Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cemal Oral

2015 Haziran’a ve Kasım’a Bakarak mı?

24 Haziran erken genel seçimlerine iktidar ve muhalefetten vaatlerle yol alırken Çanakkale’de iddialı açıklamalar gündem oluşturdu. Üç partinin geçmişteki oy oranına bakarak bir değerlendirme yapmak mümkün mü?

Önce 7 Haziran 2015 genel seçimlerindeki tabloyu ortaya koyalım…

CHP 134.5082 oy almış ve %39,54 ile Çanakkale’de birinci parti olmuş. AK Parti 116.3663 oy alıp  %34,21 oran ile ikinci ve MHP 68.089 oy alıp %20,02 oran ile üçüncü parti olmuş.

O sonuçlardan sonra CHP 2 milletvekili, AK Parti ve MHP 1’er milletvekili kazanmış. Daha doğrusu AK Parti bir vekil kaybetmiş MHP bir vekil kazanmış.

 Ardından 7 Kasım 2015 genel seçimindeki tabloya bakalım…

AK Parti  135.6072 oy alıp %39,75 oran ile birinci parti, CHP 134.9573 oy ve %39,56 oran ile ikinci parti, MHP ise 53.207 oy alarak %15,60 oran ile üçüncü parti olmuş. Milletvekili dağılımı ise Ak Parti 2 – CHP 2. MHP Haziran’da kazandığı vekilliği kaybetmiş, CHP Haziran seçimindeki birinciliği AK Parti’ye az bir farkla da olsa kaptırmış durumda.

Önce iddiaları bir değerlendirelim, sonra yorum yapalım…

MHP Çanakkale İl Başkanı Hakan Pınar’ın teşkilatlara verdiği söz;

“1 vekil ve 5 belediye kazanacağız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Çanakkale Milletvekili  Muharrem Erkek 24 Haziran Genel Seçiminde sonucun 4-0 olacağı iddiasını ortaya koyuyor.

AK Parti Grup Başkanvekili, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise “AK Parti Çanakkale’de birinci parti olmazsa bir daha Çanakkale Milletvekili adayı olmam” diyor.

7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerindeki Çanakkale tablosu ortada… MHP’nin bir vekil kazanması için Haziran 2015 seçimini yani yüzde 20 oy bandını, AK Parti’nin birinci parti olması için Kasım 2015 seçimini örnek alması yani yüzde 39.75 oranını. CHP’nin Haziran mı, Kasım mı hangi seçimi örnek aldığı, oylarının nasıl patlama noktasına geldiğini yorumlamam ve sayın Erkek’in dediği 4-0 iddiasına ‘olabilir ya da olamaz’ demem zor. Çünkü öyle bir veri yok. Yeni seçmen de ekleseniz toplasanız, çıkarsanız, çarpıp dörde bölseniz yine de 4-0 sonucunu bulmak büyük iddia işi…

Niye üç parti üzerinden?

“Şimdi ittifaklar var, niye üç parti üzerinden hesap yapılıyor?” sorusu da çok mantıklı. Çünkü daha HDP’nin oyu. Saadet Partisi’nin, Vatan Partisi’nin, bağımsız adayın oyu var seçim sandığına girecek.

Peki bir de ne var?

24 Haziran genel seçimi ilk seçimi olacak İYİ Parti’nin alacağı oy var.

“İYİ Parti, hangi partiden ne oy alır?” soru bu…

AK Parti’nin küskünleri Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a, milletvekilliğinde MHP’ye ya da İYİ Parti’ye oy verir mi? CHP’den İYİ Parti’ye ne kadar oy gider? Merkez sağdaki seçime girmeyen partiler tercihlerini nasıl kullanır? gibi yüzlerce soru sorulabilir. Tabii ki bu sorular HDP-CHP ikilisi içinde çoğaltılabilir.

Anketlerden örnek versem, alacağım yanıt belli…

“Onlara bakma sen, parayı verenin düdüğünü çalıyorlar”

Peki neye bakacağız?

31 Mayıs Perşembe günü Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda miting yapacak İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’in topladığı kalabalığa mı? (Unutmadan söylemekte yarar var, meydan çevrili alan içi 8 bin kişi alıyor, platform kurulursa bu rakam 6 bine düşüyor. Alan dışına taşanlar olursa sayacak arkadaşların toplamayı iyi yapmasını öneririm.)

“Bizim halkımız meraktan da gelir, bu oy verecek anlamına gelmez ki”

Evet gelmez haklısınız.

Akşener’i dinlemeye gelen CHP’lileri saysak, üçle çarpsak…

Olmaz ya…

Gelir gelir, dinler dinler…

Peki, MHP’lileri saysak da iki ile çarpsak…

O da olmaz…

O zaman; bu problemi matematik uzmanı da olsak çözemeyiz bence. Sosyolog Cumhur hocam bilir doğrusunu…

Bir de seçmen bilir…

Kazasız belasız, hilesiz hurdasız hayırlı seçimler dilememize bir aydan az kaldı…

Siyasette 24 saat bile çok mu önemli?

Şimdi o başka bir konu…

Af mı?

O daha başka konu…

Dolar mı?

Ekonomi bilene sormalı…

Diploma mı?

Neyse…

Daha sonra görüşürüz, hoşça kalın

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech