Neolitik dönemden bu yana kullanımı devam eden deniz araçlarını yeniden yüzdürmeyi amaçlayan projeleri hayata geçiren 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, son deneysel arkeoloji projesiyle çivisiz inşa edeceği Fenike teknesiyle Çanakkale ve İstanbul boğazlarını aşmaya çalışacak.
Neolitik dönemden itibaren Akdeniz’de kullanılan deniz araçlarını bu dönemin teknoloji ve tasarımlarıyla yeniden yüzdüren projeleri ortaya çıkaran 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, yeni proje ile çivisiz inşa edilecek Fenike teknesiyle Çanakkale ve İstanbul boğazlarını aşmaya çalışacak.
360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği; dünyanın en eski açık deniz gemisi Uluburun’u batıktan elde edilen bilgilerle yeniden yapıp Doğu Akdeniz’de 3 bin mil yolculuk yapan, MÖ.600’lü yıllara ait savaş teknesi Kybele ile İzmir’den Marsilya’ya giderek uluslararası tanınırlığını arttırmıştı.
Yeni proje ile ise MÖ.800’lü yıllarda kullanılan Fenike dönemine ait bir ticaret teknesinin yapımına başlandı. Fenike teknelerine ilişkin tarihi kaynaklar üzerinde yapılan incelemeler ışığında 14,40 metre boy ve 4,20 metre enindeki teknenin yapımına başlandı.
Teknenin sonbaharda denize indirilmesi planlanıyor.
Teknenin geçmişe ait tasvirlerinden biri Paris’teki Louvre Müzesi’nde bulunuyor. Müzede Sargon Saray Kabartması sergileniyor. (Fotoğraf:1)
Yıldız Sağlam