinin birikim ve yatırımları sayesinde son yıllarda belli ürünlerde parmakla sayılacak gelişmeler yakalandı.

Ar-Ge merkezinde 3D yazıcılarla üretim denemelerinin yapıldığı tesislerde seramik karo üretiminde otomasyon hakim. Şirket üç yıl sürecek dijital dönüşüm için 15 milyon dolarlık bir yatırımı da devreye almış.

ÇİN’E İHRACAT YENİ DEĞİL

Yarım asırdır ihracat yapan Kaleseramik’in Çin’e ihracatı yeni değil. Okan Gedik’in verdiği bilgiye göre şirket, 21-22 milyar dolarla en fazla dış ticaret açığı verdiğimiz Çin’e 2.7 milyon dolarlık ihracata ulaşmış durumda… Kalesinterflex’i dünyada ilk üreten şirket olduklarını anlatan Okan Gedik, geçen on yıllık süreçte kilogram başına ihracat değerini iki katına çıkardıklarını söyledi. Kaleseramik’in Çin’e sattığı mobilya ve seramik ürünleri de işte bu katma değerli mallardan oluşuyor. Kaleseramik Genel Müdürü Gedik, “Çin, teknik ürünlerde yükselen bir pazar olmaya başladı. Çünkü konvansiyel ürünlerde dünyanın en büyük üretici ülkesi. Önemli olan onların üretemediğini onlara satmak” dedi.

NEMİ DENGELEYEN ÜRÜN YAPTI

Şirketin hedefi 2019’da toplam ciro içerisinde ihracatın payını yüzde 40’a çıkarmak ve 100 milyon dolar ihracat yapmak. Sonraki hedef ise payın yüzde 50’ye çıkması. Okan Gedik dolar ve enerji kaynaklı maliyet artışının yüzde bir yılda yüzde 120 olduğunu belirtiyor. Ekonominin içinden geçtiği bu zor dönemde verimlilik ve tasarrufu ön plana aldıklarını ifade eden Gedik, yapılandırma veya konkordatonun ise söz konusu olmadığını vurguladı. Dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 5’inci büyük seramik üreticisi olan Kaleseramik, bünyesinde, Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kale Banyo ile İtalyan markaları Edilcuoghi ve Edilgres’i bulunduruyor. Şirket 150 milyon TL’lik yatırımla yeni tesislerini hayata geçirmiş. Bu yıl yapılan toplam yatırım da 60 milyon TL’yi aşacak. Önümüzdeki yıl yapılacak seramik fuarında ise şirket, havadaki nem oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında nemi içine alma, nem oranı yüzde 40’ın altına düştüğünde ise içine aldığı nemi ortama verme özelliğine sahip ürününü tanıtacak.

Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/can-dan-cin-e-iki-kat-degerli-ihracat-ekonomi-ekim-2018

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech