Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ceylan: “Bu karar çiftçiye kazıktır”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sıfır gümrük vergisiyle hububat ithal etmesinin yolunu açan 23 Sayılı kararı sonrası açıklama yapan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan; “Bu karar çiftçiye, yerli ve milli olduğu iddiasında bulunan iktidarın attığı bir kazıktır. Sizin Allahınız yok mu?” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sıfır gümrük vergisiyle hububat ithal etmesinin yolunu açan 23 Sayılı kararı sonrası açıklama yapan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Bu karar açıkça Türk çiftçisine ne halin varsa gör demektir. 16 yıllık AKP iktidarları döneminde çiftçiye serbest piyasa masalları anlatarak ülke tarımını bitme noktasına getirenler, şimdi aldıkları kararla çiftçinin tarlasına tüy dikmişlerdir.” dedi. Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Bu karar çiftçiye, yerli ve milli olduğu iddiasında bulunan iktidarın attığı bir kazıktır. Sizin Allahınız yok mu?” dedi.

Çanakkale Milletvekilli Ceylan CHP’nin seçim bildirgesine atıf yaptığı açıklamasında, “24 Haziran seçimleri öncesi Cumhuriyet Halk Partisi yayınladığı seçim bildirgesinde tarımsal üretim konusuna özel önem vererek ‘Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceğiz.’ Bununla yetinmemiş, ‘Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’ni uygulayacağız. GSYH’nin yüzde 1’i kadar vereceğimiz tarım desteklerini iki katına çıkaracağız.’diyerek üretimin bizim için ne kadar önemli olduğunun ve Türk Çiftçisinin üretebilir durumda tutulması gerektiğinin önemine vurgu yapmıştık” dedi.

“Çiftçi tarlasına yabancılaşıyor”
Bunun başarılabilmesi için Türk çiftçisinin diğer ülkelerin çiftçileri ile en azından eşit koşullarda rekabet edebileceği koşulların devlet tarafından sağlanması gerektiğine değinen CHP Milletvekili Ceylan, “Kampanya boyunca ‘Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz’ dedik” diye konuştu. Bütün bunları üreten ürettiğini pazarlayan ve büyüyen bir ülke olabilmek için ifade ettiklerini söyleyen Ceylan, “Geldiğimiz nokta hızla üretimden uzaklaşan kendi üreticisi yerine yabancı üreticileri destekleyen bir ülke profilidir. Bu yaklaşımla çiftçi her geçen gün tarlasına yabancılaşır ve üretim süreçlerinden uzaklaşır. Tarımsal üretim süreçlerinden uzaklaştırdığınız yurttaşlarımızın uyguladığınız dış politikanın etkisiyle yandaş müteahhitlerinizin inşaatlarında sömürecekleri ucuz işgücü olma şansları da kalmamıştır. Onlar da artık yerli işgücü yerine sigortasız ve güvencesiz çalıştırdıkları Suriyelileri tercih ediyorlar” dedi.

“Bu karar ülkeye ihanettir”
Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar’la 31 Mayıs 2019’a kadar buğday, mahlut ve arpa, 31 Temmuz 2019’a kadar mısır, 31 Ağustos 2019’a kadar pirinç ithalatında gümrük vergisi oranı sıfır olacak. Toprak Mahsulleri Ofisi 750 bin ton buğday ve mahlut, 700’er bin ton arpa ve mısır, 100 bin ton da pirinç hiç gümrük vergisi ödenmeden yurda getirebilecek. Bunun dışında yapılacak ithalatta ise daha önce belirlenen gümrük vergisi oranlarının uygulanmasına devam edilecek. Buğday ve arpada hasat yeni tamamlandığını, mısır hasadına yeni başlandığını, çeltik (pirinç) hasadı eylül ayı ortalarında yapılacağını hatırlatan CHP Milletvekili Ceylan, “Tam da bu dönemde buğday, arpa, mısır ve pirinç için alınan sıfır gümrükle ithalat kararı çiftçiyi zora sokacak yandaş üç beş tüccarı ihya edecek bir karardır. Bu karar ülkeye ihanettir” dedi.  “Tarımda dışa bağımlılığı artıracak bu karar Türk Çiftçisi açısından kabul edilemezdir” diyen Ceylan, “kararda yer alan ürünler ülkemizde yaygın olarak üretilmektedir. Doğru destekleme araçlarıyla çiftçimizin üretimi artırmasının desteklenmesi gerekirken Cumhurbaşkanlığı kararıyla çiftçi serbest piyasa erbaplarının insafına terk edilmiş, artan maliyetler altında sen üretmesen de olur denmiştir” dedi.

Haber Merkezi

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech