Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Türkiye’de eskiden kutuplaşma yoktu!”

55.Troia Festivali kapsamında Pazar

55.Troia Festivali kapsamında Pazar günü düzenlenen Levent Üzümcü ve Ataol Behramoğlu söyleşisi yoğun bir kalabalığa sahne oldu. Saatler 18.30’u gösterdiğinde Özgürlük Parkı’nda kültür, sanat, edebiyat ve Türkiye’nin mevcut sorunları hakkında görüşler istişare edildi. Behramoğlu, “Türkiye’de önceleri kutuplaşma ve ötekileşme yoktu, memleket ciddi alt üst oluşlar görecektir” derken, Üzümcü, “Türkiye’de hiçbir zaman camiler ahır olmadı ama köy okulları şu an ahır!” vurgusunda bulundu.

Pazar günü saatler 18.30’u gösterdiğinde ülkenin iki ünlü siması Özgürlük Parkı’nda buluştu. Bir tarafta Levent Üzümcü diğer tarafta Ataol Behramoğlu… Söyleşiyi izlemek isteyenler başlangıç saatinden önce yerlerini aldılar ve 18.30’da parkta çıt çıkmadı. Behramoğlu ve Üzümcü kültür, sanat, edebiyat ve Türkiye’nin dünü ve bugünü üzerine istişarelerde bulundular. Doğaçlama olarak gelişen söyleşiye kentlilerde zaman zaman sorularıyla ve yorumlarıyla eşlik ettiler. Behramoğlu’nun şiirleri ise her zaman olduğu gibi Çanakkalelileri hüzünlendirirken düşündürdü.

“TÜRKİYE’DE ÖNCELERİ AYRIŞMA VE KUTUPLAŞMA YOKTU”

Ataol Behramoğlu, Türkiye’nin bölgeleri arasında kültürel olarak bir uçurum olduğunu belirtirken, “Öbür tarafa gittiğiniz zaman falan kente, bu kadar uçurum olmaz. Herkes kendi gönlüne göre yaşayacak ama bir yerde tamamen böyle öbür taraf tamamen öyleyse, burada bu ülkeye dair ciddi bir problem var demektir. Böyle bir problem Türkiye’de yoktu. Bu problem yaratılmış bir durumdur. Ben artık güncel siyaset yazmayacağım. Bundan sonra parti başkanlarını yazımda işlemeyeceğim. Bu ülkede aydınız bu kadar emekler vermişiz, birileri tuhaf tuhaf şeylerden bahsediyor. Bundan sonra kültür ve siyaset konularında daha çok kavramsal yazılar kaleme alacağım” dedi.

“BİZ ÜLKE OLARAK İKİNCİ KÜMEYE DÜŞTÜK”

Behramoğlu aynı zamanda Türkiye’yi çok ciddi alt üst oluşlar bekliyor vurgusunda bulundu. Behramoğlu, “Şaşırıyorum insanların bu şekilde yaşamalarına. Bu birinci kümeden ikinci kümeye düşmüş bir takımın oyuncularının hiçbir şey olmamış gibi oynamaya devam etmelerine benziyor. Biz ikinci kümeye düştük. Gazete yazarı olarak da aydın olarak da bir adam bastıra bastıra bütün istediklerini gerçekleştirdi. Parlamento ve yargı diye bir şey yok… Bu durumda her şey aynıymış gibi davranamayız. Bu işin şakası yok. Türkiye’yi çok ciddi alt üst oluşlar bekliyor. Bizler yazı yazmayı bıraktık ama eylemde olacağız” cümlelerinde bulundu.

“BURADA SAHNE ALMA SENİ ÖLDÜRÜRÜZ DİYORLAR!”

Söyleşide farklı konulara da değinen Levent Üzümcü, “Ben oyunu Kayseri’de oynamak istiyorum diyorum, sana sahne vermeyiz buraya gelme diyorlar. Ben Kayseri’de, Malatya’da, Elazığ’da beni izleyecek 500 adam bulamayacak mıyım? Buraya gelme seni öldürürüz diyen var! Biz 2000’lerin başında hala da karşısında durduğum bu yaşa kadar karşı duyduğum kılık kıyafetle varlık olmaz görüşü ile Göztepe’de arkadaşların yanına gittim. Kapıdan içeriye öğrenciler giremiyorlardı. Gençler ne rezaletler yapıyorlardı, kafalarının üzerlerine peruk takıyorlardı. Aradan birkaç yıl geçti, Moda İskele’sinde alkol yasağı vardı. Dedim ki o arkadaşlarımızda gelsin sesimizi duyuralım. Gelir misiniz dedim, “Abi biz alkol kullanmıyoruz” dediler.

“CAMİLER AHIR OLMADI AMA KÖY OKULLARI ŞUAN AHIR”

Şunu söylemek istiyorum. Ben bu cevabı aldım diye onların davasının karşısında durmadım. Her hangi bir nefret beslemedim. Hiç olmayan şeyler üzerinden kin ve nefret yetiştirmeye çalışıyorlar. Olmayan tarih üzerinden tarih konuşuyorlar. Bugün Türkiye’de tarih boyunca hiçbir cami ahır olmadı ama köy okulları şu an ahır! Yalana dolana benim karnım yok! Sürekli biz mazlumuz, biz itildik anlayışına karnımız tok!” söylemlerinde bulundu.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech