Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayram Dolandırıcıları İşbaşında

Ramazan Bayramı’na sayılı günler

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala dolandırıcıların da sayısı arttı. Geçtiğimiz günlere Türkiye Bankalar Birliği (TBB), SMS ve internet reklamları veya mesajları vasıtasıyla gelen mesajlara itibar edilmemesi uyarısının ardından yeniden gündeme gelen konuyla ilgili yerelde de Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Ali Rıza Berkit uyarıda bulunarak vatandaşa seslendi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), geçtiğimiz günlerde SMS ve internet reklamları veya mesajları vasıtasıyla gelen bildirimler konusunda uyarılarda bulundu. “Acil kredi, hızlı kredi, krediniz bir tık uzağınızda, acil kredi mi lazım?, İhtiyaçlarınıza en uygun krediyi sizin için analiz edelim” gibi ifadeler kullanan dolandırıcılara itimat etmemek gerektiğini vurgulandı.
Dolandırıcılık olayları her yönden artış yaşarken teknolojinin gelişimi bu anlamda dezavantaj oldu. Dolandırıcılar, mesaj, mail, arama gibi yollarla daha önceden bilgilerine ulaştıkları vatandaşları mağdur ediyor.

“VATANDAŞ-DOLANDIRICI KARŞI KARŞIYA”
Konuyla ilgili yerelde uyarılarda bulunan Çanakkale Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Rıza Berkit; “Ramazan Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle tüketicilerin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan ötürü toplumun bir katmanı bundan çok ciddi şekilde faydalanıyor. Vatandaşa mesajlar atılıyor. Kırmızı çizgide olsalar dahi kredi verileceği söyleniyor. Bunu Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet görmesine rağmen herhangi bir yaptırımda bulunulmuyor. Vatandaş dolandırıcılarla karşı karşıya. Vatandaşa bu tip mesajları kesinlikle ciddiye almamaları gerektiğini söylüyoruz. Bu tip dolandırıcılar, vatandaşlara güven vermek için onlara ait bilgileri söylüyorlar. Vatandaş şaşırıp kalıyor, ad-soyad bir yana neredeyse TC’si söylenecek. Öğrencilerin eğitim durumları biliniyor, öğrencinin dersleri düşükse eğitim paketi ile kandırılıyor. Son günlerde bayram mesajları, bayram krediler çok arttı. Bilgi kirliliği ve tüketicilerin bilgilerinin çok yerde olma durumu ile maalesef çok karşılaşılıyor.” diye konuştu.

“İŞLEM İÇİN MUTLAKA ADRES OLMALI”
Berkit, tüketicileri uyararak bu tip dolandırıcılıklarda muhatabın tespitinde adresini öneminin aktardı: “6502 sayılı Tüketici Yasası çok açık. Karşı tarafın veri saklayıcı sözleşme imzalaması gerekiyor. Vatandaş karşı tarafın kim olduğunu tespit etmeli bu çok önemli. Yani, bir adres bir numara gibi bilgi olmalı ki işlem yapabilelim. Bazen ulusal firmaların bile adresini bulamıyoruz. Sektörde ciddi sıkıntılar var. Adres olmadıkça bir şey yapamıyoruz.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum. Vatandaş dolandırıcıyla karşı karşıya kalmamalı.”

Yıldız Sağlam

 

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech