Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anneler eve mahkum değil

Kadınların anne olmasıyla beraber

Kadınların anne olmasıyla beraber kısıtlanmak istenen hayatları artık mazi oluyor. Çalışan-sosyal anneler artık haklarını arıyor. O da olmazsa söke söke alıyor…

Kadınların anne olduktan sonra daralmaya mahkum bırakılan hayatları için artık daha fazla umut var. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere’den gelen bir haberde bebeği ile parlamentoya katılan bir milletvekilini gördük. Kadınlar artık çocukları büyürken kendilerine tanınmış haklar çerçevesinde çalışmayı, sosyalleşmeyi daha çok önemsiyor. En önemlisi hakkını arıyor.

İngiltere’de bir milletvekili bebeğiyle parlamentoya katıldı

İngiltere’de ilk kez bir milletvekili bebeğiyle parlamento oturumuna katıldı. Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve partisinin dış politikadaki sözcüsü olan Jo Swinson, Avam Kamarası’nda vekaleten oy kullanma hakkının tartışıldığı oturuma oğlu Gabriel ile geldi. Swinson, davranışının parlamentonun modernleştirilmesinde ileri bir adım olarak algılanmasını umduğunu söyledi.

Protestolar & günlük hayat

Ebeveynlerin hem çocukları hem de iş hayatlarındaki sorumlulukları birleştirebilmelerinin mümkün olması uzun zamandır belli bir kesim tarafından vurgulanıyor da olsa günlük hayattaki pratiği o kadar hızlı ilerlemiyor. Zorlaşan bu durum da daha bilinçli anneler tarafından yukarıda örneği gösterilen protestolarla normelleştirilmeye çalışıyor. Kadınlar, fiziksel ve zihinsel yüklerinin yanında çocuklarına da kaliteli bakabilmek istiyor. İş yerlerinde mobbing yaşamadan haklarını kullanabilmek istiyor.

Avukat Feyza Altun 7 aylık bebeğiyle duruşmaya gitti

Benzer protestolardan birini birkaç yıl önce ülkemizde de görmüştük. Avukat Feyza Altun Meriç, İstanbul Adalet Sarayı’ndaki duruşmasına 7 aylık bebeği ile katılarak gündem olmuştu. Bir anda özellikle annelerin ilgi odağı olan Altun, annelerin eve mahkum olmadığını vurgulamıştı. Ardından kadın hakları ile yakından ilginen Altun’un yazdığı kitaplar ve yazılar binlerce kadına ulaştı ve Türkiye’de az da olsa bilinçli tartışmalar başladı.

Hakları söküp almak değil yalnızca kullanmak…

Benzer protestoların örnek sayıları arttırılabilir ancak hepsini tek tek tanıtmaktan daha önemlisi konunun özünü kavramak. Ne yazık ki 2018 yılında hala konuşulan sorunlardan birisi bu. Ancak kadının destek görmeye devam ettiği bu alanda umut da devam ediyor.
Kadınlar, anneler eskisi gibi ev mahkumiyetini kabul etmiyor. Çocuğunu alan sokağa çıkıyor. Sosyal hayat, iş ve çocuk bakımını bir arada yapabilmek mümkün. Kadınlar kendilerine verilen hakları söküp almak değil yalnızca kullanmak istiyor. Hepimizin çocuklarına daha kaliteli bir yaşam sunulmak isteniyor.

Derleme: Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech