Çanakkale Esnafına, Çanakkale Güç Birliği Platformu Esnaf Komisyonu tarafından “Sosyal Medya ve İnternet Kullanılarak Nasıl Kazanılır?” konulu eğitim verildi. Esnafa, internet üzerinden reklam, ticaret ve pazarlamanın püf noktalarını bilgisayar ve bilim uzmanlarından öğrendi.
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’nin katkılarıyla, Belediye Çalışanları Lokalinde düzenlenen programa çok sayıda esnaf katıldı. Program Esnaf Komisyonu Başkanı Cemile Kırgız ve Çanakkale Güç Birliği Platformu Başkanı Gökhan Bayram’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Başkan Bayram’ın yönetiminde oturuma geçildi.
ESNAFA YOUTUBE ÖNERİSİ
Bilişim Uzmanı Esen Burak Or, sosyal medyanın bilinir, ucuz ve esnek olduğuna dikkat çekerek, düşük bir maliyetle tanınmanın, rakipleri ve kendini analiz etmenin mümkün olduğuna dikkat çekerek esnafa sosyal medya ve interneti kullanmanın önemine değindi. Ardından söz alan Bilgisayar Mühendisi Bilal Türk ise esnafın, web sitesi kurması gerektiğini, bunun sade, telefona uygun, hedef kitleye yönelik olması gerektiğini vurguladı. Türk, “Youtube çok önemli. Esnaf, yaptığı işle ilgili 3 dakikayı geçmeyen filmler yayınlamalı. Web sayfasını ilginç yazılarla güncel tutmalı.”
HANGİ ESNAF HANGİ SOSYAL MEDYAYI KULLANMALI
Çanakkale Güç Birliği Platformu Esnaf Komisyonu’nun düzenlediği programda konuşan Bilgisayar Mühendisi, Akademisyen ve Girişimci Zafer Karadayı ise sosyal medya ile ilgili bilgiler sundu. Karadayı, “Esnafımız orta yaş üstünü hedefliyorsa Facebook, gelir seviyesi yüksek ve entelektüel kesimleri hedefliyorsa Twitter, Gençler ve çocukları hedefliyorsa Youtube, gençler üzerinde etkili olmak istiyorsa Instagram’a ağırlık vermelidir. Linkedin daha iş ağırlıklı, Snapcat ise 18 yaşın altında daha etkindir.” dedi.
ETTİKET YAPAN KAZANIYOR
Pratik bilgiler, teknikler ve yöntemlerin paylaşıldığı programda esnafın sosyal medya paylaşımları içinde önerilerde bulunuldu. Buna göre sosyal medya paylaşımlarında hastag(etiketleme) beğenilme oranını artırıyor. Yapılan paylaşımlara konum ekleme ise beğeniyi % 79 oranında yükseltiyor. Bununla birlikte yüz eklemenin de görünürlüğü anlamlı ölçüde artırdığı kaydedildi. Programda son konuşmayı yapan Akademisyen Cumali Yaşar ise web siteleri ile ilgili bilgi verdi. Neden web sitesi kurulması gerektiğine değinen Yaşar, “Web sitesi çocuk gibidir sürekli beslemek ve güncel tutmak lazımdır.” dedi. Yaşar, esnafın muhakkak web sitesi olması gerektiğinin, kolayca kurulabileceğinin altına çizdi.
Program Platform Başkanı Gökhan Bayram, Esnaf Komisyonu Başkanı Cemile Kırgız, Gülümser Can, Çiğdem Uysal ve Necla Demirutku’nun bilgisayar ve bilişim uzmanlarına armağan takdimi ve katılımcı esnafa sertifika takdimi ile son buldu.