Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Troia görünür hale geldi

Çanakkale için beklenen gün

Çanakkale için beklenen gün geldi ve Türkiye’nin kültürel anlamda arkeoloji mirasına ev sahipliği yapan Troia Müzesi ziyarete açıldı. Çanakkale’de turizm anlamında hizmette bulunan otel işletmecileri ve tur operatörleri ile Troia Müzesi’ni masaya yatırdık. Yurt içinden ve dışından müzeye gelen eserlerle, Troia’nın somut kalıntılarının sergilenir hale gelmesiyle ve kentteki turizm hareketliliği ile ilgili ortak fikir; “Çanakkale kültürel anlamda bir basamak daha atladı!” oldu.

Yüz yıllardır Troia gibi bir mirasa ev sahipliği yapan Çanakkale son günlerde Troia Müzesi ile yurt içinde ve dışında gündeme gelmeye başladı. Troia Müzesi geçtiğimiz gün açıldı ve kentte turizm alanında hizmet veren paydaşlar müzeyi masaya yatırdılar. Gündem Gazetesi olarak Troia Müzesi’ne dışarıdan gelen eserleri ve Müze’nin Çanakkale’ye katacağı değeri turizmcilere sorduk. Troia Müzesi ile ilgili ortak fikir, “Çanakkale kültürel anlamda bir basamak daha atladı” oldu.

Troia Müzesi’ne İstanbul, İzmir ve Ankara Arkeoloji Müzeleri’nden eserler geldi. Anadolu’nun farklı bölgelerinden Troia eserlerinin de müzeye getirileceği vurgulandı. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen hazine parçaları oldukça dikkat çekti. Turizmciler en büyük beklentimiz yurt dışında bulunan Troia hazinelerinin bir gün bu müzede sergilenir hale gelmesidir dediler.

“Çanakkale bölgesinin cazibesi arttı”

Truva Otel Müdürü Salih Yüksel, “Troia Müze’nin açılışı itibariyle görünür hale geldi. Troia ile ilgili artık Çanakkale’ye gelen vatandaşlara ve ziyaretçilere gösterebileceklerimiz ürünler belli bir yerde konumlandı. Bölgenin cazibesi daha da arttı diye düşünüyorum. Troia bölgesinde yapılan kazılarda o topraklardan çıkan eserler ve yurt dışına çıkartılan hazineler, tekrar ait oldukları topraklara geri döndüler. Bu eserlerin Çanakkale’ye ana vatanları olan Troia’ya gelmelerini önemsiyorum.

“Konaklama anlamında son üç yıla kıyasla artış yaşanmıştır”

Otelcilik anlamında bakıldığında bu sene son üç yıla oranla ciddi anlamda bir artış yaşanmıştır. Otelcilik ve konaklama anlamında Troia bölgesinde ki bu kalkınma ve Müze’nin açılmış olması bölgedeki konaklama alanında hareketlilik artışına neden olacaktır” dedi.

“İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden eserler getirilmiştir”

ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Troia Müzesi’ne Türkiye’nin önemli müzelerinden, özellikle İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden, Ankara Arkeoloji Müzesi’nden, Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nden eserler getirilmiştir. Süreç içerisinde yurt dışındaki eserlerinde, Troia’dan kaçırılan, çalınan eserlerinde kendi vatanına dönmesi için iletişim çalışması ve yasalar çerçevesinde hukuki mücadelenin olacağını düşünüyoruz. İlgili uzmanlardan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda, dünyanın sayılı çağdaş arkeoloji müzelerinden bir tanesidir. Bu müze sadece Çanakkale bölgesinin değil, Türkiye turizminin en önemli itme güçlerinden birisi olacaktır.

“Bu eserlerin sergilenmesi çok önemlidir”

Troia bir dünya mirasıdır. Dünyanın yedi kıtasında on milyonlarca insanın bildiği, Kültür Sanat faaliyetlerinde yer almış, dünyanın en fazla bilinen kültür miraslarından birisi Troia’dır. Buradan çıkan eserlerin sergilenmesi de bir o kadar önemlidir” yorumlarında bulundu.

“Bölgeye gelen turistler mutlaka müzeye uğruyorlar”

TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “Troia Müzesi’nin açılması beklediğimiz ve arzuladığımız bir gelişmeydi. TÜRSAB olarak Troia bölgesine yapmış olduğumuz gezilerde rehberlerimiz Troia’yı anlatıyorlardı fakat turistlerin zihinlerinde canlandıracakları doneler görülemiyordu. Müze’nin açılmış olması Çanakkale’ye büyük bir etki yaratacaktır. Biz hızlı bir şekilde Türkiye’deki bütün seyahat acentelerine ulaştık. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin tamamı Troia bölgesinde yapmış oldukları gezide Troia Müzesi’ne de giriyorlar.

“Hayalimiz hazinelerin Troia Müzesi’ne getirilmesidir”

Müzedeki eserler için Kültür Bakanlığı çok ciddi bir çalışma yürütüyor. Hayalimiz arzumuz en azından gerçek olan hazinelerin burada bir gün sergilenmesidir. Anadolu’dan birçok Troia eseri müzeye nakil edilecek. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden birçok eserin Çanakkale’ye gelmesi sağlanacak. İlk kez gelen ziyaretçiler Troia ile ilgili etkileyici eserleri bir arada görecekler.

“Müze Çanakkale’yi hareketlendirecek”

Müzenin açılmasından sonra bölgede turizm anlamında hareketlilik yaşanacaktır. Sadece Troia Müzesi’ne ziyaretçiler geliyor. İstanbul’dan Troia Müzesi’ne tur talepleri alıyoruz. Bizim şu an meşguliyetimiz arttı ve bu durumdan oldukça memnunuz. TÜRSAB olarak müzenin açılmasından sonra konuya ağırlığımızı koymuş bulunmaktayız. Şu anda hiçbir gezi ve tur otobüsü Troia Müzesi’ne uğramadan geçmiyor” açıklamalarında bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech