Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sanatla Geri Dönüşüm

Camgeran Sanat Atölyesi, Esenler’deki

Camgeran Sanat Atölyesi, Esenler’deki atölyelerinde üretilenlerin bir kısmını Kepez Pazarı’nda satışa sunmaya başladı. Daha çok sanatsal ürünler ortaya çıkaran atölye, bazı ürünlerini pazarda halka sunma fırsatı yakalıyor. Ürünlerinin en büyük özelliği ise atık camların sanatla geri dönüştürülerek kazanılması.

Camgeran Sanat Atölyesi, cam sanatını Esenler’de bulunan atöyelerinde devam ettiriyor. Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın desteğiyle atölyede üretilenler Kepez Pazar Yeri’nin en üst katında satışa sunuluyor.
Hüseyin Güneri, atölye bazında bakıldığında aslında daha sanatsal ürünlerin ortaya çıktığını ancak tezgahtaki ürünlerin biraz daha satışa yönelik olduğunu söylüyor.
Tezgah ve atölyede yer alan cam ürünlerin en büyük özelliği ise atık malzemeler kullanılarak yapılması. Güneri’nin ifadelerine göre; atık camları kendileri toplayarak sanatsal birer ürüne dönüştürüyorlar. Ürünler arasında takı, tabak,vazo ve çeşitli süs eşyaları bulunuyor. Atölye ise meraklılarına verilen kurslarla devam ediyor.

İnatla Cam
Güneri, ürünlerin Çanakkaleliler tarafından değil daha çok dışarıdan gelenler tarafından ilgi görmesinden bahsederek; “Çanakkale’de cam üzerine çok fazla çalışma yapılmıyor. Bir biz varız bir Kent Konseyi’ne bağlı çalışan başka bir arkadaş. Onun dışında kimse pek ilgilenmiyor. Biz de inatla cama devam ediyoruz. Sergilerimiz var, Troia ile de ilgili yapacağız. Sanatsal faaliyetin artışı yerel yönetimlerden başlıyor. Çok ilgi görmüyor sanat. Bizim talep ettiklerimiz genellikle erteleniyor. Ben Çanakkale’ye İstanbul’dan geldim. 4-5 tane öğrencimiz var. Genellikle emekliler var, gençlerin çoğu ilgisiz. Çanakkale’nin yerlisinde böyle bir anlayış yok. Dışarıdan gelen insanlar daha ilgili ve meraklı. İnsanlar da haklı bir yerde ekonomik olarak o kadar zor durumda ki sanata sıra gelmiyor.”
“Sokağa Atılan Camı Kullanıyoruz”

Güneri, cam sanatının teknikleri ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “Tamamen atık, sokaktan toplanan camları kullanıyoruz. Önemli olan bazı şeyleri tekrar kullanmak. Sokağa atılan camı biz bu hale getiriyoruz. Bazen boya almamız gerekiyor. Bu camlar 850 derecede pişerek bu hale geliyorlar. Bizler geri dönüşüm camlardan aklınıza gelebilecek her şeyi yapıyoruz. Genelde tablo eserleri ve süs eşyaları yapıyoruz. Önce yapacağımız işin şablonunu çıkarıyoruz ve sonra üzerine cam kesiyoruz. Fırında 850 derecede oluşan füzyonla, bu ısı derecesine tahminen 3 saatte çıkıyor. 20 saat soğuma sürecinden sonra, fırını açıyoruz. Bu süre içinde bizlerde merakla bekliyoruz nasıl bir eser orya çıkacak diye. İki teknikle çalışıyoruz, füzyon ve çökertme. Yapacağımızı eseri fırına koyduktan sonra beklemeye başlıyoruz, içinden ne çıkacağını bilemiyoruz.”

Yıldız Sağlam

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech