Uluslar arası Homeros Edebiyat Festivali’nin açılışı, Cumartesi günü Çanakkale protokolünün ve yazarların katılımıyla Troia Ören Yeri’nde yapıldı. Türkiye’den ve Güney Kore’den yazarlar Çanakkale’ye geldiler. Açılışta renkli görüntüler ortaya çıktı.
Uluslar arası Homeros Edebiyat Festivali Cumartesi günü saat 13.00’te Troia Ören Yeri’nde başladı. Troy Yazar etkinliği için Çanakkale’de iki hafta boyunca söyleşiler ve imza günleri yapılacak. Birbirinden farklı ve duayen yazarlar kent halkı ile bir araya gelecek. Söyleşiler Troy Park AVM’de gerçekleşecek. Troia Ören Yeri’nde gerçekleşen açılışa, Vali Orhan Tavlı, Güney Kore Türkiye Büyükelçisi Yunsoo Cho, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Emniyet İl Müdürü Celal Sel, Jandarma İl Komutanı Albay Necmi İnce, Gelibolu ve Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz katıldı.
Protokolün yanı sıra yazarlardan ise İlber Ortaylı, Ahmet Şerif İzgören, Irmak Zileli, Hasan Ali Toptaş katıldı. Yazarlardan en çok dikkat çeken isim İlber Ortaylı oldu. Etkinlik boyunca tüm gözler Ortaylı’daydı.
“ANADOLU’NUN KADİM DEĞERİNİ İNSANLIĞA DUYURUYORUZ”
Festivalin açılışında konuşma yapan Vali Orhan Tavlı, “Troia yılı kapsamında siz değerli Koreliler ve yazarlarımızın katılımlarıyla uluslar arası Troia Yazarlar buluşmasıyla Anadolu’nun kadim değerini tüm insanlığa hep birlikte duyurmaktayız. Troia’nın sesini tüm insanlığa duyuran siz kıymetli misafirlerimizi ve 2018 Troia yılı için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Başta İlber Ortaylı hocamız olmak üzere herkese minnetlerimi sunuyorum” dedi.
“5 BİN YILDIR TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ”
Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, “Çanakkale Valiliğimizin düzenlediği Homeros Edebiyat Festivali’nde bir araya gelmekten mutluyum. Nüfusumuzla, coğrafyamızla kıyaslanamayacak bir destanlar kentimiz var. Tam 5 bin yıldır tarihe tanıklık ediyoruz. Bu etkinlik içinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamalarında bulundu.
“BİZİ BİR ARAYA GETİREN EDEBİYATIN GÜCÜDÜR”
Prof Dr. Rüstem Arslan, “Troia savaşlarını destanlaştıran Homeros ve Homeros’un İlyada Destanı’dır. Çanakkale Savaşları’nı da destanlaştıran Mehmet Akif Ersoy’dur. Aslında bizi burada bir araya getiren edebiyatın ve şiirin gücüdür. Homeros’un yaklaşık 2 bin 800 yıl önce yazıya geçirdiği eser tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2018 Troia Yılı pek çok uluslar arası be ulusal etkinliklere neden oluyor. Bu topraklarda bu yılın başlatılmasını çok anlamlı buluyorum” söylemlerinde bulundu.
“G.KORE İLE TÜRKİYE DOSTLUĞU 6.YY’DAN BAŞLAR”
Güney Kore Türkiye Büyükelçisi Yunsoo Cho ise Homeros Edebiyat Festivali’ne katılan Güney Koreli yazarlar adına, “Kore ve Türkiye arasındaki ilişkiler 6.yy’a dayanmaktadır. 6 yy’da bu iki toplum Çinlilere karşı birlikte mücadele etmişlerdir. İki ülke arasında 8 bin km olsa da ortak birçok özelliğimiz vardır. Mesela misafir perverliğimiz ortak bir toplumsal özelliğimizdir. Çanakkale’de olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
Tunahan Ünsal