Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okullarımız niteliksiz mi?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan nitelikli okullar listesine gelen tepkiler devam ederken sosyal medya üzerinden paylaşım yapanlar konuyu yeniden gündemin ilk sıralarına taşıdı. Vatandaşlar, Trakya Bölgesi’nde 3 ildeki okulların listeye giremeyişini ve uyuşturucu kullanımının düştüğü yaşı yazdı. Eğitim – İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, konuyla ilgili gazetemize konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” yayınlanarak nitelikli okul belirlemesi yapılmıştı. Yayınlanan kılavuza göre sınavla öğrenci alan liseler tüm illere göre belirlenmiş oldu.
Bazı okulların nitelikli liseler arasına giremeyişi ise kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. Tepkiler o günden bugüne devam ederken sosyal medyada, Trakya içerikli paylaşımlar yapan bir hesapta yeniden gündeme geldi. Yapılan paylaşımda; “Nitelikli okullar listesinde Trakya’nın 3 ilinden hiç Anadolu Lisesi yok. (Edirne, Kırklareli, Çanakkale)” denildi. Paylaşımın altında konuşmalarını sürdüren vatandaşlar ise; Trakya bölgesindeki uyuşturucu kullanımının da küçük yaşlara düştüğünü, okul listelerinin doğru hazırlanmadığını, eski eğitim kalitesini yazdı.

“BİRÇOK GENCİN HAYALLERİ YIKILDI”
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Eğitim- İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş; “Türkiye’de AKP iktidarı döneminde eğitim başlı başına bir sorun haline geldi. Hedefe koydukları şey, eğitim sistemi üzerinden kendilerine siyasi rant sağlayıp kindar ve dindar bir nesil yetiştirme. Bilimsellikten ve çağdaşlıktan uzak, eğitimin temel amaç ve ilkelerine aykırı tamamen dogmatik nedenlerle İmam Hatipleştirme gibi bir sürece girildi. Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’de sabah kalktığınızda değişen sistemle sürüyor. Başarı böyle getirilmez. Birçok gencin hayalleri yıkılmış oldu. Değişen her bakan, devrim yapıldığını söyledi ama 6 bakanın da sunduğu eğitim sistemi ile gördük ki; içinden çıkılmaz, kulaktan dolma, bilimsel alt yapısı hazırlanmamış, siyasi kaygı güdülen eğitim sistemleri var.” diye konuştu.

“UYUŞTURUCU 14, SİGARA 10 YAŞINA DÜŞTÜ”
Mantaş, uyuşturucu kullanımının küçük yaşlara düşmesinin ülke genelinde gerçekleştiğini ve kapsamlı araştırmalarda böyle anlaşıldığını söyleyerek; “Türkiye’de sigara içme yaşı, 10’a kadar düştü. İlkokul 3-4’te sigara kullanan öğrenciler var. Uyuşturucu kullanımı da 14 yaşına düşmüş. 5. sınıftan itibaren uyuşturucunun kullanıldığı emniyetin verilerinde var. Bu sürekli olarak artıyor. Çocukların korunmasına yönelik her ne kadar okul idarecileri, STK’lar, sendikalar bir şeyler yapılması için anlatımda bulunsa da öğrencinin kendisini okula ait hissetmemesi sürekli ağır bir eğitim sistemi ile cazip olmayan sistemlerle birlikte okuldan uzaklaşması söz konusu… En çok devamsızlık, sınav dönemi sonrası olur. Öğrenci okula gitmeyi gereksiz görür. Çünkü eğitim modeli yok. Bu sistem çocukları eğitimden uzaklaştırır. Uzaklaşan çocuk da kötü çevre tuzaklara düşer.” dedi.

“ÇANAKKALE’DE KAYGI VERİCİ BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR”
“Ben durumun Trakya’ya has olduğunu düşünmüyorum.” diyen Mantaş, “Ülkenin birçok yerinde benzer sorunlar bulunuyor. Bu Çanakkale’de de aynı. Araştırmanın kapsamı ile ilgili sadece Çanakkale’de bir araştırma yapılsa öğrencilerin uyuşturucu kullanımı ile ilgili ciddi verilerin olabileceğini hatta kaygı verici bir durumun ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. Bu uyuşturucu kaygısı, çeşitli kesimlerce sosyal medya üzerinden dile getiriliyor. Okul saati sırasında işlek yerlerde dolaşan o kadar çok öğrenci var ki… Bu öğrencilerin mutlaka kötü alışkanlıklarla ilgili iletişimde oldukları insanlar vardır. Bu noktada emniyete de çok iş düşüyor. Türkiye’de içler acısı bir durum var. Eğitim çalıştayı ile modern, çağdaş, bilimsel, dünyada örneği olan Köy Enstitüleri gibi bir model geliştirilmeli.” diye konuştu.
Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech