Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çürüyen Tarihe Müdahale!

Geçmiş sayılarımızla kaleme aldığımız

Geçmiş sayılarımızla kaleme aldığımız “Eski Merkez Hastanesi Çürümeye Terk Edildi”, haberinden sonra her gün hastane için yeni ve olumlu bir gelişme yaşanmaya başladı. Hastane Kültür Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi ve yapı üzerinde röleve çalışması başladı. İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz gazetemize hastane ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Osmanlı dönemine ait binaların ve yapıların çoğu günümüze hasarlı olarak kalmıştır. Osmanlı dönemine ait tarihi hastanelerin sayısı ise yazılan makale ve belgelerden yola çıkılarak oldukça azdır. Çanakkale merkez Cevatpaşa Mahallesi’nde uzunca bir zamandır kaderine terk edilen ve tüm kentin çürümesini an be an izlediği Eski Merkez Hastanesi için sevindirici gelişmeler yaşanmaya başladı. Kentin tarihi değerleri arasında yer alan hastane Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından önce demir bariyerlerle çevrildi. Konunun ne olduğu ise İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile yapılan röportajda ortaya çıktı.

“ÇÜRÜYEN HASTANEDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI”

Metruk bir biçimde geçirdiği yangınlarla beraber içi çöp yuvası olan ve tarihin göz göre göre çürüdüğü hastane Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Bakanlığa tahsisinden sonra ise vakit kaybedilmeden gerekli işlemler için düğmeye basıldı. Binada İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından röleve çalışması başlayacak. Röleve işleminin ardından ise gerekli restorasyon çalışmaları faaliyete geçecek.

“RESTORASYON YAPILACAKTIR”

Konu ile ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz hastane ile ilgili gazetemize, “Askeri hastane Kültür Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Tahsisin ardından Bakanlık çalışmalara başlamış ve şu anda hastane çevresi koruma altına alınmıştır. Röleve çalışması başlatılacak ve çalışma sonunda tarihe uygun bir şekilde restorasyon yapılacaktır” açıklamalarında bulundu.

“HASTANE 1915’TE BOMBALANDI, DEFALARCA KEZ YANDI”

Çanakkale Eski Merkez Hastanesi günümüze gelene kadar defalarca kez bombalanmış, yangınlar ve doğal afetler geçirmiştir. 1915 yılındaki İngiliz uçaklarından atılan bombanın izleri ise Hastane dış yüzeyinde hissedilir seviyededir. Bombanın etkisi ile dikdörtgen avlulu binanın kuzey ve batıdaki kolları, çökmüş ve yıkılmıştır. Ahşap çatı iskeletinden geriye, yangınların etkisiyle, sadece küçük parçalar kalmıştır. Yıllardır çevresel iklim koşullarına karşı da korumasız olduğundan, sıcak-soğuk döngüleri, kar, yağmur, rüzgar etkileriyle binada kullanılan taşlar ve harçlarda kayıplar oldukça fazla olmuştur. İç mekanlara ise yer yer çimento katkılı sıva yapılmış, döşeme üzerine beton dökülmüştür.

“ESKİ HASTANE AÇIK HAVA MÜZESİ OLABİLİR”

Osmanlı Devleti’nden günümüze kadar uzanan süreçte uzun yıllar kullanılan, Çanakkale Savaşı’nda dahi aktif bir şekilde yaralı tedavilerinin yapıldığı Merkez Hastanesi, restorasyon çalışmaları sonrasında açık hava müzesi olarak kullanılır mı? Çanakkale’de vatandaşların bir değer olarak gördükleri eski hastane yapı itibariyle kentin mimari değerleri arasına adını yazdıracak…

Kaynak: Çanakkale Eski Merkez Hastanesi (Makale)

Senem Yiğit Kahraman Y.Mimar-Restaratör/ İstanbul Teknik Üniversitesi

Tunahan Ünsal

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech