Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de Bienal Zamanı

Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ)

Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından düzenlenen Çanakkale Bienali Cumartesi günü açıldı. Bienal hafta boyunca Çanakkale’de sanat rüzgarları estirecek.

  1. Çanakkale Bienali 37 uluslararası sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve ekolojilerden beslenen, farklı medyumlarla üretilmiş eserlerini “Geçmişten Önce – Gelecekten Sonra” başlığı altında bir araya getirecek.

Hafta sonu Bordo Bina’da açılışı yapılan 6. Çanakkale Bienali, bu yıl 2018 Troia yılı münasebetiyle Troia konsepti ile ziyaretçilerini ağırlayacak. Adrian Paci, Agnes-Meyer Brandis, Akın Aksu, Cem Demir, Hertog Nadler, Çınar Eslek, Deniz Sağdıç, Derviş Zaim, Emre Zeytinoğlu, Fani Zguro, Ferhat Özgür, Georgios Katsagelos, Guy Ben Ner, Hayri Esmer, Hülya Özdemir, Jakob Gautel, Janis Rafa, Jason Karaindros, Josephine Turalba, Katrin Korfmann & Jens Pfeifer, Krassimir Terziev, Larissa Sansour & Søren Lind, Mehmet Erim, Nancy Atakan, Nazlı Gürlek, Nuri Bilge Ceylan, Pınar Yolaçan, Serhat Kiraz, Servet Koçyiğit, Seydi Murat Koç, Seyhan Boztepe, Tufan Baltalar, Ugo La Pietra ve Yeni Anıt sanatçılarının katılım gösterdikleri Bienal’in açılışı cumartesi günü saat 16.00’da gerçekleşti. Açılışa sanatçıların yanı sıra Çanakkale Belediye Başkan Vekili İbrahim Can Ergun ve CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan da katıldı.

“Bienal, sergilere, film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak”

Çanakkale Bienali inisiyatifi (CABININ) ekibinden Seyhan Boztepe yapmış olduğu açılış konuşmasında, “6. Çanakkale Bienali ana mekanlarından olan ve 2018 Troya Yılı’nda hizmete açılacak Troya Müzesi’nin Süreli Sergi Salonu’nda mitolojik ve tarihsel yönleriyle Troya’ya odaklanan eserler sergilenecek. Hemen ören yerinin yanında bulunan ve kısa süre önce OPET Tarihe Saygı Projesi kapsamında yenilenen ve arkeo-köy’e dönüştürülen Tevfikiye’deki özgün mekanlar ise Bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

“Bienal 6 hafta süresince açık kalacak”

Bienalin Çanakkale kent merkezindeki sergi mekanları ise CABININ’in 5 yıl önce hizmete açtığı etkinlik mekânı MAHAL ile genç sanatçı ve tasarımcıların son yıllarda Çanakkale kültür hayatına kazandırdığı ve farklı işlevlere sahip bağımsız kültür mekanları Bordo Bina, Sanatsever ve Stüdyo Mavinil olacak. Bienal’in kurumsal ortaklarından olan Troia Vakfı’nın Korfmann Kütüphanesi’nde ise Videoist’in oluşturduğu 11 sanatçılık bir video seçkisi yer alacak. Çanakkale Bienali’nin tamamlayıcısı olan Bienal Çocuk, Bienal Genç, Bienal Engelsiz ve Bienaldeyiz programları kapsamında, bienalin açık kaldığı 6 hafta süresince hayata geçirilecek film gösterimi, söyleşi ve atölyeler Çanakkale kent merkezi ile Troya, Tevfikiye Köyü arasında sürdürülebilir bir yaratıcı etkileşim zemini oluşturmayı amaçlayacak.

“Troia efsane ile gerçeklik arasında bir varoluştur”

UNESCO Kültür Mirası listesine girişinin 20 yılında, 2018 Troya Yılı ile yeniden dünya gündemine oturan Troya’nın özgünlüğü epik bir efsane ile tarihsel bir gerçeklik arasında salınan var oluşudur. Homeros’un İlyada destanı, ardından gelen yüzyıllar ve binyıllar boyunca insanoğlunun hem bilgi ve gerçekliğe olan merakına, hem de düşlere ve hayal gücüne olan ihtiyacına cevap verebilmiştir. Homeros’un destanı ve Troya medeniyeti, yüksek sanattan kitle kültürüne çok geniş bir alanda yaratıcı ürünler için de bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Troya tüm tarihsel olgular gibi bugünün sosyal ilişkiler bağlamını anlamada bize ipuçları verirken, destansı yönüyle de kolektif belleğimiz ve kültürel iklimimize referans oluşturmayı sürdürüyor. Troya’ya bugün tekrar bakıp, Doğu ile Batı ya da Kuzey ile Güney arasındaki biteviye çatışmayı, geçiş coğrafyalarının kadim mücadeleler yazgısını görerek tarihin tekerrürünü düşünebiliriz” dedi.

Öte yandan 29 Eylül ve 11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikler; Çanakkale kent merkezi ve Troya bölgesinde farklı mekanlarda 6 hafta süresince gezilebilecek.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech