Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müdür Bolat’tan İki Önemli Uyarı

Çanakkale Çevre ve Şehircilik

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, yaptığımız söyleşide gazetemize kurumundan ve kendisinden bahsetti. Müdür Bolat, Çanakkale halkına imar barışı ve sıfır atık projesi hakkında iki mesaj verirken, kentlileri de çevre kirliliği ve kaçak yapılaşma konularda uyardı.

Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün projelerini ve işleyişini İl Müdürü Ömer Bolat gazetemize anlattı. Ayrıca kendisi ile yapmış olduğumuz söyleşide, Çanakkale’nin kendisi için ne ifade ettiğini, Çanakkale’de gözlemlediklerini, müdürlüğün yapmış olduğu projelerini ve Çanakkale’ye olan mesajlarını dile getirdi. İmar Barışı kapsamında kaçak ve ruhsatsız yapıların var olmaması için Çanakkale’nin hava fotoğraflarının çekildiğini belirten Bolat, Türkiye genelinde devam eden sıfır atık projesi ile ilgili de konuştu…

*Çanakkale, sizin için ne ifade ediyor?
“Çanakkale’ye geldikten sonra milli tarihimizde ve Türk insanı olarak, bir vatandaş olarak Çanakkale’nin tarihi derinliği herkeste olduğu gibi aklımızda, fikrimizde benliğimizde olan bir şehirdi. Çanakkale’yi görmemiştim. İşimiz gereği geldik Çanakkale’yi gördük… Tarihi yerleri, tarihi alanları ve biz de tarihi yerlerimiz görünce derin bir iz bıraktı”

*Çanakkale’de başka ne gibi şeyler gördünüz?

“Coğrafi  güzelliğinin yanında kentleşmenin daha farklı olabileceğini düşünüyor idim fakat geldiğim zaman gerek şehrin merkezi planlaması ve havaalanı büyük bir avantaj olmasına rağmen şehir yerleşim alanı içerisinde ciddi manada mekansal bütünlüğü bozduğunu gördüm. Havaalanı belki de Türkiye’de en güzel yeri ancak şehir içerisinde olması da şehrin bütünlüğü alanında baktığımız zaman şehir içi ulaşım planı sanki havaalanının daha farklı bir konumda olması gerektiğini düşünüyorum”

*Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü neler yapar?
“Şu anda il müdürlüğümüzün görev alanlarına baktığımız zaman pek çok görevler var. Kamu kurum ve kuruluşların genel bütçeden gelen binalarını kontrol etmekte, bu konuda talep edilen kurumlara teknik destek vermekteyiz. İkincisi tabiat varlıklarımız, tescilli alanlarımız, özel çevre koruma alanlarımızın planını yapma, plan yaptırma ve bu alanla ilgili vatandaşlarımızın taleplerini yerinde inceleyerek, yerine getirmekteyiz.  Tescil harici olan devlet hüküm ve tasarımında olan arazilerin; plajları ve bu tür yerlerin kullanım ve takibini yapmaktayız. Kıyı kenar çizgilerinin planlamalarını yönetmekteyiz. Yapı denetim sisteminin çalıştırmasını yürütmekteyiz. Piyasada yapı malzemeleri, piyasa denetlemesi ve gözetlemesini yapmaktayız. Belediyelerin yapmış oldukları imar ve imara dayalı çalışmalarını takibini yapmaktayız. Proje karşılığı belediyelerimize, bakanlığımız aracılığıyla maddi destek bulunmaktayız. Çevre ve şehirciliğin adına baktığımız zaman oldukça geniş tabi esas yetki yerel yönetimler olan belediye ve özel idarelerin yetki alanları var ama biz bakanlığımızın teşkilat yasasından kaynaklanan görev alanımızda durumları takip etmekteyiz”

“SIFIR ATIK PROJESİ İLE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMA YAPTIK”
“Şu ana kadarki en önemli projelerimizden biri bakanlığımızın ve aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Hanımefendi’nin de riyasetinde sıfır atık projesi ile ilgili ilimizde ciddi bir çalışma yaptık. Bununla ilgili gerek kurumlar gerek özel sektörler gerek belediyelerle, geri dönüşüm firmalarıyla koordinasyon halinde her geçen gün bu sıfır atık projesini tabana yayarak daha da iyi gelişmesi ve hedeflenen noktaya varmak için ciddi bir gayret ile çalışmaktayız. Sayın Valim başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlar memnun edici oldukça fazla destek vermekte ve bu konuda da yardımcı olunmaktadır. Bundan dolayı istenen hedefe rahatlıkla ulaşılabilineceği kanaatindeyiz.”

İKİNCİ CİDDİ ÇALIŞMA “İMAR BARIŞI”
İkinci ciddi çalışmanın ‘İmar Barışı’ ile ilgili olduğunu belirten Bolat; “İmar Barışı ile tüm vatandaşlarımızın bu haklarından faydalanmasını istiyoruz aynı zamanda da ilimizde Troya Yılı olduğu için bu da sürekli, tam bu projeler de buna denk geldiği zaman her toplantıda her fırsatta anlatma fırsatı buluyoruz.

“İLİMİZİN HAVA FOTOĞRAFLARI ALINDI”
“31 Aralık 2017’den önceki yapılar, imar barışından faydalanabiliyor. Şu anda ruhsatsız ve kaçak yapılmamasını öneriyorum ve uyarıyorum. Ceza uygulanıyor. Kesinlikle imar barışının geçerlilik tarihinde, yapılar imar barışından istifade etmeyecek. 31 Aralık 2017 tarihinden itibaren Türkiye’nin ve ilimizin hava fotoğrafları alındı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’müzde bir yazılım programı kanalıyla binaların 31 Aralık 2017’den sonra mı yapıldığı, önce mi yapıldığı rahatlıkla tespit edilebiliyor.”

“İKİ KONUDA UYARIYORUM”
“Halkımızı iki konuda uyarıyorum; bir çevre kirliliğine neden olanlara anında teşhir edecek fotoğraflar ile bize destek olunmaları gerek. Toprak, hava, su gibi yerlerin kirlenmemesine hep beraber engel olmamızı ve İmar Barışı var diye kaçak yapı yapmamaları gerektiğini uyarıyorum. Çevre sorunları, hava, su ve toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, çevresel etki değerlendirme ve tabiat varlıklarıyla ilgili merak edilenler, Alo 181 hattından 24 saat kesintisiz öğrenilebilmektedir.”

*Çevre ve şehircilik bakımından Çanakkale’de ne değişebilir? Ne gelişebilir?
“Çanakkale’de biz müdürlük olarak geldiğimiz bugüne kadar eğer zaten sayfamızı takip ederseniz şu anda biz kurumlar arası iletişim, işletmeler arası iletişim ve kurum kimliğine yaraşır bir koordinasyon sağlamak için elimden gelen çalışmaları yapmaktayız. Bunun için sık sık belli periyotlarda meslek alanlarına yönelik gerek şirketlere gerek sektörlere gerekse kurum içinde sürekli toplantı yapıp eğitim yapıyoruz. Bu konuyla ilgili kısa vadeli, uzun vadeli gelecek için çalışmalarımızı ona göre geliştiriyoruz. Daha dün taş ocakları ile ilgili bir toplantı yaptık. Taş ocaklarının sahiplerine nasıl olması gerektiğini anlattık.

*Çanakkale’ye söylemek istediğiniz ne var?
“Çanakkaleli hemşerilerimize söylemek istediğimi çevre temizliği gürültü ve şehrimizin kirlilik nedenlerini ortadan kaldırmak için insanların bu konuda hep beraber duyarlı olmamız gerektiği yani herhangi birinin bir yere çöp atık döktükten sonra değil önemli olan dökerken onu kim döktüğünü tespit edip aracın fotoğrafını, plakasını gösteren fotoğrafla döken kişinin fotoğrafının bize anında gönderilmesi, gerekirse İl Müdürlüğümüz e-mail adresine ‘canakkale@csb.gov.tr’ adresine de gönderebilirler. Mümkün olduğunca dökeni  dökerken fotoğraflayarak bize gönderebilmeleri işin takip ve sonuçlandırılması oldukça kolay işlem tesis edilerek ilgili yasanın caydırıcılık vasfı daha etkin olacağı bir gerçektir.. Esas dökeni tespit edersek bu konuda bize yardımcı olunursa ulaşmak istediğimiz hedefe ulaşırız. Temiz bir çevre konusunda her türlü desteği bekliyoruz.”

KURUM ADRES BİLGİLERİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün adresi Cevatpaşa Mahallesi Piri Reis Caddesi No: 81’de bulunuyor. Kurumun irtibat telefon numaraları ise “0286 2171197”,  “0286 2171235”, “0286 2172189” şeklinde.

ÖMER BOLAT KİMDİR?
1962 Mecitözü  doğumlu. İlkokul ve Ortaokulu Amasya Sulova’da Liseyi ise Amasya Lisesi’nde okudu.  Amasya Meslek Yüksek Okulu  ile  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. 1982’den beri kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyor. İlk işyeri Amasya Belediyesi. Daha sonra Mardin Bayındırlık; Mardin’den sonra Çorum Bayındırlık, Amasya Bayındırlık, Iğdır Bayındırlık ve Kars Bayındırlık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduktan sonra da Kars ve Amasya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü. Ardından Bilecik ve son olarak Çanakkale’de görev yapmaya devam ediyor.

Görev süresi boyunca teknik personel, şube müdürü, müdür yardımcısı, il müdürü olarak görev yaptı. İl Müdürlüklerinin yanında Kars’ta İl Özel İdare Genel Sekreterliği yaptı. Çorum’da  çalıştığı süre içerisinde organize sanayi bölgesinde altı yıla yakın teknik yöneticilik yaptı. Birkaç organize sanayi bölgesinin kuruluş çalışmalarında ve yönetiminde görev yapan Ömer Bolat, Çorum-Amasya  illeri Müstakil Bölge Afet Müdürlüğü Yardımcılığı yaptı. Daha önce Bayındırlık ve İskan Müdürü olarak görev yaparken, 2011’den bu yana Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak görev yapmakta. Çanakkale’deki görevine Mart 2018’de geldi. Evli ve üç çocuk babası olan Bolat’ın iki kızı ve bir oğlu var. Büyük kızı peyzaj mimarı; oğlu  jeoloji mühendisi, küçük kızı ise üniversite sınavına bu sene girdi.

Atakan Alkış

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech