Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pazar vatandaşı yine memnun etmedi

Kentin ekonomik olarak nabzının

Kentin ekonomik olarak nabzının attığı Cuma Pazarı’nda etiketler yine yeniden vatandaşın cebine hitap edemedi. Havaların ısınmasıyla birlikte pazarda ürün çeşitliliği arttı ama etiket fiyatları yine vatandaşı üzdü.

Kentin ekonomik olarak nabzının attığı ve ekonomik verilerin elde edildiği Cuma Pazarı’nda fiyatlar yine vatandaşı memnun edemedi. Yaz meyvelerinin tezgahta yer almaya başladığı bu dönemde etiket fiyatları düşmedi. Kış meyvelerinin fiyatlarında biraz da olsa düşüş olsa da portakalın fiyatı bile 2.50 TL’de kaldı. Ekonomik yetersizlikler vatandaşı iyice boğmaya başladı. Benzine ve mazota gelen zamla da çiftçi daha çok ter dökmeye başladı.

Pazarın nabzına bakılacağı zaman ilk olarak dikkatleri kaypa çekti. Çanakkale’nin üretiminde lider konumunda bulunduğu kaypa biberi geçtiğimiz haftalarda 5 TL’den alıcı bulurken bu hafta etiket fiyatı 6 TL’ye ulaştı. Vatandaş kapyadan vazgeçti. Satıcısı közlenir, kızartılır, yemekte ve kahvaltıda size eşlik eder söylemlerinde bulundu.

Bu hafta etiketlerde domates 50 kuruşluk bir sevinde neden oldu. Domates geçtiğimiz haftalarda 3 TL’den satılırken bu hafta 2 ve 2.50 TL’den vatandaşla buluştu. Vatandaş 50 kuruş olsun bizim olsun dedi ve poşet poşet evine domates götürdü. Çeri domatesinde işler hiç değişmedi. Çeri bu haftada CUMPA’da kilosu 5 TL’den alıcı buldu.

Dolmalık biberde vatandaşı üzen ürünler arasına adını yazdırdı. Vatandaşın dolmalık biber olarak tanımladığı biber kilosu 8 TL’den satıldı. Ev hanımları bibere bir baktı, iki baktı kafayı çevirdiler. Dolmalık biber vatandaşa baktı, vatandaş dolmalık bibere.

Sindirim sistemine olan faydaları ile bilinen sarı çomak muz 7 TL’den Cuma pazarında yerini aldı. Çikita ile birlikte pazarda konumlanan Anamur muzu ilgi çekti, talep gördü. Memlekette neredeyse tek bölgede yetişen Mersin’in Anamur bölgesinden kente gelen muz 7 TL’yi gördü. Vatandaş muza talep gösterdi. Muz, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Lif açısından oldukça zengin olan muz, sakaroz ve glikoz içerir ve vücudu besler. Muz, B1,B2,C,D ve E vitaminlerini de içerir. Ayrıca sadece formda kalmak için enerji vermez, bir çok hastalığı da önler. Uzmanlar yoğun iş temposundan korunmak için muz tüketimini destekliyorlar. Muz tükenmişlik sendromuna birebir. Depresyon geçiren kişiler arasında yeni yapılan bir ankette, bu kişilerin çoğunun muz yedikten sonra daha iyi hissetmeye başladığı saptanmıştır. Bunun nedeni ise muzun, vücutta serotonine (kişiyi rahatlatan ve genellikle mutlu hissettiren etkiye sahiptir) dönüştürülen bir protein olan triptofan içermesidir.

Tunahan Ünsal

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech