İl Genel Meclisi’nin son toplantısında kabul edilen İntepe RES projesi için düzenlenen imar planına köy halkı itiraz etmeye hazırlanıyor. Hektor Tepesi olarak bilinen tarihi alana, yıllardır inatla dikilmek istenen rüzgar türbinleri köy halkını isyan noktasına getirdi.
Meclis üyelerinin mahkeme kararını ve İntepe halkını yok sayarak kabul oyu verilmesini, mensubu bulunduğu siyasi parti başkanları değerlendirdi. Partiler üstü bu durum için vatandaşlar da yetkili mercilere itirazlarını iletmeye başladı. İmar planının mecliste yeniden gündeme gelmesi halinde karar 2015’te olduğu gibi iptal edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.
BAŞKANLARIN GÖRÜŞÜ HALKTAN YANA
AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, “İmar konularında partilerin herhangi bir karar alma hakkı yok. Ondan dolayı grubu serbest bırakıyoruz. Ayrıntılı incelediğimde hiçbir kurumdan olumsuz bir görüş gelmemiş. Ancak, tabii bu hukuki bir süreç. Yasaya aykırı bir durum varsa ve yapılmasında bir engel varsa hukuk yolu açık. Herkes hakkını sonuna kadar arayabilir.
Bildiğim kadarıyla yeri değişti. Sit alanı dışında, tümülüsün ve antik kentin olduğu alan olmaması lazım. Olsa o kararı vermezler. Kurumlardan olumsuz yanıt gelir. Eğer denildiği gibi bir durum varsa o da iptal olur. Elbette kamunun menfaatlerini de korumak lazım vatandaşı da… Enerji ihtiyacımız var. Rüzgar gülleri de temiz enerji kaynağıdır. Çevre anlamında teşvik edilmesi gereken enerji türlerindendir.” dedi.
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman Yenilenebilir enerjinin yanındayız ancak bulunduğu yerler de önemlidir. Burada imar plan tadilatı gerektiren bir durum söz konusudur. Biz de belediyelerde ve il genel meclislerinde imar tadilatları ile ilgili grup kararı alamıyoruz. Grubu serbest bıraktık ve 5 tanesi kabul, 6 tanesi ret verdi.
Ancak İntepe halkının istemediği bir şey oraya yapılmaz. Bunun itiraz yolları var ve 30 gün içerisinde itiraz edeceklerini düşünüyorum. 6 tane türbinden 2 tanesi plandan çıkartılıyor. 4 tanesi kalıyor ama Erenköy(İntepe) halkının görüşü, o 4 tanesinin de kalkması yönünde… Kararlarını tekrar gözden geçirmelerini söyleyeceğiz ancak nihai karar, meclis üyelerimizin kararıdır. Dolayısıyla da üyeler için herhangi bir soruşturma da söz konusu olmaz. Antik kentin olduğu, buluntuların olduğu alan var ve önemli olan da budur. Harita ortaya konulur köy halkı çağırırız, ilgili firmaları da çağırırız. Bizler de gerekirse aracı oluruz. Yapan firma da yabancı değil. Bu kentin bir firmasıdır. Amacımız problem çözmekse, direkler geri plana çekilir. Bir uzlaşı yoluna gideriz.” dedi.
MHP İl Başkanı Hakan Pınar, Evet, oyu vermelerini kendisinin söylediğini belirten MHP İl Başkanı Hakan Pınar ise “Olumlu görüş vermemizin sebebi de her 3 siyasi partinin parti programında yenilenebilir enerji kaynaklarının devlet tarafından desteklenmesi ve bu konuda özel müteşebbislerin desteklenmesi gerektiği var. Milliyetçi Halk Partisi, kurumsal olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının bir parçası olan Rüzgar gülleri üzerinden enerji elde etme projesini desteklemiştir.” diyerek meclis üyelerinin verdikleri kararı destekledi.
İYİ Parti İl Başkanı İrfan Dehmen, “Konu hakkında bilgi almak için aradığımda tarihi bir alan ile ilgili bilgi verilmedi. Teknik bir konu olduğu için kurul raporları getirdiler. Devletin kurulları ne diyor bir bakalım dedim. Birçok kuruldan görüş istenmiş ve raporların hepsi olumlu. Meclislerde imar konularında karar alınmaz. O nedenle ben konuyu merak ettiğim için sorduğumda Özel İdarenin Hukuk bölümü ve devletin tüm resmi kurumları olumlu görüş belirtmiş. Ben de karar sizin dedim. Onlar da olumlu yönde karar vermişler. Mutlaka yeniden değerlendirilmelidir. Devletin bu konuyla ilgili raporları olumlu… Ancak bu konuyla ilgili yanlış bir rapor varsa mutlaka yeniden değerlendirilmelidir.” dedi.
ŞAHİN, “KURUM RAPORLARI OLUMLU”
İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Şahin, “Bir önceki meclis kararında yerlerle ilgili düzenleme yapılıp yeniden gündeme getirildi. Gidilip incelemeler yapıldı ve gelen kurum görüşlerinde de herhangi bir sorun olmadığı için kimileri kabul, kimileri ret kararı verdi. Herkesin kendine göre gerekçeleri vardır. Ancak kabul yönünde oy kullananlar kanaatlerini kurum görüşlerine dayandırdılar.” dedi.
Şahin, ayrıca kazılar sırasında da tarihi buluntular olursa, firmanın bu konuda ilgili kurumlara bilgi vermesi yükümlülüğüyle kurumların olumlu görüş belirttiğini vurguladı.
KOMİSYON KARARI DA “RET” İDİ
“Ret” oyu veren İl Genel Meclisi İmar Komisyonu Üyesi CHP’li Nazmi Kütükcüler de komisyon kararının olumsuz olmasına rağmen mecliste geçtiğini vurguladı. Direklerin koordinatlarının aynı olduğunu, 2015’te mevzu bahis mahkeme kararındaki türbinlerin yerinin aynı olduğunu vurgulayan Eceabat İl Genel Meclis Üyesi Kütükcüler de “Antik Kenti değiştirme şansımız yok ama direkleri değiştirebiliriz. Neden aynı yerde ısrar ediyorsunuz? 100 metre geri alınsın. 12 bin dönüm yer. Ne fark edecek?” diye konuştu.
İNTEPE HALKI TÜRBİNLERE DEĞİL ALANA KARŞI
“Ret” oyu veren ve RES’in yapılacağı alana karşı gelen köylülerle irtibatta olan AK Parti’li Ufuk Ünver ise İntepe halkının alınan karara itiraz edeceğini ve Meclisi yeniden getirilerek görüşüleceğini belirtti. Ünver, “Siyasilerin görevi millete hizmet etmektir. Millet varsa yaşam varsa enerjinin ve rüzgar türbinlerinin anlamı var. 4 adet türbinin herhangi bir yere taşınma ihtimali de var imkanı da var. Rüzgar alan herhangi bir yere bunlar konulabilir. Ancak yaşamın merkezi olan yeri insan terk edemez. İntepe halkının bu yeri tek etme, vazgeçme şansı yok. Ana sebebi bu… Kimse Rüzgar türbinlerine karşı değil, yaşam merkezinin içinde olmasına karşı! Gelin yerleşim alanını koruyalım. İntepe’nin başka gelişme alanı yok. Altta asfalt var, sol taraf bitti. Coğrafi olarak genişleyebileceği tek alan bu. Hem tarihin hem coğrafi güzelliğin olduğu yere türbin yapılmaz yaşam alanı yapılır. Orası turizm amaçlı ve eko turizm alanı olarak kullanılabilir. Dünyanın neresinde böyle bir yer var? Boğaz manzarası, rüzgar türbini için olmazsa olmaz değil ancak yaşam için, insan için gereklidir.” dedi.
Ayrıca Ufuk Ünver ve İntepe Muhtarı Hakan Koça tarafından vekillere ve yetkililer gönderdikleri yazıda şu ifadelere yer verildi; Firmanın taşeronluğunu yaptığı Akfen Enerji tarafından Çanakkale Erenköy’ün genişleme sahası bitişiğine projelendirilen 15 adet rüzgar enerji türbininin 4 adedi, daha önce milletin isteği doğrultusunda İl Genel Meclisi’nin oybirliğiyle reddedildi. Meclisin ve milletin kararını mahkemeye taşıyan firma mahkeme tarafından haksız bulundu. İl Genel Meclisi ve mahkemenin kararına rağmen, Firma bu türbinleri mevcut alanda başka noktalara dağıtma imkanı olduğu halde Erenköy’ün tek genişleme ve Çanakkale Boğazı’nın en hakim bölgesine yapmakta ısrar ederek, İl Genel Meclisi’ne projeyi istenilen değişiklikleri yapmadan sundu. Kurulmak istenen türbinler millet varsa bir önem arz ettiğinden, İl Genel Meclisi’nde bekleyen dosyanın sizin desteklerinizle daha önce olduğu gibi reddedilmesi, ve Erenköy halkına sahip çıkılması için desteklerinizi bekliyoruz.”
Siyasilerin konuya bakış açısı bu şekildeyken köylüler ve yer sahipleri de itiraz etmeye hazırlanıyor.
Eylem Gözeldere