Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin Rekolte Tahmini açıklandı

Başkan Kaya Üzen Rekolte

Başkan Kaya Üzen Rekolte Tahmin sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulundu.Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin 2018- 2019 zeytin üretim sezonuna ilişkin rekolte tespit çalışmaları, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katıldığı toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli toplantıda “Zeytinde 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor. Bunun 423 bin tonunun sofralığa, 1 milyon 77 bin tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da 193 bin ton zeytinyağı çıkacağı varsayılıyor” dedi. Buna göre, 2018-2019 sezonunda zeytinde 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor. Toplam zeytin dane üretimi geçen yıla göre yüzde 36 azalma ile 1 milyon 500 bin 467 ton bekleniyor. Geçen yıla göre yüzde 7,6 azalma ile 423 bin 644 tonunun sofralık zeytine, geçen yıla göre yüzde 35 azalma ile 1 milyon 76 bin 823 tonunun yağlığa ayrılacağı bundan da ortalama 1/5.6 randıman ile geçen yıla göre yüzde 27 azalma ile 193 bin 613 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edildi. Bakan Pakdemirli, “Tarımı en az bir ulusun savunma stratejisi kadar önemli görüyorum. Dünyayı doyuran dünyanın lideri olacak. Kolaylıkla da oluruz” diye konuştu.

Söz konusu sektör ve rekolte ile ilgili değerlendirme yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Kaya Üzen; “Zeytin ve zeytinyağı, bölgemizin ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesinde, nüfusun beslenmesi, tarıma dayalı sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, potansiyel yapısı ile ihracata yaptığı katkı, istihdam sağlaması vb nedenlerle tarım ekonomisi açısından önemli bir sektör olup önemli fonksiyonlar üstlenmektedir. Zeytinyağı bizim bölgemizin altını. Bölgemizin nesilden nesile aktarılan kültürü. Çok önemli bir zenginliğimiz ve kültürel mirasımızdır. Özellikle bölgemizde yüksek kalitede zeytin ve zeytinyağı üretilmektedir. Borsamızın da önemli sektör kurullarındandır. Borsa olarak İlimize gelen yabancı heyetlere en çok ikram ettiğimiz, en çok tanıttığımız ürünümüz zeytinyağımız” dedi.

“Zeytincilik sektörünü masaya yatırarak çalışmalar yaptık”

Başkan Kaya Üzen; “Rekolte tahmininde Çanakkale İli için toplam 4.932.871 adet meyve veren, 525.413 adet meyve vermeyen ağacın mevcut olduğunu ağaç başına ortalama 9.0 kg zeytin verimi ile 44.288,0 ton zeytin tanesi alınacağının tahmin edildiğini belirtti. Bunun 7.750,0 tonunun sofralığa, 36.538,0 tonunun yağlığa ayrılacağının tahmin edildiğini bunun da ortalama 1/5 randıman ile 7.308,0 ton zeytinyağı elde edilmesinin beklendiğini ifade etti. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün önünün açık olduğunu vurgulayan Üzen “Bizde bu sektörde iştigal eden değerli üyelerimizin sektörlerinde ilerlemelerine yardımcı olmak adına bugüne kadar Tarım İl Müdürlüğümüz, Üniversitemiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi ve sektör ile ilgili değerli kurum ve katılımcıları ile birlikte birçok eğitim semineri ve bilgilendirme toplantıları düzenledik. Zeytincilik sektörünü masaya yatırarak kümeleme çalışmaları yaptık. Ulusal ve Uluslararası arenada üyelerimizin ürünlerinin ve kalitesinin tanıtımı sağlamak için birçok fuarda stant açtık. Ve sektör ile ilgili gelişmeleri takip edebilmeniz için pek çok ihtisas fuarlarına geziler düzenledik ve çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Başkan Üzen, İç tüketimin arttırılması gerektiği vurgulayarak “Zeytinyağlarımızda kalite olarak hiçbir sıkıntımız yok. Bizim ihtiyacımız olan sektörümüzün acil olarak markalaşmaya daha fazla önem vermesi gerektiğine inanıyoruz. Koordineli bir çalışma sektörümüzü çok üst noktalara taşıyacaktır” dedi.

Başkan Üzen son olarak; “Borsamızın da Üyesi olduğu ve çalışmalarına katkı sağlamaya çalıştığımız Ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyimizin organizasyonu ile yapılan rekolte tahmin çalışmaları ile ilgili emeği geçen, destek sağlayan herkesi kutluyoruz. Yeni sezon ilimize, ülkemize hayırlı olsun, bereketli olsun” dedi.

Haber Merkezi

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech