Kale Grubu’nun desteğiyle, Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan Piri Reis Müzesi’nde açıldı. Sergi, 29 Ağustos’a kadar devam edecek.
29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergide, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralardaki yapıtlar yer alıyor.
Kale Grubu ana sponsorluğunda Valiliğin destekleri ile oluşturulan ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, Troya’yı yeni nesil sanatçıların güncel bakış ve yorumlarının sahnesi haline getiriyor. Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde, Kale Grubu’nun destekleriyle düzenlenen ‘Düşler Ülkesi: Troya’ sergisi, 26 Temmuz Perşembe akşamı basın gösterimiyle Çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde kapılarını açtı.
Serginin açılışına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Küratör Derya Yücel, EPOS 7 Derneği Başkanı Zafer Kozanoğlu, BASE Kurucuları İdil Bilge, Ali Kerem Bilge, Asli Boduroğlu, genç sanatçılar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
27 Temmuz–27 Ağustos tarihlerinde ziyarete açık olacak sergi, Çanakkale’nin ardından 19 Eylül- 19 Ekim tarihleri arasında ise İstanbul’da, Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak. 29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturuyor. 8 ilde 10 farklı üniversiteden 29 yeni nesil sanatçının yer aldığı sergide, Türkiye’nin Güzel Sanatlar alanında yeni mezun sanatçı adaylarını aynı çatı altında toplayan BASE’in 2017 sanatçılarından Arek Qadrra, Beste Kopuz, Burak Çolak, Burhan Üçkardeş, Can Özal, Canalp Sipahi, Damla Yalçın, Dilan Eroğlu, Elif Havuz, Fatih Temiz, Hasan Avni Koçak, İbrahim Erdoğan, Kübra Boy, Kübra Gürleşen, Murat Kahya, Ömer Sedat Yenidoğan, Seçil Büyükkan, Seda Boy, Selen Tokgöz, Uğur Demirci, Zafer Geyikçi bulunuyor. Sergide aynı zamanda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde eğitimini sürdüren Erdi Özdemir, Ezgi Erkan, Halil İbrahim Kara, İlgim Camcı, Oğuzhan Karadal, Ozan Gürkan Peltek, Ömer Akif Yeldan ve Samet Aygün de eserleri yer alıyor.
“ANLAMLI BİR SERGİYİ HAYATA GEÇİRDİK”
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay sergi açılışında şunları yaptığı konuşmada; “Her sene Kale Grubunun kuruluş yıl dönümü ve Geleneksel Seramik Bayramı 27 Temmuz’da kutluyoruz. Çeşitli aktivitelerimiz oluyor. Biz de doğduğumuz topraklarda Çanakkale’de birçok sergi ve projeleri hayata geçiriyoruz. İbrahim Bodur Bey’in bir alışkanlığı vardı, ‘Ya temel atacaksınız her sene ya da açılış yapacaksınız’ diye. Dolayısıyla biz buraya Balıkesir’den geldik. Balıkesir’de Kalemkim tesislerinin yeni fabrikasını açtık. Güzel bir tesisimiz oldu orada. Şimdi de burada, Çanakkale’mizde Truva Yılı çerçevesinde Düşler Ülkesi Truva Sergisinin açılışını yapacağız. Aldığımız bayrağı, İbrahim Bey’den gördüğümüz şekilde böyle devam ettiriyoruz. Her sene bir temel atmaya ve tesis açmaya gayret ediyoruz. Biz sanayi yolculuğumuza devam ederken bu tür kültürel, sosyal aktiviteleri de bulunduğumuz ilin bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz Çanakkale’de bu tür yatırımlarla buluşmasına, bu tür kültürel etkinliklerle buluşmasına vesile olmayı her zaman amaç edindik. Bu sene de karşınızda 2018 Troya Yılı kapsamında anlamlı bir sergiyi hayata geçirdik. EPOS7 ve BASE ile birlikte bu seramik sergisini kurguladık. 2018 Troya Yılı’nı bu kapsamda çok değerli bir fırsat olarak da görüyoruz” dedi.
“100 FUARDA TROYA TANITILMAKTA”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise; “Yaklaşık 100 tane fuarda Çanakkale Troya tanıtılmakta. Başta Kale Grubu olmak üzere meclis topluluğuna EPOS7, Tarihi Alan Başkanlığına ve özellikle de Troya Antik Kentinin Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Rüstem Aslan’a ve Kale Grubunun, EPOS7 Derneğinin ve BASE Platformunun Troya’da güçlerini sanata, gerçeğe çeviren bütün sanatçılarımıza şükranlarımı ifade etmek istiyorum” dedi.
“ÇANAKKALE İÇİN BİR ŞANS”
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise şunları söyledi, “Bizler de başkanlık olarak böyle güzel bir proje içerisinde yer almaktan büyük keyif duyuyoruz. Kale ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile de rahmetli İbrahim Bodur’u rahmet ve özlemle anıyoruz. Düşler Ülkesi Troya Sayın Valimiz ve şehrin dinamikleri düş kurmuştur Troya Yılı ile alakalı. O düş şimdi gerçek oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin de desteklemesiyle beraber Çanakkale’de ve Troya Yılı rüzgarı bütün dünyayı sarmış durumda. Bu, Çanakkale için bir şans. Şehrin dinamiklerine, Sayın Valimize ve Rüstem Hoca’ya çok teşekkür ediyorum. Umuyorum bundan sonra da Troya Yılı’nın gerçek nimetlerini görmeye başlayacağız.”
Kurdele kesiminin ardından, davetliler sergide yer alan eserleri izledi.
Atakan Alkış