CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, sulama birliklerinin özelleştirmesine tepki göstererek, “Suyumuzu da Meksika üzerinden İsrail’e mi satacaksınız?” dedi.
CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Bülent Öz, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine CHP Grubu adına söz alarak dikkat çekici iddiaları gündeme getirdi.
Çoğunluğu çiftçilikle uğraşan Çanakkale’mizi ve ülkemizi doğrudan etkileyecek Devlet Su İşleri yasası üzerine konuşmaya başladığını ifade eden CHP’li Bülent Öz, “Her şeyi sattınız, şimdide suyumuzu da Meksika üzerinden İsrail’e mi satacaksınız?” vurgusuyla TBMM Genel Kurul Kürsüsünden şunları ifade etti;
“İSRAİLLİ FİRMA SU HAVZALARINA TALİP OLDU”
“Özelleştirme dedik, dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri olan İsrail menşeli Netafim firmasının Türkiye’deki su havzalarına ve sulamaya talip olduğu, sulama birliklerinin özelleştirilmesi konusunda Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile İsrail kökenli bir firma yetkilileriyle görüştükleri ve anlaştıkları iddia edildi.
Nitekim 6 Mart 2018 tarihinde yani bu kanun tasarısının Başbakanlıkta onaylanmasından üç gün önce -fotoğrafta da gördüğünüz gibi – Veysel Eroğlu Meksika’nın Ankara Büyükelçisini makamında kabul etmiş, Bakanlığın resmî internet sitesinden “Özellikle ormancılıkta su kaynakları yönetimindeki ikili iş birliği projelerine başlamak ve başlatmak için yeni yollar belirlemekten onur duyuyoruz. Meksika Hükümeti ve ilgili bakanlarla her türlü iş birliğine açığız. Türkiye ve Meksika arasındaki iş birliğini daha geliştireceğiz.” şeklinde paylaşmıştır.
“SULAMA KAYNAKLARINDA ÖZELLEŞMENİN ÖNÜ AÇILACAK”
Türkiye’de 1 milyon 450 bin çiftçinin ve toplamda 12 milyon kişinin rızkına hizmet eden 378 adet sulama birliği var. Bu yasayla sulama birlikleri DSİ’ye devredilecek. Ancak sonrasında özelleştirmenin önü açılabilecek bu yasayla.
Özelleştirilmesi durumunda şirketler sulama tarifesini istediği gibi belirleyecek ve çiftçimiz hasat yaptığında değil, şirket kendi belirlediği zaman parasını isteyecek. Sulama planlamasını şirket yapacak. Eğer hatalı su planlaması yaparsa yani suyu çiftçinin ihtiyacı olduğu zamanda vermezse ne olacağını düşünün.
“ÖZELLEŞME ÇİFTÇİYE KÜLFET GETİRECEK”
Çanakkale’deki sulama birliklerimiz hatalı ve yetersiz teslim edilen sulama tesislerini onarmaktan borç batağındalar. İşin içinden çıkamayan ve feshedilen Lâpseki Çardak Sulama Birliğimizin üyeleri çaresizce ne olacağını bekliyor. Sonucu özelleştirme olabilecek bu yasa, çiftçimize büyük külfet getirecek.” dedi.
Haber Merkezi