Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşyerinde çalışan psikopat ile başa çıkmanın yolları

Psikologlar, iş yerindeki patronların

Psikologlar, iş yerindeki patronların yüzde 3’ünün psikopat olduğunu tahmin etmektedirler. İşte işyerinde bir psikopatla uğraşırken zihinsel olarak güçlü kalmanın yolları…

İnsanlar bir psikopat düşündüklerinde, genellikle seri katillerin görüntülerini çağrıştırmaktadırlar.  Çoğu seri katil muhtemelen psikopat olsa da, birçok psikopat katil değildir. Aslında, geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca yapılan araştırmalar, bazı psikopatların işyerinde başarılı olan birer profesyonel olduğunu öne sürmüştür. Ne yazık ki, bu, kendinizi bir psikopatın yanında çalışırken bulabileceğiniz ihtimalini arttırmaktadır. Ve bir psikopat iş arkadaşı sizin için herhangi bir fiziksel tehlike oluşturmayabilirken, kesinlikle büyük bir duygusal risk oluşturur. Bir iş yerinde psikopatla uğraşmak psikolojik sağlığınıza zarar verebilir. Dikkatli olmamanız da kariyerinize zarar verebilir. Bir iş yerinde psikopatın nasıl tespit edileceğini ve bununla nasıl başa çıkılabileceğini bilmek bu riskleri azaltabilir.

Başarılı bir psikopat nasıl ayırt edilir?

Journal of Research and Personality dergisinde yayımlanan bir 2010 çalışması, iş hayatında başarılı olan psikopatlardan suçlu olan psikopatları ayıran şeyi incelemiştir.

Araştırmacılar başarılı psikopatların diğer psikopatlarla aynı temel özellikleri paylaştıkları sonucuna vardılar. Onlar, kibirli, sahtekar ve kederli. Onlar küçük pişmanlık yaşıyor, kendini suçlamayı en aza indiriyor, insanları sömürüyor ve sığ etki sergiliyorlar. Başarılı psikopatları farklı kılan, onların vicdan seviyesi. Suçlu psikopatlar bu kişilik özelliğine düşkünler. Bununla birlikte, başarılı psikopatlar, daha vicdanlılar.

Neden psikopatlar işyerinde başarılı olurlar?

Psikologlar, nüfusun yüzde 1’inin psikopat ölçütlerini karşıladığını tahmin ediyor. Ancak iş liderinin yaklaşık yüzde 3’ü psikopat olabiliyor. Karşılaştırıldığında, cezaevi tutuklularının tahmini yüzde 15’inin psikopat olduğu tahmin edilmektedir.

Bir psikopat ile nasıl başa çıkılır?

Patronunuzun bir psikopat olduğuna inanıyorsanız ve ya meslektaşınızın bir psikopat olduğu konusunda endişeleniyorsanız, işyerinde en az bir psikopatla karşılaşma şansınız var demektir. Fakat mümkün olduğunda psikopatlardan kaçınmak en iyisidir çünkü zehirli bir kişinin yanında çalışmak psikolojik sağlığınıza zarar verecektir.

Bir psikopatla uğraşmanız gerekiyorsa, şu beş stratejiyi deneyin:

Dugularınızı Kontrol Edin

 Ne kadar hüsrana uğrarsa ya da üzgün hissederseniz, duygularınızı kontrol altında tutun. Serinliğinizi kaybetmek, karşınızda ki psikopata daha fazla güç verir çünkü sizi manipüle edebileciğini görür. Her zaman sakin bir tavır takının.

Sindirmeyi Gösterme

Psikopatlar genellikle başkalarını kontrol etmek için sindirmeyi kullanırlar. Bir psikopat ince tehditler oluşturabilir, konuştuğunuz sırada üzerinize düşebilir veya sizi geri almak için agresif dili kullanabilir. Yerinizi iddialı bir şekilde savunun ve insan kaynaklarına taciz veya taciz olaylarını bildirin.

Onların Hikayelerine İçermeyin

Psikopatlar genellikle kurban olarak kendilerini boyamak için uzun soluklu masallar kullanırlar. Sık sık diğer insanları suçlarlar ve yanlışları için herhangi bir sorumluluk almayı reddederler. Onlara sempati göstermeyin, tartışmaları sadece gerçeklerin üzerine odaklayın.

Onlara Konuşmayı Geri Döndürün

Bir psikopatın kusurlarına işaret etmek, onları silahlandırmanın en iyi yoludur. Bir psikopat başka birini suçluyorsa, sohbeti onlara çevirin. “Bugün iyi misin? Bugün toplantıya nasıl cevap verdiğini gördüm ve stresli olup olmadığı merak ediyorum.”

Çevrimiçi iletişimi tercih edin

Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan bir 2016 çalışması, psikopatların yüz yüze iletişim kurduklarında ki görüşmelerde başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. İmkansız değilse tüm iletişimleri e-posta yoluyla gerçekleştirebilirsiniz. Bir psikopat ile günlük etkileşimden kaçamazsanız, zihinsel kaslarınızı oluşturmaya çalışmak özellikle önemlidir. Kendinize bakmak ve stresinizi yönetmek hakkında proaktif olun.
Aslı Yıldız

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech