Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP’de 2. Sıra Mücadelesi

24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçimiyle

24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılacak olan Milletvekilliği seçim sürecinde, Çanakkale’de en çok merak edilen konu; partilerin milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nde, birinci sıradaki ismin belli olduğu ileri sürülürken aday adayları arasında ikinci sıra mücadelesi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı adaylarının propaganda süreci devam ediyor. AK Parti ve MHP’nin adayı,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP’nin Adayı Muharrem İnce mitinglerine devam ederken, İYİ Parti’nin adayı dün Ankara’dan seçim startını verdi. Bu seçim, startını Çanakkale’den verecek olan isim ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, 25 Mayıs’ta Çanakkale’de ilk mitingini gerçekleştirecek.

BEKLENMEDİK YÖNTEMLER DİKKAT ÇEKTİ

AK Parti Çanakkale’de her seçim döneminde olduğu gibi temayül yoklamasını yaptı ve genel merkeze iletti. MHP’de ve İYİ Parti’de Genel Merkez’in dediği olacak ancak her seçim dönemi ön seçim söylemleriyle gündeme gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), bu seçimde beklenmedik bir yöntem izledi.

Ankara’da milletvekili adayı belirlemesi için kurulan komisyonda Çanakkale Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de yer alarak Ankara dahil 9 ilden sorumlu oldu. Çanakkale ise Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün sorumluluğunda olan iller arasında yer aldı. Parti tabanı, Cumhurbaşkanı Adayı belirleme sürecinde ve Muharrem İnce’nin adaylığının açıklanmasının ardından partisine destek olmaya odaklanmışken il ve ilçe yöneticilerinin milletvekili adaylık sıralamasına odaklanması tabanda hayal kırıklığı yarattı.

CHP’DE TEPKİ ÇEKEN AK PARTİ YÖNTEMİ

CHP İl Yönetimi, ilçe örgütlerinden (kadın ve gençlik kolları dahil) pazar gününe kadar kapalı bir zarf ile milletvekili adayı olarak görmek istedikleri isimleri istedi. Ortak görüş ve imzalı bir tutanak halinde istenen listeler, il yönetimi tarafından dün itibariyle genel merkeze iletildi. İl Danışma Kurulunda önseçim yapma kararı alınmışken örgütlerden “kapalı” istenen zarflarla hazırlanan listelerin il yönetiminin haricinde görülmemesi ve direk Ankara’ya gitmesi, CHP için antidemokratik bir adım olarak nitelendirildi. Ak Parti’nin her dönem milletvekili temayül yoklaması sonuçlarını Genel Merkez’e iletmesini, il ve ilçe teşkilatlarının sonuçtan bihaber olmasını eleştiren CHP’nin demokratik olmayan bu tür yöntemlere başvurması dikkat çekti.

ERKEK’İ ÖZ VE URAL İZLEDİ

Listelere göre; ilçe örgütlerinin tamamı CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in bu dönem de aday olmasından yana oldu. Erkek’i, 7 Haziran seçimleri öncesi yapılan ön seçimde olduğu gibi Çanakkale Milletvekili ve T.B.M.M. Başkanlık Divanı Katip Üyesi Bülent Öz ile geçen dönem 3. sıradan aday olan Metin Ümit Ural izledi. Biga’nın adayları; Özgür Ceylan ile Adil Can’ın desteğinin diğerlerinden az olduğu öğrenilirken ilçelerden en az desteği ise CHP’nin YDK Üyesi ve Eski Dönem Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan aldı.

OY KAYBININ VEBALİNİ KİM ALACAK?

CHP Genel Merkezine iletildiği ileri sürülen ve önseçim yapılmadığı için ilçe örgütlerinin sesi olan listelerin ne kadar dikkate alınacağı ise merak konusu oldu. Örgüt görüşünün dikkate alınmaması halinde ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çanakkale’deki oy kaybının sorumluluğunu, kimin veya kimlerin alacağı kulislerde konuşulan konular arasında yer aldı.

Eylem Gözeldere

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech