Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Deniz Kula

YKS ve TYT

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)

TEMEL YETERLİLİLİK TESTİ(TYT)

Liselere geçişte sistem değişikliğine gidildiği gibi üniversite giriş siteminde de bu sene değişikliğe gidildi. Üniversiteye sınavsız geçiş olmasa da sınavlar ve içerikleri farklılaştı. Yine 2 basamaklı bir sınav sistemi bizleri beklemekte. Bunlar TEMEL YETERLİLİK TESTİ(TYT) VE ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT).

İlk sınav TYT: 30 Haziran 2018 Cumartesi yapılacak ve 135 dakika sürecek. Sınav saat 10:15’de başlayacak ve saat 10:00’dan sonra adaylar sınav binasına alınmayacak. TYT sınavı öğrencilerin üniversiteye yerleşmede kullanacakları puanlarının yüzde 40’ını oluşturacak. TYT sınavının geçmişteki YGS sınavı tarzı olacağı anlaşılıyor. Sadece soru sayısında azalma oldu 160 yerine 120 soru çıkacak. Azaltılan sorular ise sosyal ve fen bilimleri testlerinden. Aşağıda da ayrıntısı verdiğim gibi TYT sınavı daha çok bilgiyi değil o ders ve konuyla ilgili temel yeteneği ve bilgiyi kullanmayı ölçen bir sınav olacak. Konular ağırlıklı olarak lise 9 ve 10. Sınıf konuları olması bekleniyor. Sınav da toplam 120 soruya 135 dakikalık süre verilecek.  Önceki senelerde 1 soruya 1 dakika verilirken şimdi ise 1 dakika 12 saniye süre verilmiş oldu. Bu da demek oluyor ki öğrenciler aynı zaman da zamanla da yarışacaklar. Bütün sorular hangi alandan tercih yaparsanız yapın yaklaşık aynı puanı getireceğinden öğrencilerin bütün soruları görmeleri çok önemli. Bir soruda ya da bir testte fazla zaman harcamak bütün soruları görmemizi engelleyebilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Sorularla boğuşmadan, turlama tekniğiyle çok zaman harcanacak soruyu geçerek bütün soruları görüp yapamadıklarımıza geri dönmek en akıllıca yöntem olacaktır. TYT sınavı için  zaman önemli bir dinamiktir. Türkçe ve Matematik dersinden 40’ar soru çıkması bu iki dersin önemini iki katına çıkarmıştır. Zaten ÖSYM tarafından açıklanan yeni sınav sisteminde bütün puan türleri için bu iki dersin önemi vurgulanmıştı. Benim beklentim özellikle bu derslerden bu sene gelen soruların mantık-muhakeme diye bilinen soru tipinden olacağı yönündedir. Açıklanan örnek soru tiplerinde de bu fark edilmekte. Ayrıntılar ise şöyle;

TYT sınavında Türkçe Testi 40 soru. Soru kapsamı ise Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular.

Sosyal Bilimler Testi 20 soru. Tarih 5, coğrafya5, felsefe 5, din kültürü ve ahlak bilgisi 5 soru olarak. Soru tipi ise Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular olacak.

Temel Matematik Testi 40 soru. Soru tipi Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerilerini ölçmeye yönelik sorular olacak.

Fen Bilimleri Testi 20 soru. Fizik 7, Kimya 7, Biyoloji 6 olarak dağılacak. Soru tipi Biyoloji, Fizik ve Kimya alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular olacak.

Tüm bu bilgiler sadece 12. Sınıfta okuyan ve bu sene sınava girecek öğrencileri ilgilendirmiyor. Lise hayatıyla beraber kendine üniversite ile ilgili hedef koyan her öğrenci 9. Sınıftan itibaren sınava hazırlık için bunları dikkate almalı ve çalışma yöntemini belirlemelidir. 10. Sınıfı bitiren öğrenci artık TYT sınavı ile ilgili konuların çoğunu görmüş olacaktır. Onun için bu öğrenciler 10. Sınıf sonu itibariyle 1. Basamak sınavı olan TYT ye yönelik çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Daha öncede belirttiğim gibi önce doğru bir hedef koyarak işe başlamak şartıyla.

Bir dahaki görüşmemizde 2. Basamak sınavı olan ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) ve YABANCI DİL TESTİ(YDT)  ile bilgi vereceğim. Görüşmek üzere…

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech