Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Manşet

Organlarınızı Cennete Götürmeyin!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi, Nisan 2015 tarihinden itibaren 54 başarılı böbrek nakli gerçekleştirdi. Organ Nakil Merkezi, operasyon sonrası yüzde 95 başarı oranı ile Türkiye’deki sayılı nakil merkezleri arasına adını yazdırmayı başardı. Hekimler nakil işlemi yapılarak kurtarılan hastaların sayısının artması için organ bağışının hayati önem taşıdığını vurguladı. Doktorlar, “Organlarınızı cennete değil, buraya getirin. Onlar bize burada lazım” diyerek organ bağışının öneminin altını çizdiler.

“54 HASTAYA BÖBREK NAKLİ GERÇEKLEŞTİ”

ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde dün gerçekleşen basın açıklamasında organ bağışı operasyonlarını yöneten hekimler, basın mensuplarıyla bir araya geldiler. Toplantı saat 11.00’de Başhekimlik Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Organ bağışı konusunda kısır standartlarda bulunan ülkemizde bağış sonrası nakil faaliyetlerinde başarılı adımlar atılmaya başladı. Yüz nakli ile çığır açan Antalya Akdeniz Üniversitesi’nin ardından ÇOMÜ’de böbrek nakli konusunda Türkiye’de sayılı nakil merkezlerinden oldu. ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Nisan 2015 yılından itibaren 54 hastaya başarılı böbrek nakil işlemi gerçekleştirdi.

“YURTDIŞINDA DA BAŞVURU GELİYOR”

Canlıdan canlıya ve kadavradan canlıya nakil yapılabilen merkeze İstanbul, Bursa ve Balıkesir illerinden başvurular gelmeye başladı. Yurtdışından da başvuruların geldiği nakil merkezine prosedürlerin uzun olması sebebiyle nakil işlemi gerçekleşemedi.

“YÜZDE 95 BAŞARI SAĞLANDI”

Organ nakil merkezi operasyon sonrası yüzde 95 başarı oranı ile Türkiye’deki sayılı merkezler arasına adını yazdırdı. 1 ay içinde 6 nakil yapılabilen birimde Merkez Müdürü ve Sorumlu Doç.Dr. Cabir Alan ile birlikte Prof.Dr. Ahmet Reşit Ersay, Dr.Öğretim Üyesi Hasan Anıl Kurt ve Dr. Öğretim Üyesi Şükrü Taş operasyonları gerçekleştirdi.

“TÜRKİYE’DE 28 BİN 630 HASTA NAKİL SIRASINDA”

Konuyla ilgili olarak Doç.Dr. Cabir Alan, “Nakil sayımızı iki katına çıkarmak ilk hedeflerimiz arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 28 Bin 630 Kişi böbrek nakli sırasında.  Türkiye’de yıllık canlı ve kadavra böbrek nakli 1500-1600 civarında.  Her yıl 26 Bin 500 kişi nakil bekliyor. 80 Bin hasta diyalize bağlı olarak yaşıyor.  Her yıl da bu sayıya 5 Bin kişi ekleniyor. Organ bağışı oldukça yetersiz… Bunun en büyük nedeni de beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organ bağışı sayısı yetersiz. Çanakkale’de organ bağışı bekleyen hasta sayısı 450 civarında. Merkezimizde 150 kayıtlı hasta var. 300’ e yakın hasta da başka merkezlerde kayıtlı. Biz bu hastaları da merkezimize davet ediyoruz. Çünkü operasyondan sonra oluşma ihtimali olan komplikasyonlar için merkeze en yakın yerde olmak gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

“KAPASİTE AYDA 6 NAKİL YAPABİLECEK DÜZEYDE…”

Prof Dr. Ahmet Reşit Ersay ise konuyla ilgili, “Medyanın organ bağışı konusundaki tutumu bizler ve hastalar için çok önemlidir. ÇOMÜ Organ Nakli Merkezimiz Nisan 2015 yılından beri faaliyet gösteriyor. 54 hastaya nakil gerçekleştirdik.  Hem canlı hem kadavra nakilleri gerçekleştirdik. Marmara Bölgesi dâhilinde merkezimize kayıtlı hastalarımız var. Kadavra oldukça ve canlı nakil çıktıkça hastalarımızın nakillerini gerçekleştiriyoruz.  Yüzde 95’lik başarı oranımızla hepimiz birbirimizle gurur duyuyoruz. Buradaki kapasitemiz ayda 6 nakil yapabilecek seviyededir. Bazı durumlarda 24 saatte 4 nakil yapmak durumunda da kalıyoruz. Nakil Merkezimizde büyük bir ekiple çalışıyoruz” dedi.

“ORGANLARINIZI CENNETE GÖTÜRMEYİN”

Hastaların nakil olabilmesi ve nakil sayısının artması için organ bağışının çok önemli olduğu vurgulandı. Hekimler organlarınızı cennete götürmeyin, onlar bize burada lazım diyerek konunun öneminin altını çizdiler.

Tunahan Ünsal

DİĞER VİDEOLAR

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech