Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kirazlı Unutturulmaya Çalışılıyor!

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi dün saat 12.30’da basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasının konusu Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı Projesi ile ilgili oldu.

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi adına açıklamayı Odanın ikinci başkanı Serkan Yurdabak okudu. Yurdabak’ın okuduğu açıklamada, “Bilindiği gibi sağlıklı yaşam hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı projesinde hazırlanan ÇED raporunun iptal edilmesi için Çanakkale Belediyesi tarafından Çanakkale İdare Ceza Mahkemesine dava açılmıştır. Aynı konuda odamız, Madra Dağı ve Kazdağı Belediyeler Birliği ve Çanakkale Serbest Mali Müşavirler Odası da dava açmışlardır. Her ne hikmetse açılan ÇED iptal davamız İdare Mahkemesi’nce reddedilmiştir. Bunun üzerine İdare Mahkemesi’nin kararı tarafımızdan temyize götürülmüş ve İdare Mahkemesi’nin söz konusu kararı, Danıştay 14’üncü Dairesinin 13 Haziran 2017 kararı ile bozulmuştur.

“ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BÖLGEDE AĞAÇ 

TEMİZLEME İŞLEMİ YAPTI”

Tüm bunlar yaşanırken söz konusu altın şirketinin başvurusu üzerine; Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ruhsat alanını ağaçlardan ‘temizlemeye’ başlamıştır. Kesim sahası Çanakkale’nin tek içme ve kullanma su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın Sarı Çay su toplama havzasının yukarı havza doğu sınırında yer alan Kirazlı-Kestane ya da Balaban Tepe orman ekosistemidir. Bu alan için verilen Danıştay kararı yukarıda açıklanmıştır. Diğer bir ifadeyle Orman Bölge Müdürlüğünce ağaç katliamı yapılan yer için alınmış geçerli bir ÇED kararı bile yoktur.

“KAMUOYUNDAN GİZLENEN GERÇEKLER NELER?”

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, ormanları korumak yerine, 6831 Sayılı Orman Kanununa da aykırı bir şekilde, işletme ruhsatı dahi olmayan bir şirketin hukuksuz talebini yerine getirmek için neden çırpınmaktadır? Burada kamuoyundan gizlenen gerçekler nelerdir? Burada kimlere bir fayda sağlanmaya çalışılmaktadır? Bu sorularımıza henüz karşılık bulamadık.

“YARGI ‘DUR’ DEDİ. ORMANLAR YİNE DE KESİLDİ”

Bu uygulama Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ilk kez de yapılmıyor. 2017 yılı Haziran ayında da yargının ‘dur bakalım’ demesine rağmen Aralık 2017’de Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı Projesi alanı çevresindeki ormanlar kesildi, orman içi ve yakın bağlantı yolları açıldı. Orman Bölge Müdürlüğü bu cesareti nereden alıyor? Bir devlet kurumu nasıl böyle fütursuzca davranabiliyor? Bu ağaç kıyımı, orman katli nereye kadar devam edecek? Kendimize, neden, diye sormadan edemiyoruz.

“KİRAZLI UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Şu anda konu unutturulmaya çalışılmaktadır. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Ocağı Projesi alanında ağaç kesimleri yapılmıyor gibi görünmektedir. Ancak bunun böyle olmadığını biliyor, gözlemliyoruz ve duyuyoruz.” cümleleri yer aldı.

Tunahan Ünsal

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech