Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Hastanesi kaderine terk edildi!

Sultan Abdülaziz Han zamanında

Sultan Abdülaziz Han zamanında 1875 yılında inşa edilen, Esenler Mahallesi’nde bulunan tarihi hastane bu günlerde kaderine terk edildi. Hastanenin mevcut hali vatandaşlar tarafından içler acısı olarak değerlendirilirken, göz göre göre bir tarih, çürümeye terk edildi.

Sultan Abdülaziz Han zamanında 1875 yılında inşa edilen yapı, Balkan ve Çanakkale savaşlarında sivil halka da hizmet verdi. 30 Ekim 1918 Mondros ve 10 Ağustos 1920 Sevr antlaşmaları zamanında işgal kuvvetleri, şehirdeki birçok yapıyı kullanıp tahrip ettikleri halde hastaneyi sağlık hizmetlerine bıraktı. 1924 yılının başlarında Merkez Hastanesi, Hasan Paşa Köşkü’ne (18 Mart İlkokulu’na) taşındı ve ismi Memleket Hastanesi oldu.

Merkez Hastanesi tarihçesi bölümünde yer alan, “Birinci Cihan Harbi ve özellikle Çanakkale Muhabereleri sırasında Merkez Hastanesi adı altında seyyar ordu sağlık teşkilatları ile beraber ağır yaralılar hastanesi olarak 1916 yılına kadar hizmet veren tarihi yapı yıkılıp tahrip olmaktan kurtarılarak koruma altına alınmıştır” sözleri ise şaşkınlık yarattı. Ortada herhangi bir bakım ve onarım göremeyen kent halkı, tarihçeyi inandırıcı bulamadı.

İçinde bulunduğumuz bu günlerde sözde koruma altında olan yapının hali, içler acısı duruma düştü. Tarihi hastane binasının mevcut durumundaki bakımsızlık gözle görülür hale gelirken, bahçe düzenlemelerindeki yetersizlik de vatandaşı her gördüğünde rahatsız etti. Hastanenin tarihini ve Çanakkale için önemini bilen kent halkı, hastane için kaderine terk edilmiş yorumlarında bulundular. Şu anda hiçbir amaç için kullanılmayan ve düzenli olarak restore ve bakım çalışmaları da yapılmayan 1875 yılından beri ayakta olan yapı büyük bir tehlike ile karşı karşıya… Bakımsızlık hastanenin sonu olur mu?

Çanakkale’de tarihi dokusu bulunan bu kentte mimari ve tarihi açıdan bir miras olan hastane kaderine terk edildi.

Tunahan Ünsal

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech