Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kızılcıklar oldu

Kızılcık, mevsimi gelir gelmez

Kızılcık, mevsimi gelir gelmez tezgahtaki yerini aldı. Yarım kilosu 5 TL’den satılan kızılcık, geçmişten günümüze şifa deposu olarak aktarılmıştır. Meyve, günümüzde en çok marmelat ve şerbet yapımında kullanılmak için satın alınıyor.

Kızılcık, ortalama 1 metre yüksekliğindeki ağaçtan elde edilen zeytin büyüklüğündeki kırmızı meyve olarak tanımlanmaktadır. Temmuz ayından ekim ayına kadar hasadı yapılabilen kızılcık, aynı anda olgunlaşmadığı için birkaç kez hasadı yapılabilmektedir. Kızılcık, Çanakkale’de pazarda yarım kilosu kaselere ayrılarak satılıyor. Kilosu ise 10 TL’den vatandaşa sunuluyor.
Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı ile birlikte giyside boyama amaçlı da kullanılmıştır. Kızılcık; içerdiği zengin miktardaki vitamin, mineral ve bileşenleri sayesinde sağlık için de faydalıdır.

Ortalama 100 gram kızılcık 46 kcal enerji içermekte ve 100 gramlık kızılcık sadece 12.2 gram karbonhidrat içerir. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından önemli maddeleri de içermektedir. Kalsiyum, demir, bakır, manganez ise kızılcığın içerdiği minerallerden sadece birkaçıdır.

BİNBİR DERDE DEVA KIZILCIK
Birçok farklı kaynakta aynı doğrultuda sayılan faydaların başında ise diş sağlığı geliyor. Çok yönlü bir meyve türü olan kızılcık aynı zamanda diş sağlığından cilt sağlığına, hücrelerin yenilenmesinden sindirim sistemi organlarının sağlığının korunmasına kadar birçok faydası vardır. Bunun yanında çok değerli C vitaminini içerdiği için kış aylarında soğuk algınlıklarının neden olduğu hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Ayrıca kızılcık; antitümör ilacı olarak biliniyor ve idrar yollarındaki enfeksiyonlara kadar olumlu etki gösteriyor.

Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech