Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentte taşıma hizmeti veren servis sahipleriyle dün kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Gökhan, servisçilerin sorunları ile ilgili istişarelerde bulundu.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün Marina Restaurant’ta, Çanakkale’de servis taşımacılığı yapan vatandaşlarla bir araya geldi. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir’in de katıldığı toplantıda servisçiler Başkan Gökhan’dan taleplerini ilettiler.
“KOLTUK SENSÖRÜ UYGULAMASI ERTELENİRSE RAHAT EDECEĞİZ”
Düzenlenen etkinlikte konuşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Yereldeki sorunları çözmek için yereldeki yönetimlerle işbirliği yapmamız gerekiyor. Bu kahvaltılı toplantıları yapmaya geçen sene başladık. Koltuk sensörü ‘biz ertelensin’ diyoruz. Türkiye genelinde bu uygulamanın yetişmesinin pek imkanı yok. Üç boyutlu emniyet kemeri de boyna geldiği için bir sakınca doğuracağı belirlendi. Büyük ihtimalle bu uygulamaların bir yıl ertelenmesi için Milli Eğitim’de çalışmalar yürütüyor. Koltuk sensörleri ertelenirse herkes rahat edecek.
“KORSAN TAŞITLAR BİZİM EKMEĞİMİZİ ÇALIYOR”
Sizden ve taksici esnafımızdan gelen bir denetim eksikliği var. 200 bin TL verip plaka alıyoruz, 100 bin TL verip araç alıyoruz ama 30 bin TL’lik kıyıdan köşeden, normal ticari araçlar bizim ekmeğimizi çalıyor. Bizim birebir ulaşabileceğimiz ceza yazma yetkisi olan birileri yok. Emniyetten şimdi korsan yasası çıkıyor. Bu yasa çıktığı zaman, korsan taşıt trafikten direk men edilecek” açıklamalarında bulundu.
“AMAÇ HALKIN SAĞLIKLI ULAŞIMINI SAĞLAMAK”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise şoförlere ve servisçilere, “Mehmet Ali Demir, Çanakkale’de sevilen başkanlardan bir tanesisin. Yeni süreçler bunlar. Ulaşım sektörü Belediye’nin hizmetleri arasında ama aynı zamanda da ticari bir hizmet alanı… Dolayısıyla burada birlikte hareket etmekte fayda var. Bu noktada başarılı sayılırız. Sıkıntılar vardır ama bu sıkıntılar aşılır. Sonuçta ortak aklı bulmamız gerekmektedir. Biz kentteki vatandaşların sağlıklı ulaşımını sağlamalıyız. Taksi olsun, S plakası olsun, halk otobüsleri olsun buradaki hedef, Çanakkale halkının sağlıklı ulaşımını sağlamak. Odamızla Belediyemiz çok sıkı faaliyetler içerisinde çalışmaktadırlar.
“ÇANAKKALE’DE 15 YILDIR TAKSİ PLAKASI VERMEDİK”
Çanakkale’de ulaşım anlamında belirli bir düzen oldu. Bu konuda aksiliklerde kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Yakalama durumunda cezayı kesiyoruz. Buradan ekmek kazanacak insanların haklarını korumak bizim görevimiz. Servisçilik yapmak isteyenler 5 yıl Çanakkale’de ikamet etmek zorundadır. İlçelerde bu işi yapmak isteyenler ise 10 yıl ikamet edecekler. Bu durumda biz rant oluşmasını engellemek için bu işe başladık. 15 yıldır Çanakkale’de bir tek taksi plakası vermedik. 25 taksi plakasını da iptal ettik. S plakaları da belli bir düzene oturttuk. İhale sürecine çevirdik. Bugün 201 bin TL’ye kadar S plaka fiyatları çıktı. Burada sizinde hakkınız var. S plaka ihtiyaç kadar çıkacak ve bu ihtiyaçlar oda, belediye ve vatandaş tarafından belirlenecek.” cümleleri ile hitap etti.
Tunahan Ünsal