Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsa, hububatı konuştu

Çanakkale Ticaret Borsası, İl

Çanakkale Ticaret Borsası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TMO Bandırma Şube Müdürlüğü işbirliği ile Çanak Otel Toplantı Salonu’nda hububat sezonu öncesinde sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü “Hububat Sektörel Analiz Toplantısı” yapıldı.

Çanakkale Ticaret Borsası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve TMO Bandırma Şube Müdürlüğü işbirliği ile Çanak Otel Toplantı Salonunda hububat sezonu öncesinde sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü “Hububat Sektörel Analiz Toplantısı” düzenlendi.

Hububat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel ve Ömer Yıldız, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, TMO Bandırma Şube Müdürü Ömer Öncü, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı Avcı, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve hububat sektör kurulu üyeleri katılım sağladı.

“BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti;“Malumlarınız olduğu üzere buğday yalnızca bir ürün değil, halkımızın en önemli besin maddesi olması dolayısıyla stratejik bir üründür. Bu ürün, çiftçimizin önemli bir kesiminin temel üretim konusunu oluşturması itibariyle aynı zamanda büyük bir sosyal önem taşımaktadır.

Hububat alanlarında son 15 yılda 5 milyon hektar bir azalma olmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanımı ve yetiştirme tekniklerindeki iyileştirmelerle verim artışı göstermektedir. Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığımız tarımın gelişmesi yönünde her türlü desteği vermektedir.Projelerimizi 2023’te 90 milyon nüfus, artı 50 milyon turist toplam 140 milyonu doyurmak ve tarımda dünyada ilk beşte yer almak için kurgulamak gerekmekte.Lisanslı depoculuğu da etkin şekilde kullanarak dünya tarım ticaretine entegre olmalıyız. Bölgemiz buğday üretimi, Rekoltesi ve kalitesi ile ilgili bilgileri Gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğümüzden alacağız. İçinde olduğumuz seçim sürecinde dövizin artması, dünyada petrol varillerinin mazotun artması üreticilerimizi biraz sıkıntıya sokmuştur. Taban fiyatlar açıklanmıştır. İyi kaliteli buğdayın 1050 TL olduğunu Sayın Başbakanımız açıkladılar. Bu yıl mevsimin çok sert geçmemesi, kış şartlarının tam oluşmaması ılımam gitmesi nedeniyle başta süne zararlısı olmak üzere birçok zararlının çok olduğunu hepimiz biliyoruz. Süne mücadelesi ile ilgili Gıda Tarım İl Müdürlüğümüz sahalarda başarılı bir çalışma gerçekleştirdiler. Başarılı bir çalışma sonucu ilaçlamalarını İhmal etmeyen üreticimiz olursa sonuçların memnuniyet verici olacağı düşüncesindeyiz. Mevsim yağışları da buğday oluşumuna yeterli olarak görülüyor. Bir ara aşırı yağışlardan dolayı sararmalar olsa bile buğdayların gelişmelerini toparladığını görüyoruz.Son olarak Başkan Deniz,2018 hububat yılının, üreticilerimize, tüccarımıza ve tüketicimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Şube Müdürü Egesel konuşmasının ardından gerçekleştirdiği sunumda; Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü ile olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri,nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele, Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, Süne Emgi Oranları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech