Sene başından beri yapmış olduğumuz eğitimde sistem eksikliği haberlerine bir yenisi daha eklendi. Ortaöğretim’den Liselere giriş sınavı olarak yapılan LGS sınavının yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre 91 bin öğrenci açıkta kaldı. Hiçbir liseye yerleşemeyen bu öğrenciler durumu ne olacak? Üniversitelere giriş sınavı olarak yapılan YKS’de ise 496 bin 616 kişi barajı aşamadı. Eğitim sisteminin alarm verdiğine ve sistemin artık işlemediğine Çanakkale’de sendikalar dikkat çekti. Veliler Türk Eğitim Sistemi’nde “Eğitim ve Sistem” eksik yorumlarında bulundular.
Binlerce gencin sınav maratonunda yaşadığı Türkiye’de yapılan sınavlar kadar sonrası da neredeyse her gün tartışılır oldu. Liselere giriş sınavı olan LGS’de puan alan öğrenciler yapmış oldukları tercihlere göre bir liseye yerleşemediler. Liseye yerleşemeyen öğrencilerin sayısı Milli Eğitim Bakanlığı’nca 91 bin olarak açıklandı. LGS’nin yanı sıra üniversite giriş sınavı olan YKS’de de sınava giren adayların dörtte biri 150 barajını geçmek için yeterli olan 15 neti çıkartamadı. Bu adayların 41 bin 281’i yarım net bile yapamayarak “Sıfır” çekti. Eğitimde işler karıştı. Eski bakanlığın yapmış olduğu sisteme yeni bakanlıkta sahip çıkmayınca öğrenciler ve veliler hayatlarının dönüm noktasında ortada kalmış oldu.
Çanakkale’de faaliyet gösteren Eğitim İş, Türk Eğitim Sen ve Anadolu Eğitim Sendikası İl Temsilcileri gazetemize açıklamalarda bulundular.
“Sorun Köklü ve Kağıt Üzerinde Çözülmez”
Eğitim İş İl Şube Başkanı Ahmet Mantaş, “Öğrenciler özel okullara yönlendirildi ve eğitim piyasalaştırıldı. Öğrencilerde evlerinin yanlarındaki okullara gidemediler. Konulan kriterler öğrencilerin geleceklerini tehlikeye atabilecek kriterlerdi. Bununla yüzleşen çocuklar ve veliler oldu. Bakanlığa göre açıkta kalan öğrenci sayısı 96 bin oldu. Sorun köklü ve kağıt üzerinde çözülecek gibi değildir. Eğitim sistemi kökten değişmelidir. Bakanlığın oturup bir çalıştay yapması gerekmektedir. Çocukları imam hatiplere mahkum etmiş oldular. Başarılı öğrenciler istedikleri okulları tercih edemediler. Veliler şu anda şaşkın bir durumdadır. Bakanlık ek kontenjan açılacak gerekirse ikili eğitime geçilecek dedi. Bu çok komiktir çünkü bunlar olmayacak diyen bakanlık bu sefer söylemleri ile yine öğrencileri kaygıya sürüklemiştir” dedi.
“Öğrencilere Ciddi Anlamda Dayatma Yapıldı”
Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş, “Bakanlık maalesef okulları ikiye ayırdı. Nitelikli ve niteliksiz olarak… Çanakkale Merkez’de dört tane nitelikli okul var. Vahit Tuna Anadolu Lisesi bu nitelikli okulların içerisinde neden yok? Burada İmam Hatip’lere bir dayatma var. Bu sistemle öğrencilere bir dayatma yapıldı ve İmam Hatipler ve Özel Okullar öğrenciler için alternatif oldu. Özel okullar kayıtlarını doldurdular. En iyi okul dediğimiz Vahit Tuna okula ev adresi ve yaş ile öğrenci aldı. Adrese dayalı sistemde puana bakılırsa en yüksekten düşüğe göre sıralanır. Kabul edilemez kriterlerle eğitim içinden çıkılamaz bir hal aldı” açıklamalarında bulundu.
“Motivasyon Sınavdan Günler Öncesinde Tükendi”
Anadolu Eğitim Sendikası İl Temsilcisi Deniz Kula konu ile ilgili gazetemize, “Yerleştirmede daha önceden belirtilen kriterler hala daha muamma. Kim hangi okula nasıl yerleştirildi? Çanakkale olarak en büyük kaybımız bu kentte Anadolu Liseleri sınavla öğrenci almadı. Vahit Tuna nitelikli okul olarak belirlenmedi. Bütün Anadolu liseleri mahalle okulu denen sistemle öğrenci aldı. Öğrencilerin sınavdan beklentileri Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi oldu. Bu liselere giren öğrenci sayısı kısıtlı olduğu için motivasyon sınavdan günler öncesinde bitti. Soru tipi, sistem, hangi okulların nasıl öğrenci alacağı iki ay öncesinden belirlendi.
“Öğrencilerin Sabırlı Olmasında Fayda Var”
Bu sistemi hazırlayanlar şu anda yönetimde değiller. Ortada bir top var ve kimse sahip çıkmıyor. Herkes başının çaresine bakmak zorunda kaldı. Bakanlık kontenjanları arttıracak. Çocukların 4 seçme hakları daha var, benim tavsiyem bu tercih hakları kullanılsın. Öğrencilerin sabırlı olmasında fayda var” demecinde bulundu.
Tunahan Ünsal