Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Feminizm hakkında

Feminizm, her gün biraz

Feminizm, her gün biraz daha fazla duymaya başladığımız bir kavram halini almaya başladı. Bazıları yanlış anlaşılsa, çoğu zaman yanlış yorumlansa da geçmiş yıllar göz önünde bulundurulduğunda feminizmin konuşulması bile bir adım olarak görülebilir…

Feminizm, internet tanımlarında; “XVIII. yüzyılda Fransa’da filozoflar ve kadın yazarlarca ortaya atılan ve savunulan, daha sonraki yüzyıllarda her toplumda yandaş bulan, kadının siyasal ve toplumsal haklar bakımından erkekle eşit olması gerektiğini öne süren ve bunu gerçekleştirmeye çalışan akım.” ifadesiyle yer alıyor.
Vikipedia ise feminizmi; “Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik muhtelif ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan harekettir.” şeklinde yorumluyor.

Feminizm Ne Değildir?

Hakkında yalnızca kadınlarla alakalı olduğu yanılgısı da yaşanan feminizm ile ilgili “iyihisset” isimli sitede “Feminizm Ne(ler) Değildir?” başlığıyla;

“Feministler erkek düşmanıdır.
Feministler lezbiyendir.
Feministler dişiliğini yitirmiş ve erkekleşmiş kadınlardır.
Koca bulamayan ya da çirkin olan kadınlar feminist olur.
Feministler kadınların üstünlüğünü savunur.
Feministlerin tek konusu kadın haklarıdır.
Bütün feministler aynı.
Feminist olduğunu iddia eden bir erkeğin tek amacı kadınları tavlamaktır.” maddeleri yer alıyor.

Sonuç olarak birçok farklı kaynakta feminizm ile ilgilil yazılarda; feminizm kadınların üstünlüğünü değil; erkeklerle eşit olduğunu savunduğu üzerinde durulur. Yani cinsiyet üzerinden yapılan ayrıma karşı çıkan bir insan hakları mücadelesidir. Bu yüzden bu dünya görüşünü kadın da erkek de savunabilir, savunmalıdır.

Bazı Ünlülerin Feminizm İle İlgili Görüşleri

Emma Watson

Kadın hakları için savaşmak son zamanlarda “erkek düşmanlığı”yla fazla karıştırılır oldu. Bildiğim bir şey varsa, o da bunun bir an önce durması gerektiğidir.

Beyonce
Oğullarımıza eşitlik ve saygı kurallarını öğretmeliyiz. Böylece büyüdüklerinde, cinsiyet eşitliği doğal bir yaşam hakkı olacak. Kızlarımıza da, ulaşabilecekleri en yüksek noktaya ulaşmanın mümkün olduğunu aşılamalıyız.

Zooey Deschanel

Hem feminen olup hem feminist olup hem başarılı olamaz mıyız? Ben lanet bir feminist olup, gayet Peter Pan yaka bluzlarımı giymek istiyorum. Bir sorun mu var?

Prince Harry

Kadınlar güçlendiğinde, etrafındaki yaşamları ölçülemez derecede geliştirirler. Biz erkekler burada oynadığımız rolün farkına varmalıyız. Gerçek bir erkek, kadınların kıymetini bilir ve onlara hak ettikleri gibi saygılı davranır.

Mark Ruffalo

Annem kendisini bir mülk’ten öteye ulaştırmak için bir savaş verdi. Hayatını, ne zaman çocuk yapacağına karar verebilen bir anneye, gelirini kazanan bir eş olarak yaşadı. Ben de kızlarımın aynı seçeneklerini değerlendirmelerini görmek istiyorum.

Derleme:Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech