Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Troyalılar Türk müydü” söyleşi yapıldı

Son Homeros ödülünün sahibi

Son Homeros ödülünün sahibi Haluk Şahin tarafından geçtiğimiz gün Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilen söyleşide kitabının da ismi olan “Troyalılar Türk müydü?” konusu ele alındı.

55’inci Troya Festivali kapsamında düzenlenen “Troyalılar Türk müydü?” başlıklı söyleşi, son Homeros ödülünün sahibi Haluk Şahin tarafından gerçekleştirildi. Lise öğrencisiyken edebiyat hocasının İlyada Destanı’nı tavsiye etmesi ile Homeros edebiyatına hakim olan Şahin, Radikal gazetesinde köşe yazarıyken “Troyalılar Türk müydü?” başlıklı bir köşe yazısı yazmıştı.

Her sene Bozcaada’da Homeros okumalarında bulunan Şahin, köşe yazısını genişleterek kitap haline getirmişti. Şahin, festival kapsamında kitabının konusu olan “Troyalılar Türk müydü?” sorusunun aklına takıldığını ve hakkında biraz araştırma yaptıktan sona bu durumu sorguladığı ifade etti.

“AÇIKLANMASI GEREKEN BİR OLGUYLA KARŞI KARŞIYAYDIK”

Batı kaynaklarında Troyalıların Türk olduğu yönünde uzun yüzyıllar sürmüş bir inanç olduğunu keşfettiğini dile getiren Şahin; “Açıklanması gereken bir olguyla karşı karşıyaydık. Avrupalılar, kendi kimliklerini mavi kanın, soylu kanın kaynağı olarak gördükleri Homeros’un da katkıda bulunduğu ‘efsane’ diye bağlantılı olarak Troya’ya kadar getirmeye çok hevesliler. Avrupalıların kuruluş mitoslarına baktığımızda bunu sadece İtalyanlar için değil, İspanyollar, Fransızlar, İrlandalılar hatta İsveçliler için de geçerlidir. O zamanlar da bir söylenti varmış. Troia, yerle bir edildikten sonra herkes ölmüş olamayacağına göre Triamus’un 50 çocuğunda bazı torunları başka yerlere gitmiş olabilirler. Bir takım tarihçiler, bir takim önerilerde bulunmuşlar ‘bu, bu tarafa bu da bu taraf gitti’ diye. 11’inci yüzyıldan sonra Anadolu’da yeni bir kavim çıkıyor, sürekli olarak yeni topraklar fethediyor. Bunlar, Selçuklu Türkleri, çok iyi cengaverler ve baya ileri bir medeniyeti temsil ediyorlar. Daha sonraları da ‘Perki ama bu Türkler nereden çıktı?’ diye soru sorulmaya başlandı.  Bir takım tarih yazarları, bu Türklerin aslında Troialıların bir uzantıların önerisini ortaya koydular ve bu Avrupa’da yüzyıllarca konuşulmuş. Film gösterildi ve ben de çok araştırma yaptım. Radikal gazetesinde köşe yazarıyken ‘Troyalılar Türk müydü?’ diye bir yazı yazdım. Hayatımda pek az yazı, o yazı kadar ilgi gördü. Bazen, açık bir sinire basarsınız ben, açık bir sinire bastığımı fark ettim. Hemen diğer gazetelerden, televizyon kanallarından telefonlar gelmeye başladı. Bana ‘Troyalılar Türk müydü?’ diyorlar ve benim de ‘Evet, Troyalılar Türk’tür’ dememi istiyorlar. Halbuki ben başka bir soruyu gündeme getirmeye çalışmıştım. Milliyet gazetesi bir dizi yazı istedi bun konu hakkında. Ben de daha derin bir yazı yazdım ve sonuç olarak ‘Troyalılar Türk müydü?’ diye bir sürü yazı yazdım ve bir kitap çıktı. Bu kitapta da Troyalıların Türk olup olmadıklarını açıkladım çünkü bir açıklama ihtiyacı duyulmuştu” dedi.

Atakan Alkış

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech