Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocukların vizöründen Ara Güler

Türk Telekom ve Engelsiz


Türk Telekom ve Engelsiz Yaşama Derneği’nin yürüttüğü Günışığı Projesi ile tıbben az gören çocuklar, görme yetilerini artırmakla kalmadı, yaşadıkları şehrin tarihi yapılarını fotoğraf karelerine yansıttı.

Bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, tıbben görme engelli kabul edilen, yüzde 1 ile 10 arasında görme kalıntısına sahip çocukları Günışığı Projesi ile hayata bağladı. Türk Telekom ve Engelsiz Yaşama Derneği’nin 2014 yılında az gören çocuklar için başlattığı ’Günışığı Projesi’ 4 yıllık süreçte 58 ilde tam 700 çocuğun görme yetisi üst seviyeye ulaştırdı. Günışığı Projesi eğitimini alan onlarca az gören çocuk görme yetilerini artırmakla da kalmadı, göz kaslarını daha fazla çalıştırmak ve sosyalleşmelerini sağlamak için yaşadıkları şehrin tarihi yapılarını fotoğrafladı.

Engellerine karşın çekmiş oldukları fotoğraflarla herkesi şaşırtan Günışığı çocukları, ellerinde çekmiş oldukları fotoğraflarla duayen sanatçı Ara Güler’in kapısını çaldı. Bayram hediyelerini Ara Güler’den fotoğraflarına tam not alarak alan çocuklar, duayen sanatçı Güler’in fotoğrafını da çekerek anı ölümsüzleştirdi. Mardin, Urfa, Diyarbakır, Mersin, Sakarya ve İstanbul gibi Türkiye’nin dört bir yanında tarihi eserlerin fotoğrafını çeken çocukların eşsiz kareleri, önümüzdeki günlerde “Az Gören Çocukların Gözüyle Türkiye” temasıyla sanatseverlerle buluşacak.

Az gören çocuklar Ara Güler’in fotoğrafını çekti

Az gören gözleriyle kalplerini ortaya koyan çocuklar, kendi bulundukları şehirlerin ardından İstanbul’da da Topkapı Sarayı, Yeni Cami gibi tarihi mekanların fotoğrafını çektiler. Gün Işığı Projesi ile hayata tutunan Berrak Başak, Pelinsu Öztorun, Meriç Pehlivan, Görken Dölkeleş ve Buğlem Naz Şahin İstanbul’u makineleri ile resmettikten sonra duayan sanatçı Ara Güler’in kapısını çaldılar ve çektikleri fotoğrafları kendisine hediye ettiler. Ara Güler’den çektikleri fotoğraflara tam not alan çocuklar, fotoğraf sanatının inceliklerini öğrenmek için Ara Güler’e sorular yönelttiler.

Ara Güler’e ‘Picasso’yu nasıl çektiniz?’ sorusu

Çocukların “Picasso’yu nasıl çektiniz?” sorusuna, “Fotoğraf makinesi ile” diye önce esprili bir dille yanıt veren usta sanatçı, “ Fotoğraf içindeki duygunun dışarıya görsel olarak yansımasından başka bir şey değildir” diyerek çocuklara işin inceliklerini anlattı. Ardından çocuklar duayen sanatçı Ara Güler’in fotoğrafını çekerek, bu eşsiz anı ölümsüzleştirdiler.

Pelinsu’nun görme yetisi ergenlik dönemi ile artış gösterdi

Günışığı Projesi kapsamında 7 ay boyunca aldıkları eğitimler ile göz kaslarını geliştiren az gören çocuklar, eğitimlerinde pedagogların hazırladığı şekiller, rakamlar ve harflerden’’ oluşan 20 farklı oyunla eğlenceli bir şekilde kendilerini geliştiriyor. Hatta eğitimlerin ardından ergenlik döneminde görme yetileri yüzde 25 oranında artış gösteriyor. Bu eğitimlerden faydalanıp yaşıtlarıyla normal okula giden ve görme yetisi ergenlik döneminde artış gösteren 15 yaşındaki Pelinsu Öztorun, Gün Işığı Projesi’nin hayatına kattıklarını anlatmakla bitiremiyor. Öztorun, “Eğitimden önce hiçbir şey yapamayacağımı sanıyordum. Şimdi normal bir insan gibi yaşıyorum. Okula giderken düşeceğim diye kaygılanmadan gayet normal bir insan gibi gidebiliyorum. Fotoğraf çekebiliyorum. Her şeyden önce görme engelli olsam da fotoğraf çekerken normal bir insanmışım gibi fotoğraf çekebiliyorum güzel bir duygu” dedi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech