Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Somalı ailelerin “adalet” çığlığı

Soma’da 301 madencinin yaşamını

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği davada çıkan karara tepki gösteren madenci aileleri, Çanakkale İskele Meydanı’nda “Adalet Buluşması” gerçekleştirdi. Meydan’da konuşan aileler, alınan kararlara tepkilerini dile getirdi. Aileler önümüzdeki Pazartesi günü Ankara’daki HSK’ya (Hakimler ve Savcılar Kurulu) yürüyecekler.

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma İlçesi`nde meydana gelen maden faciasında 301 maden işçisi yaşamını yitirmişti. Yaşanan bu facianın ardından yapılan araştırmalarda, kazanın meydana gelmesine neden olan birçok ihmal kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanmış ve oklar maden şirketine yönelmişti. Katliam olarak da adlandırılan bu facianın üzerinden 4 yıl geçti. İhmallerin sorumluları yaşana bu facianın üzerinden 50 ay sonra yargı karşısına çıktılar. Geçtiğimiz gün görülen davada alınan kararları yeterli bulmayan yaşamını yitiren madencilerin aileleri, HSK’ya itiraz etmek için Ankara’ya yola çıktılar. HSK’ya gidene kadar çeşitli yerlere uğrayacak olan madenci ailelerin ilk durağı Çanakkale İskele Meydanı oldu.

Dün saat 20:30’da İskele Meydanı’na varan aileler “adalet” talebinde bulundu. Soma Katliamı’na ilişkin açılan davada çıkan karara tepki gösteren madenci anneleri Gülsüm Çolak, Fatma Malkoç, Nurcan Akdağ ve babalar İsmail Çolak, Ahmet Akdağ Çanakkale İskele Meydanı’nda konuşma gerçekleştirdi. Buluşmada, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan da yer aldı.

Buluşma sırasında “Soma’yı unutma unutturma”, “Somanın kömürü katilleri yakacak”, “301’in hesabı sorulacak”, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak”, “Kaza değil cinayet, kader değil katliam” sloganları atıldı.

“Bize 13 Mayıs’ı yeniden yaşattılar”

Adalet buluşmasında ilk olarak konuşan Gülsüm Çolak; “Adalet arıyoruz. Mahkemeden istediğimiz bir karar çıkmadı; zaten çıkmayacağını bekliyorduk… Adaletin zenginlere değil de yoksullara işlediği bir günü acaba ne zaman görürüz? Gelecekteki çocuklarımız için adalet yürüyüşüne çıktık. Adaleti dün çocuklarımızla beraber toprağa gömdüler. Bize 13 Mayıs’ı yeniden yaşattılar” dedi.

“Adalet aramaya yola çıktık”

Anne Fatma Malkoç ise ; “Adalet aramaya yola çıktık. Çocuklarımızın kanlarını yerde koymamak için yola çıktık. Ölüp ölesiye, çocuklarımızın adaleti yerini bulasıya kadar arkasındayız. Ölmek var dönmek yok. İnşallah bu adaleti buluruz” dedi.

“Başka analar ağlamasın”

Bir diğer anne Nurcan Akdağ; “Çocuklarımızın kanları yerde kalmasın, başka analar ağlamasın diye bu yola başvurduk” dedi.

“Ceza yağdırmadılar ödül yağdırdılar”

Baba İsmail Çolak yaptığı konuşmada; “Dünyanın, son yüzyılların en büyük işçi katliamı maalesef bizim Somamızda yaşandı. Sendika, siyaset ve işverenin, sermayenin şeytan üçgeni dediğimiz; bu üçgenin ortaklaşa gerçekleştirdiği cinayettir. Bu kader, fıtrat, iş kazası olmadığını ilk günlerden beri bağıranlardan bir tanesiyim ve halen daha bağırmaya devam ediyorum. Çıkan karar bunlara ceza değil. Ceza yağdırmadılar ödül yağdırdılar. 301 kişinin cezası bu olmaması gerekiyordu. Olası kasttan ceza almaları gerekiyordu” dedi.

“Orada yatmadığını öğrendik”

İsmail Çolak konuşmasının devamında mahkeme üyelerinden birinin rahatsızlığı iddia edilerek ertelenen davanın, bilerek ertelendiğini ifade etti. Çolak konuşmasında; “9 Temmuz’da karar aşaması vardı. Mahkeme üyelerinden biri sudan bahaneyle, o gün Ankara’nın şu anki yönetiminin kadro seçiminden dolayı maalesef 11 Temmuz’a bilerek ertelediler. Güya hastanede odası var ancak orada yatmadığını öğrendik” dedi.

Atakan Alkış

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech