Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya Ruj Günü’nde; Ruja Dair

Ruj, günümüz kadınlarının vazgeçilmezlerinden

Ruj, günümüz kadınlarının vazgeçilmezlerinden ve tarihi çok eskiye dayanan bir nesne olarak karşımıza çıkmaktadır. 29 Temmuz Dünya Ruj Günü ile birlikte birçok firmanın indirimli sattığı ruj; antik hatta neolitik dönemlerden itibaren vücut süsleme, ritüel ve birçok farklı amaçla ortaya çıkan ve yakın geçmişte kapitalist düzene dayanak sağlayan bir obje haline bürünmüştür.

Makyajın vazgeçilmezleri arasında yer alan ruj, geçtiğimiz günlerde günü kutladı. 29 Temmuz Dünya Ruj Günü dolayısıyla birçok kozmetik firması indirim yaparken çeşitli dergilerde de rujun tarihi yer aldı.
Özellikle kadınlar için her özel gün ile birlikte gerçekleşen indirimler bir fırsat oluştururken bunlardan en renklisi de Dünya Ruj Günü oldu. Birçok firma internet ve mağazalarda gerçekleştirdiği indirim ile özellikle rujlarda yok sattı.

Ruj Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Rujun bilinirliği aslında çok eskiye dayanıyor. Yazılı kaynaklar aracılığıyla ulaşılan bilgilerde kadınlar ve erkeklerin vücutlarını renk veren bitkilerle boyadıkları biliniyor. Bu boyama, bazen süslenme bazen inanç gereği bazen de hayvanlardan korunmak için yapılıyor. Antik Mısır’dan Neolitik’e hatta daha da eskiye kadar taşınabilecek olan vücut boyama işlemi tarihsel süreçle evrilerek kadınlara özgü bir süslenme haline gelmiştir.
Günümüzde süslenme amacıyla kullanılan ruj ise kullandığımız birçok farklı ürün gibi çok çeşitli olanaklarını özellikle kadınların beğenisine sunmaktadır.

Orta Çağ’da Papa engeline takılarak yasaklanan ruj, 17. yy İngiltere’sinde erkeklerin boşanmasını klaylaştırmıştı. Evlenmeden önce makyajla güzelleşen kadınlar, sonrasında makyajsız hallerini gören eşleri tarafından kolayca boşanabiliyordu.
18. yy’da Fransa’da ise çeşitli yağları dudaklarına süren erkeklerin yüzleri ön plandaydı.
Diğer yandan bugün ise kozmetik modanın bir kolu olarak kapitalizmin dayanaklarından olmaya devam etmektedir.
Batı kültürünün baskısı ile birlikte kadınların bir çoğu ruju güzel görünmek için günlük bir ihtiyaç gibi algılamaya devam ediyor..

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech