Ayvacık Belediyesi’nin 2 yıl önce başlattığı Antep Fıstığı Geliştirme Projesi kapsamında yapılan tozlaşma, üretimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve Antep fıstığı zararlılarını önleme çalışması sonrasında ilçede Antep fıstığı üretimi 15 kat arttı.
Ayvacık Belediyesi haberine göre; Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta Ayvacık’ta Antep fıstığı üretiminin geçen yıla oranla 15 kat arttığını belirten Ayvacık Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Emin Ekici, “Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin öncülüğünde başlatılan proje kapsamında verilen desteklerle beraber üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde artış meydana geldi. İlçemiz genelinde 10 ton üretilen Antep Fıstığı 2017 yılında 15 kat artarak 150 tona ulaştı. İlçemizde geçen yıl Antep Fıstığı üretiminde 4.5 milyon gelir elde ettik. İlçemizdeki Antep fıstığını üreticilerimiz fıstığını 30 TL’den satışını gerçekleştirdi. Bu oranlar ileriki yıllarda daha da artacak. Şimdi bir entegre projemiz var. Bu kapsamda ilçemizdeki her köy bu projeye dahil olacak. 250 bin liralık bir proje bu. Projemiz hazır ve kısa bir süre sonra bakanlığımıza sunacağız. Diğer projemizde ise bu yıl haziran ayında aşılama kampanyasına başlayacağız. Bu aşılama Antep fıstığına yönelik olacak. Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nden erkek aşı kalemleri getirilerek aşılanma gerçekleştirilecek” dedi.
“11 KÖYDE ÜRETİM ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR”
Ayvacık Antepfıstığını geliştirme ve üretiminde verimliliğin artırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla 2016 yılında Ayvacık Belediye Başkanlığı ve Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan bir protokolle hayata geçirilen proje kapsamında üreticilere Antepfıstığı döllenme biyolojisi hakkında bir sunum gerçekleştiren Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknikeri Agah Aktan ve Hüseyin Bozkurt “Bu projenin bir benzerinin Mersin ili Gülnar, Silifke ve Mut ilçelerinde toplam 9 köyde bir dekar Antep fıstığı bahçesinde uygulanmaktadır. Şimdi Ayvacık’ta Antep fıstığı bahçelerinde en büyük problem döllenme yetersizliğidir. Sebebi dişi ve erkek çiçeklerin aynı dönemde çiçek açmamasından kaynaklıdır. Bu problem yapay tozlanma yöntemiyle çözülmektedir. Kalıcı çözüm ise dişi çeşitlere uygun erkek çeşitlerin aşılanmasıdır. Bizde bu dönemde erkek Antepfıstığı ağaçlarından elde edilen polen tozları 100 gram una 5 gram erkek tozu ilave edilerek ilçede 11 köydeki 17 üreticilerin bahçelerindeki ağaçlara tozlanma dönemindeki dişi çiçeklere uygulanmıştır. Bu uygulamayla Antepfıstığı üretiminde artış meydana gelmesi hedeflenmektedir” dedi.
“ÜRETİMDE HEDEFİMİZ 250 TON!”
Ayvacık Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise bu yıl Antepfıstığı üretiminde 2017 yılına göre üretimi 100 ton arttırmayı hedeflediklerini ifade etti. Şahin konuşmasında, “2017 yılında Gaziantep Araştırma Enstitüsü ile başlattığımız Antepfıstığı geliştirme projesi çok kısa zamanda üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Tabi ki biz bunu daha üst seviyelere taşıyıp sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Kırsal kalkınmayı önemsiyoruz. Bu proje kapsamında hedefimiz 2018 yılında 250 ton verim elde etmektir. Bizim bölgede yetiştirilen Antepfıstığının uzun ve kırmızı çeşidinin İran ve Amerika’da yetiştirilen çeşitlere göre daha lezzetli ve aroması daha yoğun. Hatta bizim bölgede yetiştirilen fıstıklarımız gıda sanayinde bile kullanılmaktadır. Bakın bunun değerinin bilmemiz gerekir. Fıstık üretimini daha da ciddi yaparsanız kilosunu 2 kat daha fazlaya satabilirsiniz. Yöremizde yetiştirilen Antepfıstığını birlikle toplayıp pazarlamasını yapabilirsek, daha fazla ekonomik girdi elde ederiz” dedi.