Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalisz’den Çanakkale’ye Sanat Köprüsü

Polonya Adam Mıckıewıcz Üniversitesi

Polonya Adam Mıckıewıcz Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Monika Izabela Kostrzewa, Korfman Kütüphanesi Sergi Salonu’nda Tuval Üzerindeki Lekeler isimli sergisini açtı. Kostrzewa, Polonya ve Çanakkale arasında sanatsal bir köprü kurulabileceğini söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Aylin Özcan ve Polonya Adam Mıckıewıcz Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Monika Izabela Kostrzewa Erasmus programları aracılığıyla kurdukları ikili ilişkilerin ışığında ikinci sergiye imza attılar.
Tuval Üzerindeki Lekeler sergisinin sahibi Kostrzewa, Çanakkale’de ikinci kez sanatsal faaliyette bulunuyor.

İSTANBUL’UN TARİHİ DOKUSU VE ÖĞRENCİLERİN AYAK İZLERİ

Güzel Sanatlar ve Pedagoji Bölümü’nde akademisyenlik yapan Kostrzewa, Grafik ve Moda Tasarım alanında çalışmalarını sürdürüyor. Erasmus anlaşması ile 2013’ten bu yana Çanakkale ile ilişkileri sürüyor. Bu sergide ise; grafik ve tekstil tasarımının bir arada olduğu çalışmalar yer alıyor. Çalışmalar arasındaki ilginç örnekleri ise; öğrencilerin defiledeki ayak izlerinin dijital ortama aktarılmasıyla ortaya çıkan eserler ve İstanbul’daki tarihi mekanların yansımaları oluşturuyor.

“İKİ ÜLKE ARASINDA SANAT BAĞI KURULABİLİR”
Kostrzewa, Çanakkale ve sergi hakkındaki düşüncelerini şöyle anlatıyor: “Burada birkaç farklı uygulamayı görmektesiniz. İlk seri bir adaptasyon odaklı çalışma. Hem moda hem grafik tasarımcısıyım. Çalışmalarımda grafiği modaya da taşıdığım için bunu giysiler üzerinde de görebilmektesiniz. Aslında beni buraya çeken şey iki ülke arasındaki değerler ve kültürel birliktelik. Kalisz eski ve tarihi bir şehirdir. İçinde bulunduğu geleneği sanatsal ve çağdaş olarak yorumlamaya çalışıyorum. Çanakkale de Troia’ya kadar bir geçmişe sahip. İki ülke arasında sanat sahasında bir bağlantı kurabiliriz.”

“600 YILLIK İKİLİ İLİŞKİLER”
ÇOMÜ Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Aylin Özcan; “Daha önce bir projede daha birlikteydik. İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın yıkımını anmak adına, sanatına sahip çıkmak adına düzenlenmiş bir projeydi. Bu projeye Art Bridges denmesinin ardında yatan felsefe, Kalisz’in çok eski bir yerleşim olması ve köprülerinin 19 tane olduğunu bilmemiz. Monika bu dostluk çerçevesinde  Çanakkale’yi tekrar ziyaret etti. Çanakkale’yi seviyor ve Çanakkale halkıyla bütünleşmek için kişisel çalışmalarını paylaşmak istiyor. Başlattığımız bu ikili ilişki ülkeler arasında da bağlar kurdu. Türk halkı ile Polonya halkının aslında çok uzak olmadığını belirtmek isterim. 600 yıl öncesine dayanan ikili ilişkilerin bugün bile Polonya diline yansıdığını söylemek gerekir. Monika’nın tekrar Çanakkale’ye gelmesinin sebebi bir proje başlatmış olmamızdır. Türkçe’den Polonya diline geçmiş ve kadın giyimi anlamına gelen bir kelimeyi projenin adıyla özdeşleştirdik. Bu kültürel izleri Çanakkale’ye taşımak için de böyle bir sergi en güzel yol oldu.” diye konuştu.
Sergi; Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı, Çanakkale Kültür ve Sanat Derneği, 2018 Troia, ÇOMÜ, UAM destekleriyle gerçekleşti.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech