Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soğan-Ekmek mazide kaldı

Bayram öncesinde özellikle gıdada

Bayram öncesinde özellikle gıdada hissedilen zamlar, etkisini sürdürüyor. Son birkaç haftada soğanın fiyatı 5 TL’ye kadar çıkarken pazara giden vatandaşlar şok oluyor. “Hiçbir şey bulamazsak soğan-ekmek yeriz.” sözleri de artık anlamsızlaşıyor. Lüks hale gelen kuru soğanın fiyatı markette 8 TL’ye ulaşırken önümüzdeki günlerde pazarda da 7 TL olması bekleniyor.

Bayram öncesinde ardı ardına gelen zamlar, hala etkisini sürdürüyor.  Özellikle gıdada yapılan zamlar; vatandaşların hem elini hem de cebini yakıyor.

Hasat mevsimine rağmen son bir haftada 1 buçuk liradan 4 liraya kadar yükselen fiyat herkesi şok etti. Birkaç hafta öncesine kadar 1 buçuk liradan satılan kuru soğan hasat mevsiminde olmasına rağmen 5 liraya kadar çıktı.
Vatandaş, Anadolu’da tarımın geldiği hale ve kuru soğana ödenen paraya şaşırırken esnafın bazısı durumun hava şartlarına bağlı olduğunu söylüyor bazısı da Türkiye’de biten tarımdan dem vuruyor.

SOĞAN GRAMLA SATILIYOR
Eskiden gıdaya gelen zamların sonunda ortaya atılan soğan-ekmek çözümü de böylece lüksler arasında yerini almış oldu. Diğer yandan fiyatı artan soğan gramlık paketlerde satılmaya başladı. 600 gramlık paketlerde satılan soğanların fiyatı ise 3 TL.

“ÇİFTÇİ ZARAR ETMEMEK İÇİN SOĞAN EKMEDİ”

Patates ve soğan satışı yapan Tarık Yiğit, “Geçen sene 1 liradan sattık. Üreticiler zarar etti. Zarar edince bu sene ne yaptılar? Ekim dikim yapıldı. Mazotun fiyatı belli. Zarar etmemek için çiftçi bu sene soğan ekmedi. Böyle olunca da piyasada soğan yok. Mahsül az olunca da fiyatlar da yükseldi. Vatandaş da şaşırıp kalıyor.” şeklinde konuşarak soğanın fiyatında önümüzdeki günlerde artış yaşanabileceğini ifade etti.

DOLU SOĞANI VURDU
Satıcılardan Mehmet Güven, doğal afetler sebebiyle fiyat artışı yaşandığını belirterek; “Bu seneki yaz yağmurları afetle geldi. Dolu yağdığı zaman soğan yaprağında büyüme duruyor. Arife günü büyük harman olan Amasya’da dolu yağdı. Ekim Türkiye’ye yeterdi ama afat oldu. Seçimle, siyasetle ilgisi yok. Doludan sonra ziraatçılar açıklama yaptı. O ara sulamayın diye uyarı verildi.” dedi.

“SOĞANIN FİYATINI GÖREN ŞOKA GİRİYOR”
 Üretimin azaldığını belirten İrem Eryıldız; “Şu sıralar soğan üretimi az. Toprağın verimsiz olduğu söyleniyor. Biz pahalıya aldığımız için pahalıya satıyoruz. 4 buçuk liraya zaten alıyoruz. En çok aracılar kazanmış oluyor. Bir sonraki hafta pazarda 7 lirayı bulacak gibi soğan. Şu anda marketlerde 8 liradan bile satılıyor. Üretim de azalınca fiyat yükseldi. Soğanın fiyatını gören şoka giriyor. Tarım ülkemizde azaldı. Elimizdeki soğan ülkenin diğer ucundan Hatay’dan geliyor.” diye konuştu.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech