Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

7 büyüklüğündeki depremin ayak sesleri!

Dün gün sabaha karşı

Dün gün sabaha karşı meydana gelen ve merkez üssü Çan olarak belirlenen 4,3 büyüklüğündeki deprem, Çanakkale Merkez ve çevre illerde de hissedildi.

Herhangi bir kaybın yaşanmadığı depremin ardından kişisel hesabından açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Bölgede 281 yıldır biriken enerjiyi boşaltacak bir deprem olarak düşünmüyorum.Geçen sene Çan dolayında iki kez 4.3 dolayında depremler oldu. Bu depremleri; 7 büyüklükte olacak ana şokun habercileri – ayak sesleri olarak görüyorum.” dedi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre; dün saat 05.04’te merkez üssü Çan olarak belirtilen 4,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, Çanakkale Merkez ve çevre ilçelerin yanı sıra Bursa ve Balıkesir’de de hissedildi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlenen depremin ardından ilçede saat 05.06’da yerin 7 kilometre derinliğinde 2.7 büyüklüğünde, saat 05.35’te yerin 7 kilometre derinliğinde 1.8 büyüklüğünde ve saat 06.14’te yerin 7 kilometre derinliğinde 3.1 büyüklüğünde 3 deprem daha meydana geldi. Saat 11.58’i gösterdiğinde ise merkezi Çanakkale açıkları olan 3,5 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı. Depremin yerin 5,8 km derinliğinde meydana geldiği tespit edildi.

“BUGÜN KONUŞACAĞIZ YARIN UNUTURUZ”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, kişisel hesabından yaptığı açıklamada ise beklediği depremin bu olmadığını söyledi. Perinçek, açıklamasında; “Beklediğim bu değil. 4.5 büyüklükteki depremi, bölgede 281 yıldır biriken enerjiyi boşaltacak bir deprem olarak düşünmüyorum. Geçen sene Çan dolayında iki kez 4.3 dolayında depremler oldu. Bu depremleri; 7 büyüklükte olacak ana şokun habercileri – ayak sesleri olarak görüyorum. 7 büyüklükte olacak deprem ne zaman olur diye sorarsanız; bunun cevabı “belki 1 hafta, 1 ay yada 1 yıl olabilir”. Kesin olan şu; beklediğimiz büyük deprem bizlere çok uzak değil. Kırılmaya hazır fay zonu Erdek ten başlıyor Biga-Çan-Bayramiç ten Ezine yönüne doğru uzanıyor. Söz konusu fay zonunun Çan civarında sıçrama yaptığını görüyoruz. Bu gün ve geçen sene olan depremler bu sıçrama alanında oluyor ve yeni kırıklara meydana geliyor. İki senedir beklediğimiz büyük depremden bahsediyoruz, Çan-Bayramiç-Biga köylerindeki taş yığma binalar büyük zarar görür, tedbir alalım diye konuşuyoruz Kiminle konuşsam çok iyi olur demekte fakat ertesi günü herkes sessiz. Bugün yine depremi konuşacağız yarın unuturuz. Peki Çan’da neler olabilir? Ana şoku atlattığımızı düşünüyorum. Yakın zamanda fay yine susacak ve 7 lik deprem için enerji biriktirmeye devam edecek. Yöneticiler umarım pek yakında olacak büyük depreme kadar beklemezler. Köylerde güçlendirme faaliyeti ve AFAD destekli eğitim faaliyeti başlatılır. Eğitimi çok önemli buluyorum, maliyeti az ve hemen başlatılabilir. Köylerden muhtarları toplayıp eğitim vermek yeterli değil ve sadece göstermelik olur. AFAD her köye ekip gönderip halka çok şey öğretebilir. Çok basit tedbirler can kurtarabilir. AFAD’ın bunu yapacak kapasitesi var.” dedi.

Yıldız Sağlam

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech