Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zamlar Otostopa Yöneltti!

Yaşadığı şehir olan Manisa’dan

Yaşadığı şehir olan Manisa’dan okumak için Çanakkale’ye gelen 25 yaşındaki Muhammet Akıncı, ulaşım zamlarından dolayı 2013 yılından beri tüm şehirlerarası ulaşımını otostop ile sağlıyor. Zamlara tepkisinin gazetemize belirten Akıncı, “Bu zamlar bu şekilde devam ederse ben ve benim gibi düşünen gençler otostopa devam edeceklerdir” şeklinde konuştu. Zamlar vatandaşı çözüm yolları üretmeye yöneltti.

25 yaşında olan Muhammet Akıncı, 2012 yılında Manisa’dan sınıf öğretmenliği bölümünde okumak için Çanakkale’ye geldi. Manisa’dan Çanakkale’ye zaman içinde geliş gidişlerinde ulaşıma gelen zamlar Muhammet’i çözüm yollarına yöneltti. Akıncı, çözüm yolu olarak bulduğu otostop yöntemini 2013 yılından beri 5 yıldır sorunsuz bir şekilde uyguluyor. Şehirlerarası yollarda 5 yıldır aralıksız otostop çeken Akıncı, bu işinde belirli kuralları vardır vurgusunda bulundu ve röportaj başladı.

*Otostop serüveni nasıl başladı?

 “OTOSTOP SERÜVENİM 2013 YILINDA BAŞLADI”

“Otostop serüvenim ilk olarak 2013 yılında başladı. Ben 2012 yılında Manisa’dan Çanakkale’ye git gel yaparken, otobüs fiyatları 45 TL civarındaydı. Bir gün bayram sebebiyle Manisa’ya gitmem gerekti ve bilet fiyatlarına zam geldi. Ben Manisa’dan Çanakkale’ye giderken 50 TL veriyorum. Manisa’dan Van’a giden bir arkadaşım 90 TL ödeme yapıyor. Bence burada bir haksızlık vardır. Bu haksızlığa dur demek için, bu paraları vermemek için otostop çekmeye başladım.

*Otostopta dikkat edilmesi gereken unsurlar var mı?

“OTOSTOPTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR VAR”

İlk olarak otostopu internetten incelemeye başladım. Bu işler nasıl oluyor diye bilgi sahibi olmak istedim. Otostopa çıkarken mutlaka taşınması gereken alet ekipman nedir? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Kimin arabasına binilir, kimin arabasına binilmez? Bir araç durdurulduğunda binmek isteyip istemediğinizi nasıl ifade edersiniz? Bu noktalar küçükmüş gibi gözükse de yolculuğun seyrini etkileyen özelliklerdir. İlk defa Manisa’dan yola çıktım ve otostopu çektim. Sadece iki araç değiştirerek Çanakkale’ye ulaştım. Yolculuk yaptığım kişilerle her defasında sohbet edip, çay içip, yemek yiyorum. Manisa’dan çıkarken cebimde 50 TL varsa, Çanakkale’ye ulaştığımda cebimde 150 TL para vardı. Öğrenci olduğumuz için harçlık verenler de oluyor.

*Otostopun sana kazandırdıkları oldu mu?

“OTOSTOP SOSYALLEŞMEKTİR”

Otostop ile bir sürü yeni insanla tanışıyorsunuz. Farklı kişilerle sosyalleşme ihtimaliniz oluyor. Şu anda benim cüzdanımda bir sürü kişinin kartvizitleri bulunmaktadır. O insanlarla ben her zaman görüşebiliyorum. Farklı sektörden insanlarla konuşma fırsatınız olmaktadır.

“YILLARDIR GÖRÜŞMEYEN ARKADAŞLAR ARASINDA KÖPRÜ OLDUM”

Bir gün Çanakkale’den Ankara’ya giderken bir adamın arabasına bindik. Adam Çanakkale’den iş arkadaşıyla yıllardır görüşemediğini söyledi ve arkadaşının ismini bize verdi. Ben Ankara’dan Çanakkale’ye döndüğümde verilen ismi bularak iki arkadaşın tekrar konuşmasına vesile olmuştum. Şu anda o iki insanla görüşmem devam ediyor ve yıllar sonra birbirlerini buldular. Bu karşılaştığım iyi bir durumdu fakat yolda her şey iyi gelişmiyor.

*Başına gelen olumsuz bir davranışla karşılaştın mı?

“KARŞILAŞTIĞIM OLUMSUZ OLAYLAR; TACİZE TEŞEBBÜS”

Yaşadığım en can sıkıcı noktalar tacize teşebbüs vakaları… Binilen arabalarda bir şekilde insanlar psikolojik ya da kişisel bozukluklarından kaynaklı tacize yeltenmeye çalışıyorlar. Bu durumlarda küçük önlemlerle olayı savuşturup arabadan iniyorum. Bu gibi durumlar çok can sıkıcı oluyor fakat her zaman karşılaşılan sorunlar değil. Bu tarz insanlar var diye de bizim için önemli olan bir davranış biçiminden tabii ki vazgeçmeyeceğiz.

*Otostop macerası daha ne kadar devam edecek?

“ZAMLARDAN DOLAYI OTOSTOPLA SEYAHATE DEVAM!”

Yolculuk masraflarının bu kadar çok olmaması gerekmektedir. Dolar ve petrol fiyatları yükseliyor. Anlayabiliyoruz ama bu arabanın yaktığı mazot belli. Bundan iki hafta önce beni 45 TL’ye götürüp getiriyorsun, her gelen zamla haksız kazanç kazanma ihtimali daha da yükseliyor. Bu fiyatlar bu zamlar bu şekilde devam ettiği sürece ben ve benim gibi düşünenler otostopla seyahat etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech