Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Boreas Kadınları Sergisini Açtı

  Çanakkale Kent Konseyi

 

Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu, yıl sonu sergisini gerçekleştirdi. Kırkyama kursunu tamamlayan  50 kursiyerin eseri  Çanakkale Deniz Müzesi Muavenet-i Milliye Sergi Salonu’nda ziyaretçilere açıldı.
Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu’ndan 50 kadın bir yıllık emeklerini bir sergi haline getirdi. Sergi, Çanakkale Deniz Müzesi Muavenet-i Milliye Sergi Salonu’nda ziyaretçilere açıldı. Boreas kadınları Troia için özel bir koleksiyon hazırlama çalışmalarını da ayrıca sürdürüyor.
2017-2018 çalışma dönemi eserlerini içeren yıl sonu sergisi açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir ve çok sayıda davetli katıldı.


“Nesilden Nesile Aktarmayı Düşünüyoruz”

Törende açılış konuşan Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Aysun Aksu; “8 yıl önce beş arkadaş bu gurubu kurduk. Amacımız Türkiye’de unutulmaya yüz tutmuş kırkyama sanatını canlı tutmak, yeniden öğrenmek ve kadınlara sevdirmekti. Bunu yaparken de Çanakkale’mize kırkyama müzesi kazandırmayı amaçlamaktı. Dolayısıyla gönül taşlıkla biz bu işi bu güne kadar getirdik. Kırkyama müzesini yapa bilmemiz için Çanakkale’ye artı değer kazandıra bilmek için müzeye eser toplamak için eser toplamamız gerekiyor. ‘Bunu nasıl yapabiliriz’ dedik. Kırkyama dünyada çok popüler  bu yüzden buluşmamızın adını İlyada buluşması koyduk. İlyada buluşmalarının altı tanesini gerçekleştirdik. Bu senede yedincisini gerçekleştirdik. Müzemizde 30’un üzerinde eser topladık. Bundan sonra da bize bir yer tahsisi yapıldı. Onun içinde sürekli sergiler olacak. Nesilden nesille bu projeyi aktarmayı düşünüyoruz. Bu sergide 50 kadının eseri var. Bu eserler ağırlıklı olarak geçen yıl ki çalışmalar yer alıyor. Bu sene ise Troya konulu bir çalışma yapıyoruz. Düzenlenen sergide yaklaşık 150 eser sergileniyor.Çanakkale Kent Konseyi ve Çanakkale Belediyesi’nin destekleriyle buradayız. Troia yılına özel hazırladığımız sergimizi Troia Festivali’nde açacağız. Yeni öğrencileri yetiştirmeye çalışırken bir yandan da Troia eserlerini oluşturmaya çalışıyoruz. Bu sürece gönül veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Boreas’a Yeni Mekan Müjdesi

 

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açılışta yaptığı konuşmada; “Kırkyama sanatına gönül verenlerle 8 yıldan beri canla başla çalışıyoruz ve onlarda çok güzel ürünler çıkarıyorlar. Kırkyama büyük bir sabır gerektiriyor. Kadınlarımızı kutluyorum. Bu sürece ön ayak olduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Sanat üretimi çok önemli ve değerlidir. Bu güzellikleri yaratan kadınlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kadınlarımızın atölyelerinde başarılı çalışmalar yaptıklarını biliyorum. Şimdi Fevzipaşa Mahallesi’nde Sarıçay kenarında bulunan palamut depolarından birini satın aldık. Orayı Kırkyama Grubu için restore ediyor, yeniden ayağa kaldırıyoruz. Sergi alanı için çok uygun. Orasını kendilerine tahsis edeceğiz. O alan sergi için sürekli olarak kullanılabilecek ve her zaman gezilebilecek” dedi.

Açılış konuşmalarının sonrasında konuklar sergiyi dolaştı. Sergiyi büyük bir beğeni ile dolaşan Başkan Gökhan ve eşi kırkyama hakkında bilgiler aldı.

Yorgan, masa örtüleri, çanta, yatak örtüsü, pano, yelek ve ceket gibi birçok el emeği ürünlerin yer aldığı sergi, 13 Nisan Cuma gününe kadar gezilebilecek.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech